Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

Οι ζημιές στα σταφύλια βαραίνουν και τους γεωπόνους

Οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α., συμπαρασύρουν τον κλάδο τους

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Εφημερίδα ΕΝΗΜΕΡΟΣ
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι γεωπόνοι της Π.Ε. Καβάλας, ιδιαίτερα δε αυτοί που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Παγγαίου, καθώς οι καθυστερήσεις αποπληρωμής των αποζημιώσεων των παραγωγών από τον ΕΛ.Γ.Α., συμπαρασύρουν τον κλάδο των γεωπόνων, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν τεράστια ποσά από τους παραγωγούς, όχι μόνο από τη φετινή χρονιά, αλλά και από τις δυο προηγούμενες!

Για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του, μίλησε στον «Ενήμερο», ο Γιώργος Μπαλίκας, πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

«Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μια φτωχοποίηση μιας περιοχής που άλλοτε έχει προσφέρει τα μέγιστα και στην τοπική οικονομία»

«Οι αποζημιώσεις των αγροτών της δυτικής πλευράς της Π.Ε. Καβάλας, κυρίως στις αμπελοκαλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου, είναι το μείζον θέμα που απασχολεί, όχι μόνο τον κλάδο των γεωπόνων, αλλά στο σύνολό του τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας, διότι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μια φτωχοποίηση μιας περιοχής που άλλοτε έχει προσφέρει τα μέγιστα και στην τοπική οικονομία, αλλά και σε όλους τους δείκτες του αγροτικού εισοδήματος. Αυτό διότι διακινείται ένα ανταγωνιστικό και δυναμικό προϊόν όπως είναι το επιτραπέζιο σταφύλι. Είμαστε από τις μεγαλύτερες περιοχές της χώρας παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Γιώργος Μπαλίκας.

«Παρά το ότι η ζημιά εμφανώς οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα και άρα πρέπει να αποζημιωθεί, δεν έγιναν αυτά που έπρεπε…»

«Αυτό το προϊόν λοιπόν απαξιώνεται με διάφορους τρόπους και κυρίως από την ολιγωρία φορέων και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις για να πράξουν τα δέοντα. Να θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 μια ξαφνική βροχή οδήγησε στη μεγαλύτερη απώλεια της παραγωγής της τότε καλλιεργητικής περιόδου, ενώ είχαν προηγηθεί το καλοκαίρι χαλαζοπτώσεις. Παρά το ότι η ζημιά εμφανώς οφείλεται σε φυσικά φαινόμενα και άρα πρέπει να αποζημιωθεί, δεν έγιναν αυτά που έπρεπε. Δεν λέμε ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα, αλλά σίγουρα είναι μια ανάσα αυτά τα χρήματα στην τοπική οικονομία, στους αγρότες, στους γεωπόνους κι όλους όσοι βρίσκονται στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής», συμπλήρωσε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων της Π.Ε. Καβάλας.

«Υπάρχουν παραγωγοί που είχαν απώλεια παραγωγής άνω του 80%! Υπάρχουν άλλοι που πρόλαβαν και διέθεσαν ένα μέρος της παραγωγής τους. Σίγουρα η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις είναι άνω του 70%, σε μια παραγωγή που ήταν έτοιμη να συγκομιστεί. Είχαν γίνει όλα τα έξοδα παραγωγής κι ήταν οι μέρες που περίμεναν να πάρουν οι άνθρωποι την παραγωγή τους», ανέφερε ακόμη ο κ. Μπαλίκας.

«Ο γεωπόνος έχει φτάσει στα όριά του, διότι χρηματοδότησε και την περσινή χρονιά μετά την προπέρσινη που επίσης είχαμε απώλειες παραγωγής και προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος…»

Ερωτηθείς για το αν οι γεωπόνοι, με δεδομένο ότι έχουν λαμβάνειν πολλά χρήματα, θα προχωρήσουν σε πιστώσεις παραγωγών για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, απάντησε: «Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του πορτοφολιού του κάθε συναδέλφου. Αλλά σαφώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη! Ο γεωπόνος έχει φτάσει στα όριά του, διότι χρηματοδότησε και την περσινή χρονιά μετά την προπέρσινη που επίσης είχαμε απώλειες παραγωγής και προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος, οπότε είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που ο γεωπόνος έβαλε πλάτη. Νομίζω ότι ο κλάδος φτάνει στα όριά του. Ούτως ή άλλως δεν ήταν η δουλειά μας αυτή καθ’ αυτή η χρηματοδότηση των παραγωγών. Αυτή είναι μια στρέβλωση που υπάρχει στον χώρο που γενικότερα προσπαθούμε να αλλάξουμε. Άλλοι φορείς δεν χρηματοδοτούν τον παραγωγό, οπότε αναγκαζόμασταν εμείς και επωμιζόμασταν αυτό το βάρος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό για πολύ καιρό ακόμη με αυτά τα ρίσκα».

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές των αποζημιώσεων σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Σκρέκα

Σύμφωνα πάντως με την ert.gr στα τέλη του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές των παραγωγών, οι οποίοι επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου και τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού του 2019, με βάση την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάνια Ελευθεριάδου.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Δήμου Παγγαίου, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι έγιναν 326 αιτήσεις για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση και 523 από τη βροχόπτωση. Δεσμεύτηκε ότι η κοινοποίηση των πορισμάτων θα γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου, για την περίπτωση της χαλαζόπτωσης και στα μέσα του Φεβρουαρίου, για την περίπτωση της βροχόπτωσης.

Το υπουργείο δεσμεύτηκε στη βουλευτή Καβάλας ότι από τα τέλη του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι αποπληρωμές των αποζημιώσεων.

Διαφημίσεις