Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κτηνοτρόφοι ΑΜΘ: Αδικία στην μοριοδότηση του προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας

Ημέρα:

spot_img

Την διαμαρτυρία τους για την αδικία που εντοπίστηκε στην διαδικασία ένταξης των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας λόγω μικρής μοριοδότησης, εκφράζουν με επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ:

Στην επιστολή αναφέρουν τα ακόλουθα:

Μετά την ανακοίνωση της κατάταξης μοριοδότησης για την ένταξη στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, διαπιστώσαμε ότι παρά πολλοί κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν την ένταξη τους στο πρόγραμμα διατήρησης, βρίσκονται κάτω από το όριο ένταξης, λόγω χαμηλής μοριοδότησης.

Ταυτόχρονα πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων που αιτήθηκαν για πρώτη φορά την ένταξη τους στο πρόγραμμα, τελικά μένουν εκτός για τον ίδιο λόγο.

Η κατάταξη μοριοδότησης, όπως και η κατανομή των κονδυλίων στην προηγούμενη πρόσκληση, έγινε κατά περιφέρεια.

Αυτή τη φορά επιλέχθηκε η ίδια διαδικασία, να γίνει σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι κτηνοτρόφοι των περιφερειών της ΑΜ-Θ αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της υψηλής πυκνότητας βόσκησης που έχει οριστεί από το 2015, χωρίς καμία λογική κι επιστημονική τεκμηρίωση και μέσω της Τεχνικής Λύσης, έχουν τη μικρότερη κατανομή στρεμμάτων ανά Ζωική Μονάδα, 3.25 και 4.13 ΖΜ/Ha αντίστοιχα.

Ο υπολογισμός της πυκνότητας βόσκησης γίνεται με μια απλή διαίρεση, των επιλέξιμων κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκτάσεων βοσκοτόπων, με το ζωικό κεφάλαιο(Ζωικές Μονάδες)που έχει η κάθε περιφέρεια (Χωρική Ενότητα).

Αυτή η άδικη κατανομή που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα, κατάφερε να μεταφέρει νομότυπα, ένα πολύ μεγάλο μέρος  των άμεσων ενισχύσεων που εξαρτώνται από τις εκτάσεις των βοσκοτόπων και εισέπρατταν οι κτηνοτρόφοι των περιφερειών αυτών πριν το 2015, προς τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Ενισχύσεις όπως, η Βασική, το Πρασίνισμα, η Εξισωτική, το εθνικό απόθεμα Νέων Κτηνοτρόφων και η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, είναι υποπολλαπλάσιες στους κτηνοτρόφους των περιφερειών αυτών, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

Η κατανομή των κονδυλίων κατά περιφέρεια στην προηγούμενη πρόσκληση, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς κτηνοτρόφους της περιφέρειάς μας, να ενταχθούν στα βιολογικά με χαμηλή μοριοδότηση, αλλά ταυτόχρονα με πολύ μικρότερα ποσά, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών με το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.

Με τη μοριοδότηση και κατανομή των κονδυλίων σε ολόκληρη τη χώρα, πολλοί κτηνοτρόφοι της περιφέρειάς μας έμειναν εκτός και όσοι εντάχθηκαν, τα ποσά που τους αντιστοιχούν είναι το ίδιο χαμηλά με πριν, σε σχέση με κτηνοτρόφους άλλων περιφερειών.

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να επανενταχθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι που αιτήθηκαν τη διατήρηση των εκτροφών τους στα βιολογικά, με αύξηση του κονδυλίου για το παραπάνω πρόγραμμα.

Ζητάμε επίσης την αύξηση του κονδυλίου για τους νεοεισερχόμενους, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν, όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Επίσης σας επισημαίνουμε, την ανάγκη άρσης της αδικίας που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι στις περιφέρειες της ΑΜ-Θ και της Κεντρικής Μακεδονίας και κάποιων νησιών όπως η Θάσος, με τα χαμηλά ποσά ένταξης στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας. Η παραπάνω αδικία που υφίσταται από το 2015, δημιουργεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και οικονομική ανισότητα μεταξύ των κτηνοτρόφων και των περιφερειών.

Τέλος θέλουμε να σας επισημάνουμε την ανάγκη που πρέπει να γίνει κανόνας, όταν εντάσσεται ο κτηνοτρόφος στη βιολογική κτηνοτροφία και ταυτόχρονα έχει αιτηθεί την ένταξη εκτάσεων στη βιολογική γεωργία για παραγωγή ζωοτροφών, αυτή του η αίτηση να γίνεται αυτοδίκαια δεκτή.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στα παραπάνω αιτήματά μας.

Με εκτίμηση

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...

Ο Δήμαρχος Νέστου αποχαιρετά τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τετάρτης (27/3/24)...

Μετά τις ευρωεκλογές οι συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Απόστολος Χρόνης: «Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι...

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 7ος Παπαχρηστίδειος Δρόμος

Χρήστος Μποσμπότης: Η Ελευθερούπολη έχει το καλύτερο στάδιο στη...

Αυξάνονται σταδιακά τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας – Πρίνου

Αυξάνονται από δύο σε τρία για τις ημέρες Παρασκευή,...

Μητρόπολη ΦΝΘ: Εορταστική εκδήλωση για την εβδομάδα Εξωτερικής Ιεραποστολής

Κάθε χρόνο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος...