spot_img

ΚΑΒΑΛΑ: Τεράστιες οι ζημιές ακόμη και στα υπό κάλυψη αμπέλια – Χάθηκαν τόνοι σταφυλιών

Ημέρα:

Τεράστια είναι η καταστροφή που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους οι σταφυλοπαραγωγοί του δήμου Παγγαίου, από τις σφοδρότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή από το περασμένο Σάββατο και μετά. Χιλιάδες τόνοι σταφυλιών, των ποικιλιών «σουλτανίνα» και «ιτάλια», έχουν χαθεί, γεγονός που έχει οδηγήσει την πλειονότητα των παραγωγών στην απόγνωση.

Όπως εξήγησε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού, Κώστας Παπαμερής, το ριζικό σύστημα των αμπελιών απορρόφησε τον μεγάλο όγκο του νερού που έπεσε σε αυτά, με αποτέλεσμα οι ρώγες των σταφυλιών να σχιστούν, λόγω της διαστολής, αλλά και να δημιουργηθεί σε ορισμένα από αυτά το λεγόμενο «στεφανάκι».

Τεράστιες οι ζημιές ακόμη και στα υπό κάλυψη αμπέλια! 

«Αν η θερμοκρασία παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα θα είναι ευχής έργο. Αν όμως ανέβει στους 25 βαθμούς, όπως ακούγεται από την Κυριακή και μετά, τότε θα μιλάμε για την ολική καταστροφή μας, καθώς λόγω της διαστολής θα σχιστούν και οι υπόλοιπες ρώγες, με αποτέλεσμα να αρχίσει η σήψη και δυστυχώς τα σταφύλια θα είναι ακατάλληλα προς εξαγωγή. Αυτήν την στιγμή ήδη χάνονται χιλιάδες τόνοι σταφυλιών «σουλτανίνα» και «ιτάλια» σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου Παγγαίου και μάλιστα όχι μόνο σε αμπέλια που ήταν χωρίς κάλυψη, αλλά και σε αυτά που ήταν υπό κάλυψη! Ήταν αναμενόμενο για εμάς, ότι η τόσο έντονη βροχόπτωση θα έφερνε μεγάλη καταστροφή», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Παπαμερής.

Δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι αγρότες

Λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής της ποικιλίας «σουλτανίνα» και σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, αλλά και την ζημιά που υπέστησαν οι σταφυλοπαραγωγοί από το χαλάζι του Ιουλίου και τώρα με τις «άκαιρες βροχοπτώσεις», καθίσταται αδύνατο να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνώντες ότι κέρδη για τους αγρότες φέτος δεν υπάρχουν. Δυστυχώς, κάθε νέα προσπάθεια αγροτών θα σταματήσει, όπως όλα δείχνουν. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα που μας ζητάει το κράτος, όταν δεν θα παράγουμε, όταν δεν θα γίνονται εξαγωγές; Και σε όλα αυτά θα μας φορολογήσουν και τις αποζημιώσεις! Αν είναι δυνατόν. Οι τοπικοί βουλευτές πρέπει να τα σκεφτούν όλα αυτά και να δεσμευτούν ότι το θέμα της φορολόγησης των αγροτών δεν πρέπει να προχωρήσει», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορφανού.

Τελευταία ελπίδα για τους παραγωγούς οι δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.

Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει ήδη οι σχετικές αναγγελίες από τον δήμο και οι παραγωγοί έχουν ενημερώσει τους αρμοδίους φορείς για το μέγεθος της καταστροφής. Όσον αφορά την διαδικασία των αποζημιώσεων πρέπει να γίνουν αιτήσεις στην συνέχεια από τους παραγωγούς που επλήγησαν, να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα 12 ημερών, όπως ορίζει ο νόμος και από εκεί και μετά να αρχίσουν οι γεωπόνοι τις εκτιμήσεις μέσα στα αμπέλια.

«Ήδη οι άνθρωποι του ΕΛ.Γ.Α. έχουν μια πρώτη εικόνα από εμάς για το τι συνέβη. Οι ζημιές αυτές θα ενταχθούν στις λεγόμενες «άκαιρες βροχοπτώσεις» κι αυτό που ζητάμε είναι να γίνουν όσο το δυνατό πιο δίκαιες εκτιμήσεις», ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής.

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σημαντική απόφαση ΕΔΔΑ επικοινωνίας τέκνου, επιβάλλει συμμόρφωση της Ελλάδος εδώ και τώρα!

Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σημαντική απόφαση ΕΔΔΑ αναφορικά...

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Ζητώ τον ένα από τους τρείς σταυρούς σας

«Ζητώ τον ένα από τους τρείς σταυρούς σας για...

ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Σύντομα η αγορά ακινήτων, έτσι όπως την γνωρίσαμε μέχρι...

Εκδήλωση για την πρόοδο των εργασιών επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην Καβάλα

Η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών), η Περιφερειακή Ενότητα...

Η Καλαμίτσα ανήκει στον Δήμο μας βροντοφώναξε η νεολαία της Καβάλας

Παλαιές ένδοξες ημέρες, αναβίωσε στην ακτή της Καλαμίτσας η...

Οι απόφοιτες Α΄του Γυμνασίου Θηλέων Καβάλας του 1973 συναντήθηκαν μετά από 50 χρόνια

Το Σάββατο 23/9/23 το βράδυ βρεθήκαμε στην ταβέρνα ΜΠΑΛΑΟΥΡΟ...

Μάκης Παπαδόπουλος: «Κάνουμε την Καλαμίτσα ένα κόσμημα!»

Η Καλαμίτσα ανήκει στους Καβαλιώτες και είμαστε υπέρ της...

Μήνυμα Νίκης έστειλε από την Καβάλα ο Χριστόδουλος Τοψίδης

Από την «Περιφερειακή Σύνθεση» εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: Από...