Μέχρι και 90% φτάνει η ακαρπία της ελιάς

Ημέρα:

Ζαφείρης Μυστακίδης: Πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η τιμή του ελαιολάδου / Η ακαρπία μπορεί να επαναληφθεί και του χρόνου αν είναι ζεστός ο χειμώνας / Ο ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνει τέτοια ζημιά, με βάση τον απαρχαιωμένο κανονισμό του

Μέχρι και το 90% φτάνει η ακαρπία της ελιάς κατά τόπους στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

«Υπάρχει μια σημαντική μείωση της ποσότητας της ελιάς, άρα και του λαδιού που θα βγει τις επόμενες ημέρες. Έχουμε μια μείωση της παραγωγής, κατά τόπους και στην περιοχή μας, όπως και πανελλαδικά, που κυμαίνεται από 40% μέχρι και 90%, οπότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Ήδη οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής είναι υπέρογκες, να σημειώσουμε όμως, για λάδι περσινής εσοδείας», ανέφερε αρχικά ο κ. Μυστακίδης. 

«Πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η τιμή του ελαιολάδου – Πρέπει όμως να πούμε ότι η ελεύθερη αγορά δεν πρέπει να είναι ασύδοτη…»

Για το που θα φτάσει η τιμή του ελαιολάδου τους επόμενους μήνες, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. σημείωσε: «Δεν μπορώ να προβλέψω σε ποια τιμή θα φτάσει να το αγοράζει ο καταναλωτής. Αυτό που με σιγουριά μπορώ να πω είναι ότι οι ποσότητες θα είναι πολύ μικρές. Ήδη οι μεγάλες βιομηχανίες και ελαιοτριβεία δεν έχουν μεγάλες ποσότητες από την περσινή εσοδεία πλέον, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της πουλήθηκε κι έχει φύγει στις ξένες αγορές. Πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει η τιμή του ελαιολάδου. Πρέπει όμως να πούμε ότι η ελεύθερη αγορά δεν πρέπει να είναι ασύδοτη. Θα πρέπει το κράτος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που έχει να εντείνει τους ελέγχους, ώστε να μην υπάρχει αυτή η αισχροκέρδεια που έχουμε. Το ότι καταναλώνουμε λάδι περσινής εσοδείας σε αυτές τις τιμές, μόνο κερδοσκοπικό παιχνίδι μπορούμε να το ονομάσουμε».

«Η ακαρπία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, καθώς πέρυσι ο χειμώνας ήταν ζεστός – Ίδιο το σκηνικό και του χρόνου αν επαναληφθεί ένας ακόμη ζεστός χειμώνας…» 

Ερωτηθείς στο που οφείλεται αυτή η κακή χρονιά για την ελιά κι αν η φετινή κατάσταση με την ακαρπία μπορεί να αλλάξει του χρόνου, ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, καθώς πέρυσι ο χειμώνας ήταν ζεστός. Τα φυτά χρειάζεται να υποστούν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, προκειμένου να δημιουργήσουν καρποφόρους οφθαλμούς. Αυτό απουσίαζε πέρυσι, μ’ αποτέλεσμα να μην έχουμε καρποφόρους οφθαλμούς, αλλά να έχουμε πολύ μειωμένη παραγωγή. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές δεν μπαίνουν καν στα κτήματα για να μαζέψουν ελιές, γιατί δεν υπάρχει καρπός στα δέντρα ή είναι τόσο λίγος που κοστολογικά δεν τους συμφέρει να τα μαζέψουν. Από εκεί και πέρα αν θα έχουμε έναν ζεστό χειμώνα, μετά από πέντε συνεχόμενα πιο ζεστούς μήνες της τελευταίας 15ετιας, τότε θα έχουμε το ίδιο σκηνικό και του χρόνου».

Αρκετός καιρός θα χρειαστεί για να ισορροπήσει ξανά η αγορά, η οποία έχει πλέον αποσυντονιστεί 

Παράλληλα, ο κ. Μυστακίδης επισήμανε ότι ακόμη κι αν ο χειμώνας φέτος είναι όπως πρέπει, με χαμηλές δηλαδή θερμοκρασίες, για να ισορροπήσει η αγορά θα χρειαστεί αρκετός καιρός.

«Θα πρέπει να περάσουν πολλοί μήνες για να ισορροπήσει η αγορά, προκειμένου να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα. Άρα, έχει γίνει ζημιά, έχει αποσυντονιστεί η αγορά και δεν νομίζω ότι θα επανέλθουμε σε προηγούμενα επίπεδα, ακόμη κι αν η επόμενη χρονιά είναι καλή παραγωγικά. Δεν θα μπορέσει τόσο γρήγορα η αγορά να απορροφήσει τις αρνητικές συνέπειες που είχαμε φέτος».

«Οι παραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν, όμως ο ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνει τέτοια ζημιά, με βάση τον απαρχαιωμένο κανονισμό του…»

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με το αν θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τη ζημιά που έχουν υποστεί, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απάντησε: «Οι παραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν, όμως ο ΕΛ.Γ.Α. δεν αποζημιώνει τέτοια ζημιά, με βάση τον απαρχαιωμένο κανονισμό με τον οποίο λειτουργεί. Οι παραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν με άλλους τρόπους και ήδη επειδή είναι πανευρωπαϊκό το φαινόμενο, οι υπουργοί Γεωργίας σε μια άτυπη σύνοδο τον περασμένο Σεπτέμβριο, το θέμα της αποζημίωσης της ακαρπίας της ελιάς ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα τους. Περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα τους επόμενους μήνες, αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η αγορά της Καβάλας βάζει τα γιορτινά της

Γιάννης Τσίρλης: Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το «Pre Christmas...

Απόστολος Χρόνης: Προάγγελος ιδιωτικοποίησης οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ;

Την έντονη ανησυχία του για την πιθανή ιδιωτικοποίηση του...

Γονική αποξένωση: Το έγκλημα που δεν τιμωρείται!

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα είναι μια μεγάλη ευκαιρία...

«Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα» σε σκηνοθεσία Παύλου Λεμοντζή

Την θεατρική παράσταση «Κλυταιμνήστρα η (ε)κλυτή βασίλισσα», που ανεβαίνει...

Ξενοφών Κροκίδης: Θα εξηγήσουμε τι είναι, αλλά και τι δεν είναι εθελοντισμός

Ξενοφών Κροκίδης: Όταν υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού σημαίνει...

Θέμης Καλπακίδης: Απ’ το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η αγροτική παραγωγή

«Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», επισημαίνει για την...

Κώστας Τσιτσιλικάκης: Διαχρονικά ζητάμε επιπλέον προσωπικό στο ΕΚΑΒ

«Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά από ανακοπή που καταλήγουν» Το...

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ και βράβευση του μαθητή Χαράλαμπου Αγγή

Μία εξαιρετική εκδήλωση, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων...