Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 2026
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 2026

Μακάριος Λαζαρίδης: «Στον διαγωνισμό του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με “μπαλόνια” η Καβάλα»

Ημέρα:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρεται στο θέμα της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, αλλά και στο νέο, εναλλακτικό πρόγραμμα στο οποίο εντάσσεται η Καβάλα. 

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω γίνει δέκτης παραπόνων από φίλους αγρότες, γιατί η Καβάλα πάλι βρέθηκε εκτός του προγράμματος χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα. Επειδή, πριν από τις Εθνικές Εκλογές του 2019, όταν οι Καβαλιώτισσες και οι Καβαλιώτες μου έκαναν την ύψιστη τιμή να με εκλέξουν βουλευτή, είχα δεσμευτεί ότι η Καβάλα θα ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οφείλω μια απάντηση – ενημέρωση στους ανθρώπους του μόχθου του πρωτογενούς τομέα», σημειώνει και εξηγεί:

«Την άνοιξη του 2024 η δέσμευσή μου έγινε πράξη, καθώς η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέκτεινε και στις Περιφέρειες της Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δηλαδή και στην Καβάλα, το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από 20/3 έως 30/9 κάθε έτους σε περιοχές της πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό αυξήσαμε το σχετικό προϋπολογισμό τρεις φορές περισσότερο και πλέον, από τα  20.000.000 ευρώ την πενταετία σε 65.000.000 ευρώ. Ο ΕΛΓΑ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος, καθώς δεν προσήλθε καμία εταιρία ούτε από το εσωτερικό, ούτε από το εξωτερικό!»

Στη συνέχεια, τονίζει ο κ. Λαζαρίδης, «η διοίκηση του ΕΛΓΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για 1+1 χρόνο, στη βάση του παλαιού προγράμματος, επιχειρώντας να διατηρήσει, τουλάχιστον, τα μέχρι και το 2024 δεδομένα. Παράλληλα, προχωράει τη διαδικασία για την προκήρυξη νέου διεθνή διαγωνισμού εντός του 2025 και με την Καβάλα πάλι μέσα. ΕΠΟΜΕΝΩΣ Η ΚΑΒΑΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει ο Βουλευτής, «μέσα στον τρέχοντα μήνα – και εδώ είναι η είδηση – η Καβάλα (όπως και η Καστοριά) θα περιλαμβάνεται σε ένα άλλο νέο χαλαζικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πρωτογενή μας τομέα. Ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα; Η Κυβέρνηση προχωράει σε επενδύσεις ύψους 8.000.000 ευρώ μέσω της Δράσης 5.1.1 για να στηρίξει το νέο φορέα χαλαζικής προστασίας που δημιουργεί. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα αποκτηθούν ραντάρ και εναλλακτικά επίγεια συστήματα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών, όπως τα “μπαλόνια” που εφαρμόζονται στη Γαλλία. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΞΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ. Αυτή είναι η αλήθεια! Αυτές είναι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης, του προέδρου του ΕΛΓΑ, οι δικές μου. Η στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραμένει σταθερά κορυφαία μας προτεραιότητα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κώστας Μορφίδης: Η πολιτική αλλαγή είναι εφικτή μόνο με συνεργασία

"Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων που...

Απογοητευτικοί ήταν οι τζίροι στα καταστήματα της Ελευθερούπολης

Απογοητευτικοί ήταν οι τζίροι που κατέγραψαν τα καταστήματα της...

ΔΗΠΕΘΕ: Πέντε αιτήσεις για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή

Πέντε είναι οι αιτήσεις που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί...

Όλα είναι ρευστά για την συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή που θα δείξει τελικά...

Υπογράφηκε η σύμβαση για το έργο “Συντηρήσεις Σχολικών Κτηρίων Δήμου Καβάλας”

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών...

Χρήστος Ασλανίδης: Οι σχέσεις των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ με την Διοίκηση δεν είναι οι καλύτερες

Σε κλίμα εγκαρδιότητας και προσμονής για το καλύτερο πραγματοποιήθηκε...

Παρουσίαση Χρηματοδοτικών Εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στο Επιμελητήριο Καβάλας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026 στην...

Το Σωματείο Επαγγελματιών Λιμένα Θάσου έκοψε πρωτοχρονιάτικη πίτα

Την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στις 18:00, πραγματοποιήθηκε η κοπή...