Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι τεμπέληδες και οι εργάτες γης

Ημέρα:

Στασιμότητα, λόγω του μικρού εμπορικού ενδιαφέροντος, παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη διαδικασία εξαγωγής των σταφυλιών του δήμου Παγγαίου.

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει τέτοια περίοδο κάθε χρόνο, η εικόνα που παρουσιάζεται φέτος γεννά ανησυχία στους σταφυλοπαραγωγούς της προαναφερθείσας περιοχής, καθώς οι ποσότητες των σταφυλιών που πρέπει να απορροφηθούν και τελικά να εξαχθούν είναι μεγάλες.

“Υπάρχει μια στασιμότητα ως προς τα ελληνικά σταφύλια, παρ’ ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την ποιότητα ή την πιστοποίηση των προϊόντων μας”

“Πραγματικά έχουμε μια διαφοροποίηση από τα προηγούμενα χρόνια, ως προς τον οργασμό εργασιών που πραγματοποιούνταν αυτή την περίοδο, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του τρύγου με τις σουλτανίνες και τα ιτάλια, αφού οι πρώιμες ποικιλίες έχουν τελειώσει. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, υπάρχει μια στασιμότητα ως προς τα ελληνικά σταφύλια, παρ’ ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την ποιότητα ή την πιστοποίηση των προϊόντων μας”, επισήμανε με δηλώσεις του στον “Ενήμερο” ο σταφυλοπαραγωγός και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτικού Τομέα ΑΜΘ, Κώστας Παπαμερής.

Ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα είναι οι εργάτες γης

“Δεν μπορεί να λειτουργήσει η επιχειρηματικότητα όταν το 78% των εισοδημάτων είναι φόροι και εισφορές. Άρα, άμεσα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό και να δοθούν κίνητρα στις μεταποιητικές μονάδες, να εκσυγχρονιστούν, διότι οι δικές μας μονάδες είναι απαρχαιωμένες. Ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα βέβαια είναι οι εργάτες γης. Δυστυχώς εδώ και μια δεκαετία φωνάζω ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Είχαμε φτάσει κοντά σε λύση του προβλήματος όταν ήταν υφυπουργός Εργασίας ο Ν. Παναγιωτόπουλος, άλλαξε η κυβέρνηση και επήλθε και πάλι στασιμότητα στο θέμα. Δεν μας κατάλαβαν και σήμερα πάμε από το κακό στο χειρότερο. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα συσκευαστήρια με τους εργάτες μέσα, δεν μπορεί να γίνει η συγκομιδή έξω και μάλιστα σε μια περίοδο που πρέπει να γίνει συγκομιδή όχι μόνο σταφυλιών, αλλά και αμυγδάλων και βρώσιμης ελιάς. Το ποσοστό των εργατών γης δεν καλύπτει τις ανάγκες. Δεν υπάρχουν Έλληνες εργάτες, γιατί είναι οι Έλληνες ― τεμπέληδες, το τονίζω αυτό όσο σκληρό κι αν ακούγεται. Κάποτε η πολιτεία πρέπει να δει το θέμα του ΟΑΕΔ. Δυστυχώς είναι ένα ταμείο που πληρώνει για να δημιουργεί άνεργους τεμπέληδες. Δεν πάει άλλο. Ένα κράτος θα σταματήσει να υφίσταται όταν δεν υπάρχει ο πρωτογενής τομέας του”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

“Πιστεύω ότι θα “σηκωθούν” τα σταφύλια, καθώς είμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά έχουμε έντονο ανταγωνισμό από Ιταλία και Ισπανία που έχουν μπει δυναμικά στις άσπερμες ποικιλίες”

Αναφορικά με το αν εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσει να καταγράφεται κίνηση στην εξαγωγική διαδικασία, ο Κώστας Παπαμερής υπογράμμισε: “Όλα είναι προσφορά και ζήτηση. Πιστεύω ότι θα “σηκωθούν” τα σταφύλια, καθώς είμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά έχουμε έντονο ανταγωνισμό από Ιταλία και Ισπανία που έχουν μπει δυναμικά στις άσπερμες ποικιλίες. Για αυτό τρέχουμε κι εμείς με τις νέες ποικιλίες. Από την άλλη δεν έχουμε εργατικό προσωπικό και πολλοί δεν μπορούν να είναι νόμιμοι όταν κυριολεκτικά καίγονται για να μαζέψουν την παραγωγή τους κι αναγκάζονται να πάρουν παρανόμως εργάτες κι όταν βέβαια ελεγχθούν το πρόστιμο να φτάνει τις 10.500 ευρώ. Ας μας φέρει λοιπόν το κράτος εργάτες να μαζέψουμε την παραγωγή. Γενικότερα πάντα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, αφού τελειώσει Ισπανία και Ιταλία, μειώνεται και η παραγωγή από Κόρινθο και Κρήτη, μπαίνουμε εμείς δυναμικά με σουλτανίνα, red globe και ιτάλια, γι΄αυτό πιστεύω ότι θα αρχίσει και πάλι η κίνηση και θα φύγουμε από τη στασιμότητα. Πρέπει βέβαια να επισημάνουμε ότι έμειναν μόνο δέκα εξαγωγείς στην περιοχή μας, που δεν μπορούν να απορροφήσουν τόσο μεγάλο φόρτο, καθώς είναι χιλιάδες οι τόνοι σταφυλιών. Είναι άριστα προϊόντα που πρέπει να εξαχθούν”.

Φόβοι για χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι

Όσον αφορά το ενδεχόμενο οι τιμές να είναι χαμηλότερες από αυτές που δόθηκαν πέρυσι, ο κ. Παπαμερής τόνισε: “Φοβάμαι ότι θα είμαστε πιο κάτω από πέρυσι όσον αφορά τις τιμές. Όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον βλέποντας κανείς τις καιρικές συνθήκες και υπό τον φόβο ότι θα χαθεί η παραγωγή κατεβάζει την τιμή αναγκαστικά για να μη χάσει την παραγωγή του, αλλά και τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς, συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους γιατί είναι όλα αλυσίδα”.

Εν αναμονή απαντήσεων για το θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας με δίχτυα

Τέλος, ο κ. Παπαμερής αναφέρθηκε και στο θέμα με τα δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας, επισημαίνοντας: “Έχουμε μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς, καθώς μας ενέπαιξε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δυο φορές μας υποσχέθηκε ότι 1.1.19 θα εκδίδετο η εγκύκλιος αντιχαλαζικής προστασίας με τα δίχτυα, όχι με τα εναέρια. Οι εγκαταστάσεις έχουν γίνει και θέλουμε να κόψουμε τιμολόγια. Φτάσαμε Σεπτέμβριο, έχουμε επικοινωνήσει άπειρες φορές με τον ΕΛΓΑ, μας λένε σήμερα αύριο, έφυγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η νέα, ήρθαμε σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές και τον ΕΛΓΑ και περιμένουμε την απάντηση ότι είμαστε στο τελικό στάδιο, να μπορέσει να υπογραφεί η εγκύκλιος γιατί είμαστε ξεκρέμαστοι σε πανελλαδικό επίπεδο”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...