Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σωτήρης Παπαδόπουλος: “Καταστροφικά τα αποτελέσματα της έντονης βροχόπτωσης. Τον λόγο πλέον έχει ο ΕΛ.Γ.Α.”

Ημέρα:

spot_img

Στο πλευρό των σταφυλοπαραγωγών του δήμου Παγγαίου, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν σοβαρές ζημιές από την ισχυρή βροχόπτωση της 26ης Σεπτεμβρίου, βρίσκεται η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, τον λόγο πλέον έχει ο ΕΛ.Γ.Α., οι γεωπόνοι του οποίου θα πρέπει να κάνουν δίκαιες εκτιμήσεις, ώστε και οι παραγωγοί να λάβουν τις πρέπουσες αποζημιώσεις.

Καταστροφικά τα αποτελέσματα της έντονης βροχόπτωσης…

«Η ζημιά σε πολλά αμπέλια είναι αρκετά εκτεταμένη, καθώς τα σταφύλια βρίσκονται στην περίοδο της συγκομιδής και τα ζάχαρα είναι ανεβασμένα. Η ισχυρή βροχόπτωση δημιούργησε υψηλή υγρασία, με αποτέλεσμα να σχίζεται η ρώγα και εν τέλει να έχουμε την υποβάθμιση της παραγωγής γενικότερα. Δυστυχώς, ενώ υπήρχαν καλές τιμές φέτος και κρατήθηκαν αρκετά αμπέλια από τους παραγωγούς για να πάρουν ένα καλύτερο εισόδημα και να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, η βροχόπτωση αυτή είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Κάναμε ήδη αυτοψία στην περιοχή και είμαστε σε επαφή με την κ. Κατσικέρη από τον ΕΛ.Γ.Α., για να δούμε που συγκλίνουμε και που αποκλίνουμε, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το στίγμα της περιφέρειας μας. Πρέπει να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι, διότι έχουν μια επιχείρηση που είναι ανοιχτή στο περιβάλλον και είναι ευάλωτοι σε κάθε καιρικό φαινόμενο.», δήλωσε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Μεγάλο το πλήγμα για σταφυλοπαραγωγούς και εξαγωγείς

«Από ό,τι έχω μάθει έχουν βρεθεί γεωπόνοι στην περιοχή, αλλά περιμένουμε να εξελιχθεί λίγο η κατάσταση. Έγιναν και ίσως συνεχίζονται οι δηλώσεις των αγροτών κι από εκεί και πέρα θα αρχίσει ο έλεγχος για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς. Ακούω κάποιες διαμαρτυρίες, γιατί οι γεωπόνοι δεν έρχονται την επόμενη ημέρα κλπ. Αν γίνει αυτό τότε το ποσοστό που θα μπει θα είναι πολύ μικρό. Για αυτό αφήνουμε να παρέλθει το δεκαήμερο, να εκδηλωθεί η ζημιά και μετά βλέπουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Όσα αμπέλια είναι καλά και με μικρά προβλήματα μπορούν οι παραγωγοί να τα κόψουν και να αφήσουν «μάρτυρα» μια σειρά κι ο ΕΛ.Γ.Α. θα εκτιμήσει ανάλογα. Αν είναι μεγάλη η ζημιά καλύτερα να τα αφήσουν όπως είναι. Όσα όμως είναι σε σχετικά καλή κατάσταση καλύτερα να τα κόψουν για να μην πάθουν μεγαλύτερη ζημιά περιμένοντας τον ΕΛ.Γ.Α. Είμαστε κοντά στους σταφυλοπαραγωγούς, όπως και στους εξαγωγείς, οι οποίοι κι αυτοί υπέστησαν σημαντική ζημιά. Ήταν μεγάλο το πλήγμα για όλους. Είναι θέμα πλέον του ΕΛ.Γ.Α. για το τι αποζημιώσεις θα μπουν. Εμείς ζητάμε δίκαιες αποζημιώσεις και είμαστε δίπλα στους αγρότες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Α.Μ.Θ.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...