Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Leader: Νέο πρόγραμμα μόνο για τα προϊόντα της Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Χρηματοδότηση επενδύσεων μέχρι 400.000 ευρώ, με επιδότηση που ανέρχεται σε ποσοστό 85%, προβλέπει το νέο πρόγραμμα LEADER, η πρώτη παρουσίαση του οποίου έγινε πρόσφατα από την «Αναπτυξιακή Καβάλας».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ., Χρήστος Γάκης, πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αφορά τον δευτερογενή τομέα, δηλαδή τη μεταποίηση, στην οποία η χώρα, αλλά και η περιοχή μας, έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

«Το πρόγραμμα LEADER είναι από αυτά που έχουν στον πυρήνα τους την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τη μεταποίηση, δηλαδή τον δευτερογενή τομέα…»

«Επί της ουσίας παρουσιάστηκαν οι κεντρικοί άξονες και η θεματολογία του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, καθώς η Π.Ε. Καβάλας έχει σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένο τον πρωτογενή τομέα, με δυναμικές καλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, τα σπαράγγια, τις ελιές και τα σταφύλια. Το πρόγραμμα LEADER είναι από αυτά που έχουν στον πυρήνα τους την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τη μεταποίηση, δηλαδή τον δευτερογενή τομέα. Κύριος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πλέον η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων. Χρηματοδοτούνται επενδύσεις μέχρι και 400.000 ευρώ, με επιδότηση που ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό του 85%», σημείωσε αρχικά στις δηλώσεις του ο Χρήστος Γάκης.

«Η μεταποίηση θα αφορά μόνο σε αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας. Όποιος αποφασίσει να επενδύσει θα το κάνει αξιοποιώντας τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην Π.Ε. Καβάλας…»

«Το βασικό σημείο του προγράμματος LEADER είναι ότι η μεταποίηση θα αφορά μόνο σε αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας. Είναι στην ουσία μια δικλείδα που διασφαλίζει τους ίδιους τους παραγωγούς. Όποιος αποφασίσει να επενδύσει θα το κάνει αξιοποιώντας τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην Π.Ε. Καβάλας, δεν θα μπορεί να φέρνει προϊόντα από άλλες περιοχές, ούτε φυσικά να εισάγει από τρίτες χώρες και να τα μεταποιεί. Αυτό έχει σαν στόχο να απορροφάται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό η παραγωγή από μονάδες που θα κατασκευαστούν στην περιοχή μας. Μη ξεχνάμε ότι κύριο μειονέκτημα της χώρας μας είναι ότι ουσιαστικά δεν έχουμε μεταποίηση, δηλαδή δευτερογενή τομέα. Ενώ έχουμε ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον πρωτογενή τομέα και παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα, δυστυχώς τα πουλάμε σε τρίτες χώρες, οι οποίες τα μεταποιούν και φυσικά τα πωλούν σε πολύ ακριβότερες τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές. Χάνουμε λοιπόν χρήματα επειδή δεν έχουμε μεταποίηση», τόνισε σχετικά ο κ. Γάκης.

«Υπάρχει και ένα μέτρο του LEADER που αφορά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες, όμως σε ορεινές περιοχές και μόνο. Έχει εξαιρεθεί το παραθαλάσσιο κομμάτι, το οποίο χρηματοδοτείται από άλλα εργαλεία…»

«Νομίζω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Μετά τις γιορτές θα γίνουν και οι επίσημες παρουσιάσεις, όταν κλειδώσουν τα μέτρα του εν λόγω προγράμματος, το οποίο ουσιαστικά θα τεθεί σε ισχύ από το 2023. Ήδη γνωρίζω προσωπικά από τις περιοχές του Νέστου, αλλά και του Παγγαίου, ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για μεταποιητικές μονάδες, όπως ελαιοτριβεία ή εμφιάλωσης κρασιού, όπως και για ψυγεία. Είναι μονάδες που δεν απαιτείται πολύ μεγάλο κεφάλαιο και μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Με ποσοστό μάλιστα επιδότησης στο 85%, επί της ουσίας ο ενδιαφερόμενος θα βάλει πολύ λίγα χρήματα από ίδια κεφάλαια. Επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει και ένα μέτρο του LEADER που αφορά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες, όμως σε ορεινές περιοχές και μόνο. Έχει εξαιρεθεί το παραθαλάσσιο κομμάτι, το οποίο χρηματοδοτείται από άλλα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης κλπ.», συμπλήρωσε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Π.Α.Μ.Θ.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα στην περιοχή μας. Από μόνο του το πρόγραμμα είναι ελκυστικό και σίγουρα θα υπάρξει ενδιαφέρον…»

 «Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Έχουμε επενδύσει στον πρωτογενή τομέα και πρέπει να περάσουμε στην επόμενη σελίδα. Ιταλία και Ισπανία που είναι οι βασικοί ανταγωνιστές μας στην εξαγωγή προϊόντων, έχουν εδώ και χρόνια επενδύσει στην μεταποίηση. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε στις εξαγωγές. Έχουν μεγάλα συσκευαστήρια και μονάδες μεταποίησης. Άρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα στην περιοχή μας. Από μόνο του το πρόγραμμα είναι ελκυστικό και σίγουρα θα υπάρξει ενδιαφέρον από αρκετούς παραγωγούς στην Π.Ε. Καβάλας για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. Εκεί κινείται όλη η Ευρώπη, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω εμείς. Το LEADER είναι ένα βασικό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως», επισήμανε καταληκτικά ο Χρήστος Γάκης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ: Επαφές για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ρουμανία

Την γενική πρόξενο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Carmen...

Απορρίφθηκε μία ακόμη αγωγή πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια

Το Πρωτοδικείο Καβάλας με την υπ’ αριθμ. 65/24 απόφασή...