Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Αγροτικός ξεσηκωμός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Ημέρα:

Ζαφείρης Μυστακίδης: Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να τρελάθηκαν ξαφνικά σε όλη την Ευρώπη και να μπαίνουν στους αστικούς ιστούς με τα τρακτέρ / Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

Απόλυτα δίκαιο χαρακτήρισε τον ξεσηκωμό των αγροτών, στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

Χαρακτήρισε δε ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης για την στήριξη των αγροτών, ενώ υπογράμμισε ότι πλέον κρίνεται το παρόν και το μέλλον της γεωργικής παραγωγής στην Ευρώπη και στην χώρα μας, αλλά και ότι  κρίνεται η διατροφική αλυσίδα των επομένων χρόνων.

«Από τη στιγμή που οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις θα είναι υψηλές για την γεωργική παραγωγή στην Ε.Ε., οι αγρότες θα πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι…»

«Ο ξεσηκωμός των αγροτών είναι δίκαιος. Υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα που ταλανίζουν την αγροτική παραγωγή. Υπάρχει ένας γενικότερος ξεσηκωμός, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το πρόβλημα είναι κοινό και μεγάλο. Η Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια έριξε πολύ μεγάλο βάρος και καλώς το κάνει, στην προστασία του περιβάλλοντος. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν βλέπει ότι μια γεωργία που θα σέβεται ολοένα και περισσότερο το περιβάλλον, κάτι που χρειάζεται μεν, δεν μπορεί από την άλλη να είναι ανταγωνιστική. Από τη στιγμή που οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις θα είναι υψηλές για την γεωργική παραγωγή στην Ε.Ε., οι αγρότες θα πρέπει να στηριχθούν για να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι. Αυτό το κάνει μονομερώς η Ε.Ε., αγνοώντας τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι πολύ αυστηρές απαιτήσεις που βάζει, αναφορικά με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει», τόνισε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης. 

«Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να τρελάθηκαν ξαφνικά σε όλη την Ευρώπη και να μπαίνουν στους αστικούς ιστούς με τα τρακτέρ. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι μεγάλο…»

«Εκτός αυτού υπάρχουν και διαχρονικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και απλά συσωρεύονται στο πέρασμα του χρόνου, με αποτέλεσμα να είναι πάρα πολύ δύσκολη έως και ανέφικτη η γεωργική παραγωγή στη χώρα μας και στις χώρες της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι βλέπουμε σε όλες τις χώρες να γίνονται πολύ πιο μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις από τη χώρα μας. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να τρελάθηκαν ξαφνικά σε όλη την Ευρώπη και να μπαίνουν στους αστικούς ιστούς με τα τρακτέρ. Άρα λοιπόν το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι μεγάλο, κρίνεται το παρόν και το μέλλον της γεωργικής παραγωγής στην Ευρώπη και στην χώρα μας και παράλληλα, κρίνεται η διατροφική αλυσίδα των επομένων χρόνων», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. 

«Τα όσα ανακοινώνονται από την κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι ανεπαρκή. Γίνεται μια προσπάθεια, όμως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μόνο σαν «παυσίπονο» μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν λύνουν το πρόβλημα…»

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Ζαφείρης Μυστακίδης επισήμανε: «Δυστυχώς φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα στον βαθμό που θα έπρεπε. Τελικά τα όσα ανακοινώνονται φαίνεται ότι είναι ανεπαρκή. Γίνεται μια προσπάθεια, όμως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μόνο σαν «παυσίπονο» μπορούν να χαρακτηριστούν. Δεν λύνουν το πρόβλημα και δεν βλέπουν λίγο πιο μακριά για το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, αν θα μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή, αν θα παραμείνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην ύπαιθρο. Η Ε.Ε. και η χώρα μας, με το φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, βρέθηκαν προ εκπλήξεων. Αρκεί να φανταστούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια αναφορικά με την διατροφική επάρκεια, αν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα». 

«Στην Π.Ε. Καβάλας βλέπω ότι οι αγρότες έχουν έναν πολύ αργό βηματισμό, που δεν συμβαδίζει σε σχέση με τις κινητοποιήσεις άλλων περιοχών…»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν «βλέπει» μεγαλύτερη ένταση των κινητοποιήσεων εκ μέρους του αγροτικού κόσμου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., απάντησε: «Βρέθηκα πρόσφατα στην AGROTICA, όπου είδα τις κινητοποιήσεις των αγροτών από κοντά. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν θα αποφασιστούν ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Στην Π.Ε. Καβάλας βλέπω ότι οι αγρότες έχουν έναν πολύ αργό βηματισμό, που δεν συμβαδίζει σε σχέση με τις κινητοποιήσεις άλλων περιοχών. Από εκεί και πέρα πρέπει να τονίσουμε ότι οποιαδήποτε μορφή διεκδίκησης στα δίκαια αιτήματά τους, δεν θα πρέπει να φέρει απέναντί τους τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και την ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν πολλές μορφές κινητοποιήσεις, δεν θα υποδείξω εγώ τον τρόπο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά αυτό να γίνει με τρόπο έξυπνο, αποτελεσματικό χωρίς να φέρουν απέναντί τους την ελληνική κοινωνία».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...