Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Το ακτινίδιο τείνει να γίνει εθνικό προϊόν

Ημέρα:

«Το ακτινίδιο δεν είναι μόνο το νούμερο 1 προϊόν για την περιοχή μας, αλλά τείνει  να γίνει και εθνικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή σαν χώρα είμαστε πάρα πολύ ψηλά στην εμπορία ακτινιδίου, καθώς είμαστε στη δεύτερη θέση παγκόσμια, οπότε μας κάνει  πρωταγωνιστές, γι’ αυτό και υπάρχει όλη αυτή η σοβαρότητα πάνω στο ακτινίδιο και οι επενδύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια».

Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι φέτος η παραγωγή ακτινιδίου θα είναι μειωμένη, λόγω της ακαρπίας, που την απέδωσε ξεκάθαρα στην κλιματική αλλαγή.

«Τα ακτινίδια δεν ξεκίνησαν τόσο καλά. Είχαμε φαινόμενα ακαρπίας…»

«Στην περιοχή του Νέστου τα ακτινίδια δεν ξεκίνησαν τόσο καλά, όπως έχουμε πει και το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε φαινόμενα ακαρπίας, τα οποία τα αποδίδουμε φυσικά στην κλιματική κρίση και στον ήπιο χειμώνα, ο οποίος δεν βοήθησε ώστε να κάνουν σωστά τις λειτουργίες τα δέντρα. Είχαμε και ζημία από το άνεμο σε όλο τον δήμο Νέστου, όπως και στη μεριά της Ξάνθης. Η ζημιά από τον άνεμο δεν είναι καθολική και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ίδια στα κτήματα. Αλλάζει από περιοχή σε περιοχή. Ακόμη και στην ίδια περιοχή βλέπουμε ότι υπάρχει διαφοροποίηση στο μέγεθος της ζημιάς που αυτό οφείλεται και στην ηλικία των δέντρων, αλλά και στην κατεύθυνση του ανέμου και πως βρήκε τα κτήματα. Για τη ζημιά από τον άνεμο που είναι αποζημιώσιμη ακόμη δεν έχει γίνει αναγγελία όπως ζητήσαμε στον δήμο Νέστου, ενώ κάτι αντίστοιχο στον δήμο Τοπείρου Ξάνθης εκεί είχαμε αναγγελία και όσοι υπέστησαν ζημία δήλωσαν τα χωράφια τους. Το ίδιο περιμένουμε να γίνει και εδώ», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης. 

«Τα τελευταία χρόνια ανεβαίνουν συνέχεια τα στρέμματα όπου καλλιεργούνται τα ακτινίδια και άλλες παραγωγές, αλλά οι ποσότητες που παράγουμε μένουν σχεδόν ίδιες…»

«Από την άλλη πρέπει να πούμε ότι φέτος θα είναι μειωμένη η παραγωγή ακτινιδίων, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ανεβαίνουν συνέχεια τα στρέμματα όπου καλλιεργούνται τα ακτινίδια και άλλες παραγωγές, αλλά οι ποσότητες που παράγουμε μένουν σχεδόν ίδιες. Και αυτό οφείλεται καθαρά στην κλιματική αλλαγή και στην κλιματική κρίση. Οι ζημιές που έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις ή το φαινόμενο της  ακαρπίας που δεν είναι αποζημιώσιμο από τον ΕΛ.Γ.Α., βλέπουμε ότι επηρεάζει πάρα πολύ τις παραγόμενες ποσότητες. Εμείς εστιάζουμε πάρα πολύ στην ποιότητα των προϊόντων μας, γιατί όλα αυτά εξάγονται, είτε σε ευρωπαϊκές χώρες, είτε σε τρίτες χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς, η Κίνα, αλλά και σε αραβικές χώρες που έχουν την κουλτούρα να καταναλώνουν ακτινίδια. Πρέπει να είμαστε συνέχεια με υψηλά στάνταρτ στο εμπόριο, ώστε να δείχνουμε συνέπεια και να υπάρχει μία συνέχεια στην εμπορική δραστηριότητα που έχουμε», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Αργυράκης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...