Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Μειωμένη φαίνεται να είναι η παραγωγή των ακτινιδίων

Ημέρα:

spot_img

Μειωμένη ακόμη και κατά 30% φαίνεται να είναι φέτος η παραγωγή των ακτινιδίων, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης.

Αιτία, ο ήπιος χειμώνας που επικράτησε φέτος. Για το θέμα, αλλά και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο, ο κ. Αργυράκης μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας.

Δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη καρποί στα ακτινίδια

«Δυστυχώς η χρονιά δεν φαίνεται να ξεκινάει τόσο καλά για τα ακτινίδια, όσο τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα με ακαρπία ή αεροκαρπία δεν ξέρουμε ακόμη πώς να το ονομάσουμε. Δεν έχουν σχηματιστεί ακόμη καρποί είναι στο στάδιο του μπουμπουκιού ακόμη, αλλά όσοι έχουμε την εμπειρία αντιλαμβανόμαστε ότι τα κιλά θα είναι πολύ λιγότερα από πέρυσι, ακόμη και 30% λιγότερα σε όλη την περιοχή. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ήπιου χειμώνα, κάτι που έγινε με την ακαρπία στην ελιά πέρυσι, το βλέπουμε στα ακτινίδια, αλλά ίσως και σε άλλες παραγωγές το επόμενο διάστημα», ανέφερε σχετικά ο κ. Αργυράκης. 

Η πορεία των καλλιεργητικών εργασιών

«Αυτήν την περίοδο τελειώνουν οι σπορές και στην καλλιέργεια της σόγιας, καλλιεργητικές εργασίες εκτελούνται σε καλαμπόκια, φασόλια, ηλίανθους. Ευτυχώς οι βροχές που γίνανε την προηγούμενη εβδομάδα έδωσαν ζωή στον κάμπο, γιατί υπήρχε μεγάλο πρόβλημα λόγω της ξηρασίας, ειδικά και με το τεράστιο θέμα που θα υπάρξει απ’ ό,τι φαίνεται με την ποσότητα άρδευσης κατά την αρδευτική περίοδο, αυτές οι βροχές ήταν δώρο Θεού. Είχαμε πει ότι θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον για την άρδευση, αν γίνει το αρδευτικό της Ξάνθης, αλλά βλέπουμε ότι από φέτος, επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν έτσι όπως έπρεπε τον χειμώνα, οι ποσότητες στο φράγμα είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση μ’ άλλες χρονιές, φέτος μιλάμε για 70 εκατομμύρια κυβικά, οπότε έχουν μπει νέα δεδομένα στο παιχνίδι», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

Προβληματισμός για το αρδευτικό της Ξάνθης

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στον κλάδο μας και στόχος μας είναι μια επίσκεψη στην Αθήνα για να δούμε τι γίνεται με τα αρδευτικό της Ξάνθης κι αν αυτό θα μας επηρεάσει αρνητικά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να γίνει ένα έργο υποδομής στρατηγικής σημασίας και εθνικής σημασίας στον διπλανό νομό, αλλά πρέπει όλο αυτό να μην επηρεάσει ένα υφιστάμενο δίκτυο εδώ και πολλές δεκαετίες που έχει διαμορφωθεί με δυναμικές καλλιέργειες, καθώς τα προϊόντα που παράγουμε εξάγονται. Οπότε πρέπει να διασφαλιστεί η ποσότητα άρδευσης για τον κάμπο του Νέστου, ώστε να μην έχουμε προβλήματα τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ακόμη ο κ. Αργυράκης. 

Δεν έχουν πληρωθεί ακόμη οι πυρόπληκτοι του Νέστου

«Είχαμε ζημιές τον Αύγουστο του 2023 από τις φωτιές, αλλά δυστυχώς αυτές οι ζημίες δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε τον λόγο που δεν πληρώθηκαν. Εμείς έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες, έχουμε ενημερώσει τους βουλευτές και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας αλλά και κάναμε συζήτηση και ερωτήσεις στον ΕΛ.Γ.Α. στην Αθήνα για το πως θα γίνει γρήγορα η πληρωμή. Ζητήσαμε να γίνει πριν το Πάσχα, δηλαδή αυτήν τη βδομάδα, αλλά μάλλον δεν θα γίνει αυτό. Η απάντηση που πήραμε για τους πυρόπληκτους παραγωγούς είναι ότι θα αποζημιωθούν σίγουρα στην επόμενη πληρωμή που θα κάνει ο ΕΛ.Γ.Α., οπότε περιμένουμε αυτές τις αποζημιώσεις», επισήμανε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Grease»: Παράσταση – Musical από τη Θεατρική Ομάδα Εφήβων “ΠΑΡΕ(ν)ΘΕΣΗ” του Π. Σ. Ελευθερούπολης

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Εγώ βλέπω έναν ευγενή σκοπό...

Η επιχείρηση Prosperity Guardian

Γράφει ο Χρήστος Ευαγγέλου Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και...

«Χοροδράσεις» σε διάφορα σημεία της Καβάλας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι "Χοροδράσεις" που διοργάνωσε το Σάββατο...

Διακοπή υδροδότησης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου

Ανακοινώνεται ότι λόγω εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης θα διακοπεί...

Χρήστος Σταϊκούρας: Οκτώ σημαντικές παρεμβάσεις στην Π.Ε. Καβάλας

Τα σημαντικά οδικά, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, σιδηροδρομικά, λιμενικά και κτιριακά...

Έξι (6) “Μάχες” που δίνει ο χωρισμένος πατέρας. Πώς να βγει νικητής!

Αν είσαι χωρισμένος πατέρας τότε σίγουρα το βίντεο αυτό...

Εκλογές ΤΕΕ: Το στοίχημα είναι η συμμετοχή πριν, αλλά και μετά τις εκλογές

Απόστολος Παυλίδης: Θέλουμε συμμετοχή και μετά τις εκλογές /...