Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πήραν φωτιά τα καζάνια του τσίπουρου στην Π.Ε. Καβάλας

Ημέρα:

spot_img

Όπως κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, έτσι και φέτος φωτιά πήρανε τα καζάνια για να βράσουν το τσίπουρο της χρονιάς, ακολουθώντας μια πατροπαράδοτη τελετουργία. Η απόσταξη των σταφυλιών στα καζάνια αποτελεί ένα έθιμο για τους περισσότερους.

Οι τελευταίοι μήνες του χρόνου είναι αφιερωμένοι στην παραγωγή του τσίπουρου, μια διαδικασία που μέχρι πρόσφατα μετατρεπόταν σε γιορτή καθώς δινόταν η δυνατότητα σε συγγενείς και φίλους να συγκεντρώνονται στα παραδοσιακά αποστακτήρια, κάτι το οποίο φέτος δεν γίνεται αφού θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Η διαδικασία παραγωγής

Η παραγωγή του τσίπουρου βασίζεται στις τεχνικές της απόσταξης όπως αυτές τελειοποιήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα, με την κατασκευή συσκευών από χαλκό, τους λεγόμενους άμβυκες, εξ ου και η ονομασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αμβυκούχων. Πρόκειται για υλικό που είναι ανθεκτικό στην διάβρωση, εύκολο στην κατεργασία για να δώσει ένα κλειστό δοχείο, που αντέχει σε μακρόχρονη θέρμανση χωρίς να δίνει άσχημη γεύση στο προϊόν. Ο αποστακτήρας αποτελείται από δύο μέρη: τον βραστήρα και τον ψύκτη. Ο βραστήρας είναι το δοχείο που τοποθετούνται τα στέμφυλα, δηλαδή τα υπόλοιπα των σταφυλιών που μένουν από το πατητήρι, κοτσάνια, φλούδες, κουκούτσια και ένα μέρος του χυμού που έχει υποστεί ζύμωση ή βρίσκεται σε αυτή την διαδικασία. Σε ορισμένα μέρη μαζί με τα στέμφυλα τοποθετούν και σπόρους ή εκχυλίσματα από γλυκάνισο, κούμαρα ή άλλους καρπούς.

Ο βραστήρας είναι χάλκινο δοχείο, αρκετά φαρδύ ώστε να επιτρέπει το άνετο γέμισμα και άδειασμα, με καπάκι που μέσω ενός σωλήνα οδηγεί τους ατμούς της αιθυλικής αλκοόλης που παράγονται στον ψυκτήρα. Η θέρμανση γίνεται με ξύλα ή υγραέριο.

Ο ψυκτήρας είναι ένας συνδυασμός χάλκινου σωλήνα που φέρει πολλές σπείρες και δεξαμενές νερού. Το υγροποιημένο προϊόν μέσω βρύσης στον πυθμένα της δεξαμενής συγκεντρώνεται στο δοχείο.

Οι παραγωγοί με ειδικά όργανα μέτρησης και φυσικά χάρη στη συσσωρευμένη εμπειρία τους, διαιρούν το απόσταγμα σε κεφαλή, το λεγόμενο πρωτοράκι που έχει υψηλούς βαθμούς αλκοόλης στην καρδιά και την ουρά που είναι σε χαμηλότερα από τα επιθυμητά επίπεδα. Φυσικά, υπάρχουν διάφορα μικρά μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία του τελικού προϊόντος, αλλά κάθε μάστορας που σέβεται τον εαυτό του σπανίως αποκαλύπτει.

Να σημειώσουμε ότι στο νομό Καβάλας έχει συσταθεί και λειτουργεί από το 1998 σύλλογος Αμβυκούχων, με κύριο σκοπό την σωστή και οργανωμένη αξιοποίηση της παραγωγής και την βελτίωση του εισοδήματος τους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Είμαστε η Κυβέρνηση της μείωσης των φόρων και της αύξησης μισθών και συντάξεων»

Τη σημαντικότητα του νέου κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τον...

Τι ζήτησαν οι Επαγγελματίες της Περάμου από τον δήμαρχο Παγγαίου

Από το Διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Επαγγελματιών Νέας Περάμου...

«Ρωμαίος και Αννέτα» στο «Μικρό» της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Άννας Φόνσου

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Το ρομαντικό δράμα «Ρωμαίος και...