Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Θέμης Καλπακίδης: «Θα πρέπει να διεκδικήσουμε μόνοι μας το δίκιο της περιοχής μας…»

Ημέρα:

Την ικανοποίησή του, για τα αποτελέσματα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στην ανατολική είσοδο των Κρηνίδων ενάντια στην συγκεκριμένη διέλευση του αγωγού Τ.Α.Ρ., εξέφρασε με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης.

«Νομίζω ότι ήταν μια πολύ καλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και για αυτό είμαστε ικανοποιημένοι από την συμμετοχή του κόσμου και κυρίως από αυτήν των παιδιών, τα οποία ευαισθητοποιήθηκαν ιδιαίτερα. Θα πρέπει όλοι όσοι υποτίθεται ότι εκπροσωπούν τον τόπο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι ένα αίτημα ενός ή δυο ανθρώπων, αλλά μιας ολόκληρης κοινωνίας. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν δεν μπορούν, ας κάνουν κάτι άλλο», επισήμανε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Καλπακίδης.

«Θα πρέπει να διεκδικήσουμε μόνοι μας το δίκιο της περιοχής μας…»

Ερωτηθείς για το αν αισιοδοξεί σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα που δίνεται για την αλλαγή όδευσης του αγωγού Τ.Α.Ρ., ο κ. Καλπακίδης απάντησε: «Θα είχαμε ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία, αν είχαμε ικανούς ανθρώπους να μας εκπροσωπούν στα έδρανα του κοινοβουλίου κι όχι ανθρώπους που ουσιαστικά αποδέχονται την μοίρα, χωρίς να προσπαθούν το παραμικρό. Μάλιστα, πολλές φορές, για να απαλλαγούν από τις ευθύνες χρησιμοποιούν αναληθή στοιχεία. Οπότε, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διεκδικήσουμε μόνοι μας το δίκιο της περιοχής μας με όλους όσοι πιστεύουν ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και θα προσπαθήσουν να το ικανοποιήσουν. Είναι εντυπωσιακό ότι σε άλλα σημεία αλλάζει η όδευση για έναν αγρότη κι εδώ το ζητά μια ολόκληρη κοινωνία. Οπότε καταλαβαίνει κανείς τι σκοπιμότητα μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό. Ακόμη και στην πρόταση για βορεινή όδευση, που ήταν πρόταση της δημάρχου και του περιφερειάρχη, ούτε καν έδωσαν απάντηση γιατί προφανώς (η όδευση) ήταν εφικτή».

Τι αναφέρει το ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της συγκεκριμένης διέλευσης του αγωγού T.A.P.

«Σήμερα, ημέρα Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, εμείς οι πολίτες της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας , συγκεντρωθήκαμε στον υπαίθριο χώρο, στην ανατολική είσοδο των Κρηνίδων και πραγματοποιήσαμε διαμαρτυρία, για να εκφράσουμε την καθολική μας αντίθεση, στη συγκεκριμένη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου T.A.P., πλησίον κατοικημένων περιοχών, των Τεναγών των Φιλίππων  και από παρόμοιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και την αντίθεσή μας, στην κατασκευή του σταθμού συμπίεσης κοντά στην πόλη των Σερρών, ανάμεσα σε ένα πυκνό δίκτυο οικισμών.

Αφού ακούσαμε, τους ομιλητές και τις εισηγήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και πολιτών, ομόφωνα εγκρίνουμε, το ακόλουθο ψήφισμα:

Δηλώνουμε ότι:

Ως πολίτες  της Ανατολικής Μακεδονίας,  διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές υποσχέσεις, για ακόμη μια φορά έπεσαν στο κενό. Ο Τ.Α.Ρ. δεν δίνει ουδεμία σημασία, στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και ακολουθεί, την ίδια τακτική προσέγγισης του θέματος.

H πολιτεία παραμένει παρατηρητής στις εξελίξεις και δεν φέρει, καμία πραγματική αντίσταση, απέναντι στα συμφέροντα της εταιρίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εναλλακτικές προτάσεις, που καταθέσαμε για την αλλαγή όδευσης του Τ.Α.Ρ., είναι εφικτές και υλοποιήσιμες. Είμαστε βέβαιοι, για τα μελλοντικά προβλήματα, που θα προκύψουν στην ποιότητα ζωής, της τοπικής κοινωνίας. Η υποβάθμιση της περιοχής, σε όλα τα επίπεδα δεν θα αργήσει. Ανησυχούμε για τις ζωές μας, αλλά και για τις ζωές των παιδιών μας και είναι εμφανές, ότι κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο από εμάς, τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Αρνούμαστε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, δίχως να λαμβάνουν υπόψη τη δική μας, άκρως αιτιολογημένη, εκδοχή. Απαιτούμε η φωνή μας να ακουστεί, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και να αλλάξει ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από διαβουλεύσεις, ημερίδες, δράσεις και παρουσιάστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο, σε συσκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε κατ’ εξακολούθηση επισκέψεις μας  στην Αθήνα. Δε θα δεχτούμε, τη συγκεκριμένη διέλευση του αγωγού T.A.P., πλησίον κατοικημένων περιοχών, των Τεναγών των Φιλίππων και από παρόμοιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, της πολύπαθης Ανατολικής Μακεδονίας. Δε θα επιτρέψουμε τη διέλευση του αγωγού, μέσα από τον τυρφώνα, που μπορεί να αποτελέσει και τον «Δούρειο Ίππο», για την μελλοντική εκμετάλλευση του λιγνιτικού κοιτάσματος. Καλούμε τον πρωθυπουργό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το υπουργείο Πολιτισμού, να επιβάλουν  την αλλαγή, της επικίνδυνης και καταστροφικής για την περιοχή μας, συγκεκριμένης όδευσης του αγωγού, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι επιστημονικοί μας φορείς».

Πηγή: Εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...