Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Κώστας Παπαμερής: Το φορολογικό των αγροτών είναι ένα έκτρωμα

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα & Απόψεις

Οικονομία

Γιάννης Σιαπέρας
Γιάννης Σιαπέρας
Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση από την εφημερίδα της Καβάλας "ΕΝΗΜΕΡΟΣ" και το Kavala Web News
spot_img

Θερμό φθινόπωρο, με αφορμή το νέο φορολογικό των αγροτών που προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού, Κώστας Παπαμερής, με δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο».

«Το φορολογικό των αγροτών είναι ένα έκτρωμα. Πριν από δυο εβδομάδες η πανελλήνια ένωση αγροτών πραγματοποίησε συνάντηση στην Κατερίνη, με την συμμετοχή περίπου 800 αγροτοσυνδικαλιστών, όπου και συζητήσαμε για το νέο φορολογικό. Το 26% της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το 23% Φ.Π.Α., αμέσως αμέσως μετατρέπουν το 50% του αγροτικού Α.Ε.Π. σε φόρους και από εκεί και πέρα αν υπολογίσουμε φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εργόσημα, πετρέλαιο, ρεύμα, τότε δεν μένει επί του συνόλου του τζίρου ούτε το 15%. Αν νομίζουν ότι μπορεί να σταθεί αγροτική ή κτηνοτροφική παραγωγή με αυτό το ποσοστό και να επιβιώσει, είναι γελασμένοι. Δεν πρόκειται να γίνει καμιά επένδυση στον αγροτικό τομέα, δεν μπορεί να επιβιώσει καμιά αγροτική επιχείρηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμερής.

«Οι δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης δεν είναι πλέον σοβαρές…»

«Εμείς πήραμε απόφαση για συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη και από το αποτέλεσμά της θα δούμε πως θα κινηθούμε. Το παράξενο είναι ότι πριν πέντε ημέρες ο πρωθυπουργός είπε ότι για όσους είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν θα υπάρξει πρόβλημα και η φορολόγησή τους θα μείνει στο 13% και ακολουθεί δυο μέρες μετά ο κ. Αποστόλου και λέει ότι θα πάμε στο 26%. Όταν μέσα σε λίγες μέρες λένε δυο διαφορετικά πράγματα ποιον μπορούμε εμείς να πιστέψουμε για να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις ή όχι; Οι δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης δεν είναι πλέον σοβαρές. Όλος ο αγροτικός κόσμος από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη περιμένει τις εξελίξεις. Δεν θα έχουμε καλό φθινόπωρο, αυτό είναι σίγουρο. Βέβαια δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, αν θα πάμε σε ψήφο εμπιστοσύνης, αν θα πάμε σε εκλογές κλπ. Το φθινόπωρο θα είναι θερμό σίγουρα», επισήμανε στην συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού.

«Έρχεται γενική καταστροφή στον πρωτογενή τομέα»

Ο Κώστας Παπαμερής κάλεσε την κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα, αφήνοντας τους αγρότες επιτέλους στην ησυχία τους, λέγοντας σχετικά: «Το σχέδιο για την φορολόγηση των αγροτών δεν δόθηκε από την Ε.Ε., αλλά από την ελληνική κυβέρνηση. Ας ψάξουν να βρουν τα ισοδύναμα και να αφήσουν τον αγροτικό κόσμο ήσυχο να παράγει. Ένα κράτος χωρίς φυτική και ζωική παραγωγή δεν μπορεί να σταθεί και θα είναι καταδικασμένο στο τέλος να εισάγει τα πάντα. Μόνο το 8% των αγροτών έχει κάνει φορολογική δήλωση. Κάθε αγρότης πρέπει να σκεφτεί ότι αν φέτος πλήρωσε δέκα του χρόνου θα πληρώσει τριάντα. Με φόρο στο 26% και προκαταβολή φόρου στο 100%, υπάρχει κατά άτομο περίπτωση αγρότη να πληρώσει από 10.000 μέχρι 30.000 ευρώ; Δεν υπάρχουν αυτά τα κέρδη! Έρχεται γενική καταστροφή στον πρωτογενή τομέα και το χειρότερο είναι ότι δεν θα επενδύσει κανένας από εδώ και εμπρός στον αγροτικό τομέα, ώστε να κάνει νέες εγκαταστάσεις κλπ.».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν οι αγρότες είναι απογοητευμένοι από όσα προεκλογικά υποσχέθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε σχέση με αυτά που σήμερα εφαρμόζει, ο κ. Παπαμερής απάντησε: «Ο κόσμος άκουσε πολλές υποσχέσεις από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προεκλογικά και μεγάλο μέρος των αγροτών πίστεψαν σε αυτές, χωρίς φυσικά να μας πουν ότι θα μας υπερφορολογήσουν. Ο αγροτικός κόσμος εξαπατήθηκε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

Πηγή: Ενήμερος

spot_img
spot_img

Διαφημίσεις