Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
spot_img

Χαμηλές λόγω Ισπανίας, Ιταλίας και Κορίνθου οι τιμές της σουλτανίνας

Ημέρα:

Χαμηλές, για την περίοδο που διανύουμε, είναι οι τιμές για την ποικιλία σταφυλιών σουλτανίνα που καλλιεργείται κατά κόρον στον δήμο Παγγαίου, καθώς στα υπό κάλυψη (σκεπαστά) αμπέλια, η μέση τιμή πώλησης κυμαίνεται στα 70 με 75 λεπτά το κιλό.

Αυτό υπογραμμίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, o αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Παπαμερής.

Ισπανία και Ιταλία «φρενάρουν» την Κόρινθο κι αυτή με τη σειρά της την Καβάλα!

«Η καλλιεργητική περίοδος για τα πρώιμα σταφύλια, δηλαδή την ποικιλία βικτόρια, έχει τελειώσει. Έχει ξεκινήσει πλέον η συγκομιδή για τα χωρίς κάλυψη (ξεσκέπαστα) ιτάλια, που είναι σε ένα ρυθμό κοπής με ικανοποιητικές τιμές. Από την άλλη τελείωσαν σχεδόν οι χωρίς κάλυψη σουλτανίνες και μπαίνουμε στις σκεπαστές. Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Τα superior (ποικιλία σταφυλιών) σε Ισπανία και Ιταλία έχουν μπει στα ψυγεία και καθώς οι καταναλωτές στην Ευρώπη δεν γνωρίζουν τις ποικιλίες, απλά βλέπουν άσπερμα σταφύλια, αγοράζουν εκείνα με προσφορά σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «καθυστερεί» η Κόρινθος κι αυτό έχει αντίκτυπο με τη σειρά του σε εμάς. Οι τιμές είναι χαμηλές για την εποχή, καθώς κυμαίνονται στα 70 με 75 λεπτά το κιλό για τις υπό κάλυψη σουλτανίνες. Βέβαια δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες», τόνισε σχετικά ο κ. Παπαμερής.

Φόβος για προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες – Αρχίζει η «μάχη» για την τιμή της βρώσιμης ελιάς

Ένα επιπλέον πρόβλημα μπορεί να είναι και οι επικρατούσε καιρικές συνθήκες. «Οι θερμοκρασίες το μεσημέρι, οι οποίες είναι υψηλές, δεν μας βοηθούν. Η υγρασία και οι θερμοκρασίες δημιουργούν το βοτρύτη. Δεν μπορούμε να ψεκάσουμε, οπότε ασθένεια και σήψη προκαλούν ζημιά. Εμείς πάντως κρατάμε άμυνα και πιστεύω ότι θα αλλάξει η κατάσταση διότι με τόσο χαμηλές τιμές δεν μπορεί ο παραγωγός να καλύψει τα έξοδα του. Είναι μεγάλο το κοστολόγιο», σημείωσε στη συνέχεια των δηλώσεων του ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας

Δεν είναι όμως μόνο τα σταφύλια, αφού τις επόμενες ημέρες αρχίζει και η «μάχη» της ελιάς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαμερής.

«Η τιμή για την ελιά δεν έχει «ανοίξει» ακόμη, αλλά είμαι σε επαφή με τα Μουδανιά Χαλκιδικής. Το μεσημέρι της Τετάρτης (20/9) θα «ανοίξουν», απ’ ότι με ενημέρωσαν οι τις τιμές για τη βρώσιμη ελιά. Όλοι οι παραγωγοί είτε σταφυλιών είτε ελιάς περιμένουν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους, που είναι τόσες πολλές φορολογικό και το φορομπηχτικό ασφαλιστικό, καθώς φτάνουμε να πληρώνουμε το 78,4% των εσόδων μας, πράγμα που δεν αντέχει ο πρωτογενής τομέας», συμπλήρωσε σχετικά ο Κώστας Παπαμερής.

Καθυστερούν τα σχέδια βελτίωσης

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Αγροτικού Τομέα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση των σχεδίων βελτίωσης, επισημαίνοντας σχετικά: «Φτάσαμε να τελειώνει ο Σεπτέμβριος και από το Πάσχα έχουν να βγουν τα σχέδια βελτίωσης. Μέχρι να κατατεθούν οι φάκελοι θα περάσει ένας χρόνος. Ένας ακόμη στην αξιολόγηση, δυο χρόνια. Αν κάποιοι νέοι που έχουν ενταχθεί και θέλουν να κάνουν νέες εγκαταστάσεις και να πάρουν μηχανήματα θα περιμένουν δυο χρόνια κι άλλα δυο, φτάνοντας την τετραετία; Ποιος θα περιμένει τόσο καιρό; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν υφίσταται κράτος χωρίς πρωτογενή τομέα. Πρέπει να καταλάβουν καλά ότι το κράτος κυβερνιέται από τεχνοκράτες κι όχι από την πλατεία Εξαρχείων».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ντίνος Κλειτσιώτης: Το 1 εκατ. που δεν πήγε να ψηφίσει είναι σε αναμονή

Ντίνος Κλειτσιώτης: Ο τρόπος φορολόγησης των αντικειμενικών κριτηρίων πραγματικά...

Πάρης Παρασχούδης: Να εφαρμοστεί ο χώρος Σένγκεν και στα χερσαία σύνορα

Για την πιθανότητα άνισου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Θάσο και...

Εντάσεις για την μεταφορά της πιάτσας των ταξί από την Αβέρωφ

Χρήστος Ιωαννίδης: Δεν επιμένουμε για λόγους αισθητικής, αλλά για...

Η Αλιεία ως κλειδί για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών

Άρθρο του Αντώνη Φραντζή, Συμβούλου Αλιείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Η...

Καβάλα: Μαχαίρωσε τον φίλο του μετά από καβγά

Ένας άντρας νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης στο...

Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει...

Λεωνίδας Παππάς: Η άνοδος μας είναι αργή, δεν είναι αυτό που θέλαμε

«Το 60% των εκλογέων δεν πήγε στην κάλπη /...