Γλυκόπικρη είναι η γεύση που άφησε το 2023 στον αγροτικό κόσμο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς ορισμένες καλλιέργειες τα πήγαν περίφημα, ενώ κάποιες άλλες όχι.
Για το θέμα μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ζαφείρης Μυστακίδης.
Η αμπελοκαλλιέργεια κατέγραψε μια από τις καλύτερες χρονιές της – Πολύ μειωμένη η παραγωγή της ελιάς
«Το 2023 ήταν μία χρονιά γλυκόπικρη θα λέγαμε, καθώς κάποιες καλλιέργειες άφησαν μία γλυκιά επίγευση, ενώ κάποιες άλλες μία πιο πικρή. Η αμπελοκαλλιέργεια μετά από σειρά κακών χρονιών μέχρι και το 2022, που είχαμε και την πλήρη απουσία ζήτησης των σταφυλιών, φτάσαμε να είναι από τις καλύτερες χρονιές και αναφορικά με τη ζήτηση την εμπορική, αλλά και αναφορικά με τις τιμές που απόλαυσαν οι παραγωγοί. Όσον αφορά την ελιά που είναι ένα κομμάτι μεγάλο για την περιοχή μας, είχαμε πολύ μειωμένη παραγόμενη ποσότητα, είτε σε επιτραπέζιες, είτε και στις ελαιοποιήσιμες. Το δε λιγοστό λάδι που βγήκε, όπως και σε όλη τις λεκάνη της Μεσογείου, κατέγραψε ένα ράλι τιμών που βλέπουμε να μη σταματάει και οι προβλέψεις είναι ότι θα συνεχιστεί και το 2024», επισήμανε σχετικά ο κ. Μυστακίδης.
Καλή η χρονιά για τα ακτινίδια σε αντίθεση με το καλαμπόκι, τα σιτηρά και τη σόγια
«Όσον αφορά το ακτινίδιο ήταν μία πολύ καλή χρόνια εμπορικά και αναφορικά με τη ζήτηση και με τις τιμές που πήραν οι παραγωγοί, ενώ οι μεγάλες καλλιέργειες, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια, ελαιοκράμβη είχαν θέματα και με μειωμένη παραγωγή, αλλά και με τιμές που δεν καλύψαν τις προσδοκίες των παραγωγών, με βάση βέβαια και τα αυξημένα κόστη παραγωγής που είχαν όλες οι καλλιέργειες το 2023. Είτε ήταν θέματα ενέργειας, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, είτε και των εργατικών χεριών που ήταν πολύ λιγοστά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
Παραμένει άλυτο το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών
Ο Ζαφείρης Μυστακίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης εργατών γης υπογραμμίζοντας: «Ένα μεγάλο πρόβλημα που θα μας απασχολεί για τα επόμενα χρόνια είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Δεν είναι μόνο στην Π.Ε. Καβάλας το πρόβλημα, είναι πανελλαδικό. Οξύνεται αν και γίνονται κάποιες προσπάθειες από την ελληνική πολιτεία να νομιμοποιηθούν κάποιοι εργάτες γης, είναι σε μία καλή κατεύθυνση αυτή η κίνηση, περιμένουμε να δούμε πώς και κατά πόσο το αποτύπωμα που θα έχει αυτή η απόφαση στην πραγματικότητα τη γεωργική θα βελτιώσει ή όχι την κατάσταση».
Ζεστός και φέτος ο χειμώνας, μέχρι τώρα τουλάχιστον, αλλά πιο κρύος από τον περσινό – Άγνωστο ακόμη πόσο θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των φυτών
«Το καλό περασμένης χρονιάς ήταν ότι δεν είχαμε σε μεγάλη έκταση τουλάχιστον θεομηνίες, όπως είχαμε το 2022 ή όπως είχαμε το 2023 σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλία ή στον Έβρο. Από εδώ και πέρα κοιτάμε το νέο έτος με ασιοδοξία, όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή, δεν φτάνει. Μέχρι τώρα είχαμε έναν ζεστό χειμώνα θα έλεγα, αλλά όχι τόσο ζεστό σαν τον περσινό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε περισσότερο κρύο, όπως είχαμε και τον Δεκέμβριο κάποιες μέρες και βέβαια είχαμε και ένα δεκαήμερο διάλειμμα κοντά στην Πρωτοχρονιά που είχαμε ένα ζεστό κύμα. Το κατά πόσο τα φυτά θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους από τις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για να μπουν σε λήθαργο, να φτιάξουν γόνιμους οφθαλμούς, αυτό θα το δούμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Έχουμε ακόμη δρόμο άρα μπροστά μας για να έχουμε μία σαφή εικόνα», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.
Καλοδεχούμενο το χιόνι, αν και δεν «πέφτει» αρκετά συχνά στην Π.Ε. Καβάλας
Ερωτηθείς αναφορικά με τη σημαντικότητα του χιονιού για τις καλλιέργειες, απάντησε: «Καλοδεχούμενο είναι και το χιόνι φυσικά. Πάντα όταν πέφτει το επιθυμούμε γιατί και όταν λιώνει, λιώνει πιο αργά, προλαβαίνει η γη να απορροφήσει περισσότερο νερό, πηγαίνει περισσότερο νερό στον υπόγειο υδροφορέα, αναπληρώνονται τα νερά που αντλούμε είτε για την άρδευση των φυτών, είτε για την ύδρευση των ανθρώπων. Βέβαια για τη δική μας περιοχή και το δικό μας κλίμα δεν είναι και πολύ συχνό, αλλά το θέλουμε».
Θα συνεχιστεί το ράλι τιμών για φρούτα, λαχανικά και λάδι και το 2024
Τέλος, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α,Μ. σημείωσε ότι «γενικά τα μηνύματα για τη νέα χρονιά και πιο συγκεκριμένα για τα φρούτα, τα λαχανικά και για το λάδι τουλάχιστον και διεθνώς από εκτιμήσεις που μελετώ, είναι ότι θα συνεχιστεί αυτό το ράλι τιμών, το οποίο βέβαια όμως είναι ανάλογο και με την αύξηση του κόστους παραγωγής και εκείνο θα συνεχιστεί δεν πρέπει να το ξεχνάμε, δεν είναι όλα κέρδη στην τσέπη των παραγωγών».