Ανεπίλυτα παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Παπαμερής.
Στον απόηχο της πρόσφατης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.), ο κ. Παπαμερής υπογράμμισε με έμφαση ότι, δυστυχώς, οι αγρότες της περιοχής μας δεν έγιναν σοφότεροι, ενώ επισήμανε παράλληλα ότι τα προβλήματα του κλάδου δεν λύνονται με μια συζήτηση μερικών ωρών.
«Το μεγάλο μας πρόβλημα συνεχίζει να είναι το υψηλό κόστος παραγωγής και φυσικά το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα δεν υφίσταται πλέον δανεισμός από τις τράπεζες…»
«Έχουμε μια από τα ίδια εδώ και τέσσερα χρόνια κι αυτό το λέω με μεγάλη πικρία, καθώς τα προβλήματα μας παραμένουν άλυτα. Δεν λέμε ότι τα προηγούμενα χρόνια τα προβλήματα λύνονταν, αλλά τουλάχιστον από τα δέκα ζητήματα λύναμε ένα ή δυο, υπήρχε κάτι σε βάθος χρόνου. Σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων τελευταίων ετών δεν έχει λυθεί απολύτως τίποτα κι αυτή είναι η πικρία του αγροτικού κόσμου. Το μεγάλο μας πρόβλημα συνεχίζει να είναι το υψηλό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τους αγρότες των άλλων χωρών της Ε.Ε. και φυσικά το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Είμαστε η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη με αυτό το μεγάλο ποσοστό φόρων, ενώ παράλληλα δεν υφίσταται πλέον δανεισμός από τις τράπεζες, οπότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το κεφάλαιο κίνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.
«Ακόμη και με γεωτεχνικούς που μιλήσαμε, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο της νέας Κ.Α.Π., δεν μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη…»
«Όσον αφορά τη νέα Κ.Α.Π., δυστυχώς δεν γίναμε σοφότεροι, δεν διαφωτιστήκαμε. Η νέα Κ.Α.Π. περιλαμβάνεται σε εκατοντάδες σελίδες, με τις οποίες δεν έχει ασχοληθεί κανένας. Δε λύνεται το θέμα απλά με μια συζήτηση. Ακόμη και με γεωτεχνικούς που μιλήσαμε, οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο, δεν μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη. Νομίζω ότι η κάθε περιφέρεια θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό της γραφείο αγροτικής ανάπτυξης κι αυτά να στελεχωθούν από ανθρώπους που γνωρίζουν τον πρωτογενή τομέα και από ανθρώπους που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να γίνουν εισηγήσεις ανά περιφέρεια τι παράγει κι αναλόγως με τους όρους να γίνονται οι αντίστοιχες αναφορές. Σαν περιφέρεια και κράτος δυστυχώς είμαστε ακόμη στο… νηπιαγωγείο», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Παπαμερής.
Σχετικά με τις νέες ποικιλίες σταφυλιών…
Καταληκτικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε και στο θέμα των ποικιλιών σταφυλιών και στη στασιμότητα που παρουσιάζουν επί του θέματος τα ελληνικά πανεπιστήμια.
«Τα προηγούμενα χρόνια τα ελληνικά πανεπιστήμια έκαναν έρευνες και έβγαζαν κάποιες ποικιλίες σταφυλιών, που είτε προχώρησαν είτε όχι. Τώρα το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αναγκαζόμαστε να τρέχουμε στο εξωτερικό, να προσπαθούμε να φέρουμε νέες ποικιλίες, οι οποίες έχουν όμως δικαιώματα, γεγονός που μας εμποδίζει να κάνουμε ελιγμούς στο ελεύθερο εμπόριο. Αν έβγαζαν τα δικά μας πανεπιστήμια αυτά που ήθελε η αγορά, αν είχαμε πειραματιστεί, θα είχαμε κι εμείς τεχνογνωσία. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει αυτά τα βήματα κι αυτή είναι η πικρία μας», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.