Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Σωτήρης Παπαδόπουλος: “Καταστροφικά τα αποτελέσματα της έντονης βροχόπτωσης. Τον λόγο πλέον έχει ο ΕΛ.Γ.Α.”

Ημέρα:

Στο πλευρό των σταφυλοπαραγωγών του δήμου Παγγαίου, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την ισχυρή βροχόπτωση της 26ης Σεπτεμβρίου, βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, τον λόγο πλέον έχει ο ΕΛ.Γ.Α., οι γεωπόνοι του οποίου θα πρέπει να κάνουν δίκαιες εκτιμήσεις, ώστε και οι παραγωγοί να λάβουν τις πρέπουσες αποζημιώσεις.

Καταστροφικά τα αποτελέσματα της έντονης βροχόπτωσης…

«Η ζημιά σε πολλά αμπέλια είναι αρκετά εκτεταμένη, καθώς τα σταφύλια βρίσκονται στην περίοδο της συγκομιδής και τα ζάχαρα είναι ανεβασμένα. Η ισχυρή βροχόπτωση δημιούργησε υψηλή υγρασία, με αποτέλεσμα να σχίζεται η ρώγα και εν τέλει να έχουμε την υποβάθμιση της παραγωγής γενικότερα. Δυστυχώς, ενώ υπήρχαν καλές τιμές φέτος και κρατήθηκαν αρκετά αμπέλια από τους παραγωγούς για να πάρουν ένα καλύτερο εισόδημα και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, η βροχόπτωση αυτή είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Κάναμε ήδη αυτοψία στην περιοχή και είμαστε σε επαφή με την κ. Κατσικέρη από τον ΕΛ.Γ.Α., για να δούμε που συγκλίνουμε και που αποκλίνουμε, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το στίγμα της περιφέρειας μας. Πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι, διότι έχουν μια επιχείρηση που είναι ανοιχτή στο περιβάλλον και είναι ευάλωτοι σε κάθε καιρικό φαινόμενο.», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Μεγάλο το πλήγμα για σταφυλοπαραγωγούς και εξαγωγείς

«Από ό,τι έχω μάθει έχουν βρεθεί γεωπόνοι στην περιοχή, αλλά περιμένουμε να εξελιχθεί λίγο η κατάσταση. Έγιναν και ίσως συνεχίζονται οι δηλώσεις των αγροτών κι από εκεί και πέρα θα αρχίσει ο έλεγχος για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς. Ακούω κάποιες διαμαρτυρίες, γιατί οι γεωπόνοι δεν έρχονται την επόμενη ημέρα κλπ. Αν γίνει αυτό τότε το ποσοστό που θα μπει θα είναι πολύ μικρό. Για αυτό αφήνουμε να παρέλθει το δεκαήμερο, να εκδηλωθεί η ζημιά και μετά βλέπουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Όσα αμπέλια είναι καλά και με μικρά προβλήματα μπορούν οι παραγωγοί να τα κόψουν και να αφήσουν «μάρτυρα» μια σειρά κι ο ΕΛ.Γ.Α. θα εκτιμήσει ανάλογα. Αν είναι μεγάλη η ζημιά καλύτερα να τα αφήσουν όπως είναι. Όσα όμως είναι σε σχετικά καλή κατάσταση καλύτερα να τα κόψουν για να μην πάθουν μεγαλύτερη ζημιά περιμένοντας τον ΕΛ.Γ.Α. Είμαστε κοντά στους σταφυλοπαραγωγούς, όπως και στους εξαγωγείς, οι οποίοι κι αυτοί υπέστησαν σημαντική ζημιά. Ήταν μεγάλο το πλήγμα για όλους. Είναι θέμα πλέον του ΕΛ.Γ.Α. για το τι αποζημιώσεις θα μπουν. Εμείς ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις και είμαστε δίπλα στους αγρότες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Α.Μ.Θ.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ειρήνη Βρανά: Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία της Π. Ε. Καβάλας 

Καθ’ οδόν προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023,...

Κωστής Σιμιτσής: Όλοι μαζί ενωμένοι αναπτύξαμε την κρουαζιέρα

«Την προσπάθεια για την κρουαζιέρα στην Καβάλα, δηλαδή να...

Πως ένας πατέρας δικαιώθηκε με απόφαση σταθμό ΕΔΔΑ ενάντια στη γονική αποξένωση;

Καλησπέρα αγαπητές φίλες και φίλοι. Αν είστε χωρισμένος πατέρας ή...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...