Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Κώστας Παπαμερής: «Αν δεν υπήρχε η υπερφορολόγηση τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά…»

Ημέρα:

Αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά στα μέτρα που τους επιβάλλει το νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., εμφανίζονται οι αγρότες σε όλη την χώρα και φυσικά και στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών και πιο συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου, η Πανελλήνια Ένωση Αγροτών ετοιμάζει συμβολικό κλείσιμο δρόμων σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε, όπως δήλωσε στον «Ενήμερο» ο Κώστας Παπαμερής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού, να σταλεί το μήνυμα αντίδρασης του αγροτικού κόσμου, για την ληστρική και σκληρή, όπως την χαρακτήρισε, πολιτική των κυβερνώντων εναντίον τους, αλλά και να καταστήσουν σαφές ότι αυτά τα μέτρα δεν θα περάσουν.  Μάλιστα στις 16 Σεπτεμβρίου κινητοποιήσεις θα δούμε και στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

 

Στα 75 λεπτά το κιλό η τιμή της «σουλτανίνας» στα χωρίς κάλυψη αμπέλια

 

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της εξαγωγικής περιόδου και τις τιμές που καταγράφονται για τις ποικιλίες σταφυλιών «βικτόρια» και «σουλτανίνα», ο κ. Παπαμερής εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος, καθώς τα πράγματα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δείχνουν να είναι σαφώς καλύτερα από πέρυσι, όσον αφορά τις τιμές, ωστόσο αρνητικό είναι το γεγονός της μειωμένης παραγωγής σταφυλιών, σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό.

«Βρισκόμαστε σχεδόν προς το τέλος της συγκομιδής της ποικιλίας «βικτόρια» για την οποία υπήρξε και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα κι ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου περίπου οπότε και θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή της στην όψιμη περιοχή του Πλατανοτόπου. Οι τιμές για την ποικιλία «βικτόρια» κυμαίνονται από 38 μέχρι και 43 λεπτά το κιλό, με μια μέση τιμή περίπου στα 40 λεπτά το κιλό. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η εξαγωγική διαδικασία από τους τοπικούς εξαγωγείς για την ποικιλία «σουλτανίνα» και τα χωρίς κάλυψη αμπέλια, με την τιμή, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια να διαμορφώνεται ικανοποιητικά, μέχρι και τα 75 λεπτά το κιλό. Βέβαια με δεδομένο ότι υπάρχει μείωση της παραγωγής που κυμαίνεται από 30 μέχρι και 40% στην περιφερειακή μας ενότητα, είναι λογικό να είναι υψηλότερες οι τιμές, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Παπαμερής.

 

«Αν δεν υπήρχε αυτή η υπερφορολόγηση τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά…»

 

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού, αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν από φέτος οι αγρότες με την υπερφορολόγηση, επισημαίνοντας σχετικά: «Μακάρι να πάνε όλα καλά για να μπορέσουν και οι παραγωγοί να πάρουν κάποια χρήματα για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Όμως με ένα Φ.Π.Α. στο 23%, με εφορία στο 13% που ήδη είναι υπέρογκη και τι θα συμβεί αν πάει στο 23%, μια ασφαλιστική εισφορά που θα πάρει τρεις φορές πάνω, χωρίς αφορολόγητο, με εργόσημα και ΕΛ.Γ.Α. στο σύνολο ουσιαστικά δεν θα μείνει τίποτα, γιατί πρέπει να πληρωθούν όλες αυτές οι υποχρεώσεις. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πέρυσι είχαμε μείωση παραγωγής, γιατί τα περισσότερα σταφύλια είχαν καταστραφεί από χαλάζι, είτε από άκαιρες βροχοπτώσεις και οι παραγωγοί είναι ανοιχτοί παντού. Αν δεν υπήρχε αυτή η υπερφορολόγηση τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σάββας Αργυράκης: Φύγαμε με το κεφάλι ψηλά

«Όπως πήγαμε συντεταγμένα, έτσι φύγαμε και συντεταγμένα, με το...

«Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά στο «ΑΥΛΑΙΑ»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ “Κάθε ιστορία είναι μια διαδρομή...

Τι πρέπει να ξέρεις οπωσδήποτε για το έγκλημα της παραβίασης υποχρέωσης   διατροφής;

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα θα σας αποκαλύψω ό,τι...

Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού στον Τουρισμό

Γιάννης Μαρκιανός: Επισκεφθήκαμε την δομή των μεταναστών για να...

Αναπτυξιακός Οργανισμός ΠΑΜΘ: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την Περιφέρεια και τους Δήμους

Λάζαρος Τσαταλμπασίδης: Θα τρέξουμε μελέτες και έργα με πολύ...

ΟΕΒΕΚ: Ελπίζουμε ο ΟΛΚ να βρει τον ρόλο του στη κοινωνία του Ν. Καβάλας

Την Τετάρτη 21/2/24 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διευθύνοντα συμβούλου του...

Στα κορυφαία της Ευρώπης το Κέντρο Αποκατάστασης ΛΥΔΙΑ

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στο Κουτούκι του Σαρρή πραγματοποιήθηκε...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Το Γεν. Νοσοκομείο Καβάλας ενισχύεται με 24 νέους νοσηλευτές»

Συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας με Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο...