Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΒΑΛΑ: Τεράστιες οι ζημιές ακόμη και στα υπό κάλυψη αμπέλια – Χάθηκαν τόνοι σταφυλιών

Ημέρα:

spot_img

Τεράστια είναι η καταστροφή που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους οι σταφυλοπαραγωγοί του δήμου Παγγαίου, από τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή από το περασμένο Σάββατο και μετά. Χιλιάδες τόνοι σταφυλιών, των ποικιλιών «σουλτανίνα» και «ιτάλια», έχουν χαθεί, γεγονός που έχει οδηγήσει την πλειονότητα των παραγωγών στην απόγνωση.

Όπως εξήγησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού, Κώστας Παπαμερής, το ριζικό σύστημα των αμπελιών απορρόφησε τον μεγάλο όγκο του νερού που έπεσε σε αυτά, με αποτέλεσμα οι ρώγες των σταφυλιών να σχιστούν, λόγω της διαστολής, αλλά και να δημιουργηθεί σε ορισμένα από αυτά το λεγόμενο «στεφανάκι».

Τεράστιες οι ζημιές ακόμη και στα υπό κάλυψη αμπέλια! 

«Αν η θερμοκρασία παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα θα είναι ευχής έργο. Αν όμως ανέβει στους 25 βαθμούς, όπως ακούγεται από την Κυριακή και μετά, τότε θα μιλάμε για την ολική καταστροφή μας, καθώς λόγω της διαστολής θα σχιστούν και οι υπόλοιπες ρώγες, με αποτέλεσμα να αρχίσει η σήψη και δυστυχώς τα σταφύλια θα είναι ακατάλληλα προς εξαγωγή. Αυτήν την στιγμή ήδη χάνονται χιλιάδες τόνοι σταφυλιών «σουλτανίνα» και «ιτάλια» σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Παγγαίου και μάλιστα όχι μόνο σε αμπέλια που ήταν χωρίς κάλυψη, αλλά και σε αυτά που ήταν υπό κάλυψη! Ήταν αναμενόμενο για εμάς, ότι η τόσο έντονη βροχόπτωση θα έφερνε μεγάλη καταστροφή», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

Δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι αγρότες

Λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής της ποικιλίας «σουλτανίνα» και σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, αλλά και την ζημιά που υπέστησαν οι σταφυλοπαραγωγοί από το χαλάζι του Ιουλίου και τώρα με τις «άκαιρες βροχοπτώσεις», καθίσταται αδύνατο να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι κέρδη για τους αγρότες φέτος δεν υπάρχουν. Δυστυχώς, κάθε νέα προσπάθεια αγροτών θα σταματήσει, όπως όλα δείχνουν. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα που μας ζητάει το κράτος, όταν δεν θα παράγουμε, όταν δεν θα γίνονται εξαγωγές; Και σε όλα αυτά θα μας φορολογήσουν και τις αποζημιώσεις! Αν είναι δυνατόν. Οι τοπικοί βουλευτές πρέπει να τα σκεφτούν όλα αυτά και να δεσμευτούν ότι το θέμα της φορολόγησης των αγροτών δεν πρέπει να προχωρήσει», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού.

Τελευταία ελπίδα για τους παραγωγούς οι δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.

Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει ήδη οι σχετικές αναγγελίες από τον δήμο και οι παραγωγοί έχουν ενημερώσει τους αρμοδίους φορείς για το μέγεθος της καταστροφής. Όσον αφορά την διαδικασία των αποζημιώσεων πρέπει να γίνουν αιτήσεις στην συνέχεια από τους παραγωγούς που επλήγησαν, να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα 12 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος και από εκεί και μετά να αρχίσουν οι γεωπόνοι τις εκτιμήσεις μέσα στα αμπέλια.

«Ήδη οι άνθρωποι του ΕΛ.Γ.Α. έχουν μια πρώτη εικόνα από εμάς για το τι συνέβη. Οι ζημιές αυτές θα ενταχθούν στις λεγόμενες «άκαιρες βροχοπτώσεις» κι αυτό που ζητάμε είναι να γίνουν όσο το δυνατό πιο δίκαιες εκτιμήσεις», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο νέος Διοικητής της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας στον δήμο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νεστου Σάββα Μιχαηλίδη, επισκέφτηκε στο Δημαρχείο Χρυσουπολης,...

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Τένιας Μακρή στην Καβάλα

Το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας και η...

ΔΗΚΕΘ: Η μισή αλήθεια είναι ψέμα

Από την ΔΗΚΕ Θάσου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Όλο...

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου Θώμου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 34χρονου Χρήστου...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...