Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα τα σταφύλια

Ημέρα:

spot_img

Αντιμέτωποι με τον σοβαρό κίνδυνο να μείνει η παραγωγή τους μέσα στα αμπέλια, είναι οι σταφυλοπαραγωγοί του δήμου Παγγαίου. Η έλλειψη ζήτησης, οι χαμηλές τιμές και οι κλιματικές συνθήκες, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που όμοιο του δεν έχει καταγραφεί ξανά στο παρελθόν.

Για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, μίλησε στον «Ενήμερο» ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου, Κώστας Παπαμερής, ο οποίος αναφέρθηκε και στους λόγους της έλλειψης ζήτησης των σταφυλιών της περιοχής.

«Οι τιμές είναι προ δεκαετίας, ενώ το κόστος παραγωγής έχει υπερβεί το 60 με 80% στο σύνολο της παραγωγής, με αποτέλεσμα η μη ζήτηση να φέρει σε απόγνωση όλους όσοι ασχολούνται με την συγκεκριμένη παραγωγή…»

«Ο κίνδυνος να μείνει η παραγωγή μέσα στα αμπέλια φέτος είναι πλέον πολύ ορατός.  Δεν υπάρχει ζήτηση στα σταφύλια που χτίσαμε με αίμα και ιδρώτα όλα αυτά τα χρόνια. Σταφύλια πιστοποιημένα, με σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, καλή ποιότητα με βραβεία από την Greenpeace τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έχουμε ένα προϊόν χωρίς ζήτηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και τα συσκευαστήρια. Μιλώντας με τους εξαγωγείς και τους παραγωγούς είναι όλοι σε απόγνωση. Οι τιμές είναι προ δεκαετίας, ενώ το κόστος παραγωγής έχει υπερβεί το 60 με 80% στο σύνολο της παραγωγής, με αποτέλεσμα η μη ζήτηση να φέρει σε απόγνωση όλους όσοι ασχολούνται με την συγκεκριμένη παραγωγή», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής.

«Αυτή την περίοδο θα έπρεπε η εξαγωγική διαδικασία να είναι στο φόρτε της! Έπρεπε να βλέπουμε φορτηγά, ψυγεία, οργασμό κινητικότητας στις Δ.Ε. Ελευθερών και Ορφανού, αλλά αντί αυτού δεν κυκλοφορεί κανένας και τίποτα»

 «Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία. Εκτός των άλλων, οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει κι έτσι δημιουργούνται ασθένειες ακόμη και σε νέες ποικιλίες που δεν το περιμέναμε και ήταν πιο ανθεκτικές από τη σουλτανίνα. Μη ξεχνάμε ότι ακόμη είμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου. Που να φτάσουμε και στον Οκτώβριο! Αυτή την περίοδο θα έπρεπε η εξαγωγική διαδικασία να είναι στο φόρτε της! Έπρεπε να βλέπουμε φορτηγά, ψυγεία, οργασμό κινητικότητας στις Δ.Ε. Ελευθερών και Ορφανού, αλλά αντί αυτού δεν κυκλοφορεί κανένας και τίποτα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα του δήμου Παγγαίου.

«Έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι και η Ισπανία που έχει υπερκεράσει ακόμη και την Ιταλία – Εμείς έχουμε χάσει την ανατολική Ευρώπη, συν την κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία…»

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι συμβαίνει η έλλειψη ζήτησης των σταφυλιών, ο κ. Παπαμερής τόνισε: «Κάποτε είχαμε κύριο ανταγωνιστή μας την Ιταλία. Τώρα έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι και η Ισπανία που έχει υπερκεράσει ακόμη και την Ιταλία. Έχουν μπει δυναμικά στις καινούργιες ποικιλίες, κάνουν προσφορές προς τα σούπερ μάρκετ χαμηλώνοντας  τις τιμές τους. Έχουν προγραμματισμό. Ξεκινούν από αρχές Ιουνίου και τελειώνουν Νοέμβριο, οπότε τα σούπερ μάρκετ τους παίρνουν στα σοβαρά. Εμείς έχουμε χάσει τις αγορές. Ταυτόχρονα εμείς έχουμε χάσει την ανατολική Ευρώπη, συν την κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και ο φόβος των πολιτών σε όλες τις χώρες για το ενεργειακό. Όταν τα χρήματα δεν φτάνουν δεν θα πάει κανείς να αγοράσει σταφύλια, αλλά είδη πρώτης ανάγκης».

Πρόβλημα και στην εσωτερική αγορά – Δεν υπάρχει ζήτηση ούτε και σ’ αυτήν

«Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόβλημα το εξαγωγικό. Κάθε χρόνο υπήρχαν αρκετοί συνάδελφοι που διέθεταν τα σταφύλια τους στην εσωτερική αγορά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν φέτος. Δεν κυκλοφορούν πλέον οι εταιρείες που κάλυπταν την εσωτερική αγορά. Δεν υπάρχει ζήτηση ούτε στο εσωτερικό! Αν θέλουμε να παράγουμε σωστά αγροτικά προϊόντα για τα επόμενα δέκα χρόνια, πρέπει από αύριο να ξεκινήσουμε μια εθνική στρατηγική και να τη δούμε σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή. Όταν μιλούσαμε για ζώνες παραγωγής και αναδιάρθρωση πριν μερικά χρόνια, δυστυχώς, μέναμε στα χαρτιά. Κάθε τρεις και λίγο άλλαζαν υπουργοί και γραμματείς. Έτσι όμως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα για τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε καταληκτικά ο κ. Παπαμερής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...