Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβληματισμός για την συνέχιση καλλιέργειας της σουλτανίνας

Ημέρα:

spot_img

Σύσκεψη με θέμα τη διερεύνηση καλλιέργειας νέων ποικιλιών άσπερμων σταφυλιών στην περιοχή των Ελευθερών, του δήμου Παγγαίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».

«Στην πρώτη μας συνάντηση είχαμε καλέσει τους εξαγωγείς, προκειμένου να μας ενημερώσουν για το ποιες είναι οι ποικιλίες, οι οποίες  προωθούνται και έχουν υψηλή διάθεση στο εξωτερικό. Έχουμε καταλήξει σε αρκετές άσπερμες ποικιλίες, η ζήτηση των οποίων είναι υψηλή. Σε μια δεύτερη σύσκεψη με τους γεωπόνους, μπορούμε να δούμε ποιες από αυτές τις ποικιλίες μπορούν να εγκατασταθούν και να έχουμε μέλλον στην περιοχή. Εμείς δεν θέλουμε να βγει η σουλτανίνα ως καλλιέργεια από την περιοχή, αλλά σε κάποια περιορισμένα σημεία, όπου παρουσιάζονται συχνά προβλήματα κυρίως από την υγρασία, να μπορούμε να έχουμε εναλλακτικές λύσεις με άλλες ποικιλίες. Διαπιστώνουμε ότι η σουλτανίνα αρχίζει και φθίνει, αν και ακόμη είναι δυναμική ποικιλία, καθώς στο εξωτερικό επικρατούν άλλες ποικιλίες με μικρότερο κόστος παραγωγής. Για να είμαστε κι εμείς μέσα στο παιχνίδι θα πρέπει να μπούμε στην αγορά με αυτές τις νέες ποικιλίες», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Α.Μ.Θ., Σωτήρης Παπαδόπουλος.

«Η σουλτανίνα είναι leader στην αγορά και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν θα «αφορίσουμε» ή όχι κάποιες ποικιλίες»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης, στις δηλώσεις του υπογράμμισε: «Τα προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια αφορούν όλες τις ποικιλίες κι όχι μόνο τη σουλτανίνα, η οποία παγκοσμίως αποτελεί τον leader της αγοράς. Αν δεν θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της αγοράς εμείς σαν Ελλάδα, θα το κάνουν εύκολα άλλες χώρες. Θα πρέπει σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον να μπορέσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι να υποστηρίξουμε αυτά που παράγει ο τόπος μας, κάτι που κάνει καλά, απουσία του κράτους πολλές φορές. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν ισχυρές συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, θα πρέπει να μας κάνει σοβαρά να σκεφτούμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η σουλτανίνα. Σαφώς και η αγορά ζητά κι άλλες ποικιλίες. Η σουλτανίνα είναι όμως ο leader και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αν θα «αφορίσουμε» ή όχι κάποιες ποικιλίες ή αν θα ενθαρρύνουμε κάποιες άλλες. Η αγορά είναι ελεύθερη, μέσα σε αυτή λειτουργούμε και παράγουμε αυτά που μας ζητά. Πειράματα με κάποιες ποικιλίες στο παρελθόν απέτυχαν, με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και χρήμα για τους παραγωγούς. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις απαιτήσεις των αγορών. Δεν θα πρέπει να παράγουμε κάτι που δεν μπορεί να πουληθεί».

Ζώνες παραγωγής και αναδιάρθρωση καλλιεργειών η λύση στο πρόβλημα

«Η σουλτανίνα είναι η ναυαρχίδα της περιοχής μας, ως προς τον τζίρο των εξαγωγών. Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε ανανέωση ποικιλιών. Δυστυχώς όμως υπάρχει το θέμα της πατέντας του συγκεκριμένου φυτού που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει νόμος στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσουμε αυτές τις ποικιλίες να τις φέρουμε στην Ελλάδα. Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να αλλάξει αυτή η νομοθεσία. Είναι πολλά τα χρόνια που προσπαθούμε γι’ αυτό το δικαίωμα, αλλά οι προσπάθειες μας πέφτουν στο κενό, με ανισότητες ανάμεσα σε βόρεια και νότια Ελλάδα. Πάντα λέγαμε για ζώνες παραγωγής, αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Αυτό είναι το μέλλον που μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όμως με τόσο σκληρή φορολόγηση κι ένα τέτοιο ασφαλιστικό, αντί να πάει μπροστά ο πρωτογενής τομέας, θα είναι η ταφόπλακά μας ειδικά για τις αμπελοκαλλιέργειες», επισήμανε τέλος μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Παπαμερής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...