Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καλή φαίνεται η χρονιά για τα σταφύλια, αλλά…

Ημέρα:

spot_img

Όλα δείχνουν μια καλή χρονιά, τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά για τα σταφύλια της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρη Μυστακίδη, το αν όλα θα κυλήσουν ομαλά θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., η αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε όλους τους κλάδους της οικονομικής ζωής, είναι αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, καθώς οι συνθήκες, όπως σημειώνει με έμφαση, είναι πρωτόγνωρες.

«Μέχρι στιγμής η εξέλιξη είναι θετική…»

«Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και αρχίζει πλέον η ωρίμανση στις πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών, όπως είναι η ποικιλία «Βικτόρια». Η φετινή χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια χρονιά με ποιοτικά σταφύλια, ενώ και ποσοτικά θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι καλά και μέχρι στιγμής η εξέλιξη είναι θετική. Είχαμε βέβαια κάποιες βροχοπτώσεις και ατμοσφαιρική υγρασία τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, πράγμα που συνέβαλε να έχουμε κάποιες ασθένειες, όμως οι επιμελείς παραγωγοί που τήρησαν το πρόγραμμα ψεκασμών σε συνεργασία με τους γεωπόνους δεν έχουν προβλήματα. Αυτό που μένει να δούμε είναι το πως θα εξελιχθεί η αβεβαιότητα, καθώς είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που έχουν ανακύψει από την πανδημία», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα εργατικά χέρια και το πως θα συγκομιστεί η παραγωγή. Παράλληλα, μας απασχολεί φυσικά κι ένα σενάριο απευκταίο, τι θα γίνει δηλαδή, αν σε κάποιο συσκευαστήριο εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού και πως θα συνεχιστεί η διαδικασία»

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να εκτιμήσει την φετινή εξαγωγική πορεία των σταφυλιών, αλλά και τι γίνεται με τα εργατικά χέρια, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., απάντησε: «Μέχρι στιγμής πρώιμα φρούτα και λαχανικά όπως κεράσια, ροδάκινα κλπ, πήγαιναν καλά, υπάρχει γενικότερα ζήτηση και μακάρι να γίνει το ίδιο και με τα σταφύλια. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα με τα εργατικά χέρια και το πως θα συγκομιστεί η παραγωγή. Παράλληλα, μας απασχολεί φυσικά κι ένα σενάριο απευκταίο, τι θα γίνει δηλαδή, αν σε κάποιο συσκευαστήριο εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού και πως θα συνεχιστεί η διαδικασία. Δεν μπορούν να περιμένουν τα προϊόντα πρέπει να φύγουν. Μας προβληματίζει γενικότερα το τι θα γίνει με τον κορωνοϊό, βλέπουμε ήδη τι συμβαίνει με τον τουρισμό. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά απολύτως πρόβλεψη. Η ζήτηση είναι καλή και οι τιμές, μέχρι στιγμής για άλλα προϊόντα, αλλά για την πορεία των σταφυλιών θα δούμε πως θα προχωρήσει η όλη διαδικασία μέρα με τη μέρα».

«Ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες και γίνονται ψεκασμοί συντήρησης από εδώ και πέρα…»

Όσον αφορά τις εργασίες που γίνονται στην παρούσα φάση στα αμπέλια, αλλά και κατά πόσο ασφαλή είναι τα σταφύλια από τα φυτοφάρμακα, ο Ζαφείρης Μυστακίδης δήλωσε: «Ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες και γίνονται ψεκασμοί συντήρησης από εδώ και πέρα. Όλα γίνονται με μεγάλη επιμέλεια, ειδικά στην Π.Ε. Καβάλας. Όλοι οι γεωπόνοι και το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών έχουν μπει σε αυτή τη λογική, όχι επειδή το ζητάνε κάποια σούπερ μάρκετ έστω και παράτυπα με την λογική ότι ζητούν κάτι που υπερβαίνει την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία με έναν αυθαίρετο ανιχνεύσιμων δραστικών, αλλά γιατί οι εποχές είναι δύσκολες και κανείς δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει κακό στον καταναλωτή ή να πετάξει χρήματα. Μη ξεχνάμε τις δυο τελευταίες χρονιές οι αμπελουργοί είχαν τεράστιες ζημιές είτε από βροχοπτώσεις, είτε από χαλάζι. Δεν αντέχει η τσέπη τους να πετάνε χρήματα σε παραπανίσιες επεμβάσεις με φυτοφάρμακα. Έχει γίνει συνείδηση στον τοπικό αμπελουργό, αλλά είναι και μια αναγκαιότητα να κάνουμε ακριβώς αυτά που χρειάζεται για το καλό όλων».

«Φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά που θα κριθεί όμως στο τέλος, στο ταμείο…»

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα αρχίσει χρονικά η διαδικασία συγκομιδής της «ναυαρχίδας» των σταφυλιών της Π.Ε. Καβάλας, της περίφημης «Σουλτανίνας», αλλά και για το ποιες πρέπει να είναι οι καιρικές συνθήκες που θα πρέπει να επικρατήσουν εφεξής ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Η διαδικασία συγκομιδής της «Σουλτανίνας» είναι από 20 Αυγούστου και μετά για τα αμπέλια που είναι χωρίς κάλυψη, τα οποία όμως είναι ένα μικρό ποσοστό της παραγωγής. Από τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και μετά θα αρχίσει η βασική διαδικασία συγκομιδής και εξαγωγής. Το πότε θα ξεκινήσει όμως η αγορά να ζητά σταφύλια είναι κάτι άλλο. Το πρόβλημα είναι όταν είναι έτοιμα τα σταφύλια και δεν κινείται το εμπόριο, εκεί αρχίζουν οι στεναχώριες. Όσον αφορά τον καιρό θέλουμε να είναι  ξηροθερμικός, δεν θέλουμε βροχοπτώσεις, θέλουμε γενικότερα ένα ήπιο καλοκαίρι, χωρίς καύσωνες, όπως εξελίσσεται τώρα με αέρα, χωρίς υγρασία, άρα όχι προσβολές από ασθένειες. Φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά που θα κριθεί όμως στο τέλος, στο ταμείο».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...