Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Χρήστος Γάκης: Πρωτοφανείς οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή

Ημέρα:

Στις δραματικές στιγμές που βιώνουν οι αγρότες του δήμου Παγγαίου, μετά και το τελευταίο καταστροφικό χτύπημα της κακοκαιρίας, αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους τοπικούς φορείς για άμεσες και καθολικές αποζημιώσεις, αναφέρθηκε με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Γάκης.

«Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η αγροτική παραγωγή στον δήμο Παγγαίου υφίσταται μια ακόμη καταστροφή, αυτή τη φορά ολική. Είναι όντως πρωτοφανές αυτό που συνέβη, καθώς ακόμη και οι γηραιότεροι στην περιοχή δεν έχουν δει τέτοιο φαινόμενο. Έχει καταστραφεί η παραγωγή στο 100%, με αποτέλεσμα να μη συγκομιστούν φέτος σταφύλια, ελιές και αμύγδαλα. Χάθηκε η φετινή παραγωγή, αλλά οι συνέπειες στο φυτικό κεφάλαιο θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς θα είναι για δυο και πλέον χρονιές», επισήμανε αρχικά στα όσα είπε στον «Ε» ο Χρήστος Γάκης.

«Από τον ΕΛΓΑ έχουν πει ότι θα πάμε σε αυτό το σύστημα, που ήδη έχει εφαρμοστεί στις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ιανός». Υπάρχει άρα το προηγούμενο…»

 «Αυτό που συζητάμε με τον ΕΛΓΑ είναι για τη φετινή χρονιά να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, λόγω του ότι έχουμε 100% ζημιά στην περιοχή, οπότε να μην ελεγχθούν ένα ένα τα κτήματα, ώστε οι αποζημιώσεις να έχουν καταβληθεί μέχρι το φθινόπωρο. Από τον ΕΛΓΑ έχουν πει ότι θα πάμε σε αυτό το σύστημα, που ήδη έχει εφαρμοστεί στις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ιανός». Υπάρχει άρα το προηγούμενο, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί κι εδώ και είναι η καλύτερη λύση κι αυτό που επιθυμούν οι ίδιοι οι αγρότες. Δεν μπορούν να περιμένουν», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Γάκης.

«Θέλουμε να αποφύγουμε την παλιά τακτική με επιτόπιους ελέγχους που αποζημιώνουν την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;»

Ειδικότερα για το πως θα δοθούν οι αποζημιώσεις, ο Χρήστος Γάκης ανέφερε: «Έχουμε την αποζημίωση ανά στρέμμα για την παραγωγή με βάση την ασφάλεια στον ΕΛΓΑ. Όσον αφορά εγκαταστάσεις, όποια από αυτές είχε γίνει με επιδότηση του ΕΛΓΑ θα γίνει αίτηση στα γραφεία στην Καβάλα, προκειμένου να ελεγχθεί και να αποζημιωθεί απευθείας από εκεί. Επειδή υπάρχουν και εγκαταστάσεις που έγιναν χωρίς επιδότηση ΕΛΓΑ, δόθηκε διαβεβαίωση ότι αυτές μπορούν να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ. Θέλουμε να αποφύγουμε την παλιά τακτική με επιτόπιους ελέγχους που αποζημιώνουν την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Μέχρι τότε πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι; Πώς θα αποπληρώσουν τους γεωπόνους; Δυστυχώς και οι ίδιοι οι γεωπόνοι δεν ξέρουν πως θα πάρουν τα χρήματά τους. Δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν αυτό το βάρος, οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που είναι απογοητευμένοι, γιατί για τέταρτη χρονιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και σκέφτονται να τα παρατήσουν…»

Σε ερώτηση για το αν «βλέπει» πολλούς αγρότες να εγκαταλείπουν το επάγγελμα για να στραφούν σε άλλους χώρους, ο Χρήστος Γάκης απάντησε: «Ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που είναι απογοητευμένοι, γιατί για τέταρτη χρονιά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και σκέφτονται να τα παρατήσουν. Πολλοί το έχουν ήδη κάνει, έχουν στραφεί σε άλλες δουλειές, ενώ άλλοι σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια αμπελιών και να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες γιατί τα κόστη είναι πολύ μεγάλα και κάθε χρόνο χάνεται η παραγωγή. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Μη ξεχνάμε ότι φέτος το κόστος της καλλιέργειας ήταν διπλάσιο και τριπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. Δεν μπορούμε να αποζημιώσουμε με το περσινό κόστος».

«Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Θα ζούμε μ’ αυτό και θα εντείνεται»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρθηκε και στην κλιματική αλλαγή επισημαίνοντας σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Θα ζούμε μ’ αυτό και θα εντείνεται. Τα φαινόμενα αυτά που κάποτε αποτελούσαν εξαιρέσεις, θα αποτελούν πλέον τον κανόνα. Το χαλάζι είναι πια πολύ συχνό. Πρέπει να δούμε τις δυνατότητες πρόληψης, είτε με την από αέρος προστασία, είτε με τη μέθοδο που είναι σε πιλοτικό στάδιο με τα μπαλονάκια και φυσικά με επιδοτήσεις για εγκαταστάσεις με δίχτυα. Ένας συνδυασμός όλων αυτών μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».

«Τα κανονάκια πρακτικά έχει φανεί ότι έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι έχουν παρωχημένη τεχνολογία και δεν χρηματοδοτείται πλέον η εγκατάστασή τους…»

Σε ερώτηση για το αν τα περίφημα κανονάκια που λειτουργούν στον κάμπο της Δ.Ε. Ελευθερών θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση και για τις υπόλοιπες περιοχές της Π.Ε. Καβάλας, ο Χρήστος Γάκης απάντησε: «Τα κανονάκια πρακτικά έχει φανεί ότι έχουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς ο ΕΛΓΑ θεωρεί ότι έχουν παρωχημένη τεχνολογία και δεν χρηματοδοτείται πλέον η εγκατάστασή τους. Για μένα είναι αποτελεσματικά, μακάρι να μπορούσαν να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα, αλλά ο ΕΛΓΑ το αποκλείει. Από τη στιγμή που τα θεωρούν παρωχημένα όμως θα πρέπει να δούμε κάτι νέο. Δεν μπορούμε να μείνουμε στο ότι επειδή δεν μας κάνουν τα κανονάκια δεν θα βάλουμε τίποτα στην περιοχή».

«Αρχές Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και τα πρώτα χρήματα θα φανούν το φθινόπωρο. Γίνεται προσπάθεια ώστε αν είναι εφικτό να μπουν προκαταβολές μέσα στο καλοκαίρι…»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η μεγάλη και άμεση κινητοποίηση όλων των τοπικών φορέων θα φέρει σύντομα αποτέλεσμα, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απάντησε: «Αυτή τη φορά από την αρχή η κινητοποίηση των κυβερνητικών βουλευτών ήταν άμεση, όπως άλλωστε και όλων των φορέων. Η δέσμευση από τον ΕΛΓΑ για την καθολική αποζημίωση δείχνει ότι όντως αυτή τη φορά θα έχουμε αποτέλεσμα. Αρχές Ιουλίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και τα πρώτα χρήματα θα φανούν το φθινόπωρο. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια ώστε αν είναι εφικτό να μπουν προκαταβολές μέσα στο καλοκαίρι γιατί πρέπει να γίνει και η αποκατάσταση των ζημιών μέσα στα κτήματα».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...