Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Τηλέφωνο: 2510-831600

Ζαφείρης Μυστακίδης: Από την γεωργία της ποσότητας, στην γεωργία της ποιότητας…

Ημέρα:

Την ικανοποίησή του, για το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στους αγρότες και τους γεωπόνους της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, εκφράζει, με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο ασφαλείς πρέπει να αισθάνονται οι καταναλωτές αγροτικών προϊόντων, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., απάντησε χαρακτηριστικά, ότι η χρήση είναι αυτή που κάνει τελικά επικίνδυνα ή όχι τα φυτοφάρμακα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε για την υγεία μας.

Από την γεωργία της ποσότητας, στην γεωργία της ποιότητας…

«Η σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων είναι αυτή που τα κάνει ωφέλιμα, ώστε να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Όταν γίνεται σωστή χρήση έχουμε μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, στα θηλαστικά και έχουμε γενικότερα μια αειφορική γεωργία. Η μη σωστή χρήση φέρνει αντιθέτως πολλά προβλήματα. Στο παρελθόν ειδικά, είχαμε μεγάλο θέμα, καθώς η γεωργία πολύ γρήγορα έπρεπε να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα μετά τους δυο παγκόσμιους πολέμους, ενώ και η έρευνα δεν είχε προχωρήσει τόσο, όσο σήμερα, δεν υπήρχαν μελέτες για το πόσο τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν άνθρωπο και περιβάλλον. Πλέον, περάσαμε από την γεωργία της ποσότητας στην γεωργία της ποιότητας, μέσα από την ύπαρξη οικολογικών κινημάτων, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την πληροφόρηση με το διαδίκτυο, ενώ έχει διαμορφωθεί και καταναλωτική συνείδηση, με τις καταναλωτικές οργανώσεις να έχουν παρεμβάσεις σε μια αγορά πολύ σκληρή», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης.

Προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης πρέπει να προτιμούν οι καταναλωτές

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται υπόκεινται σε ελέγχους και άρα είναι εγκεκριμένα προς χρήση, επισήμανε: «Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ πιο αυστηρή σε θέματα εγκρίσεων γεωργικών φαρμάκων. Πρέπει να κατατίθενται στις χώρες – μέλη περισσότερα στοιχεία, όσον αφορά τις επιρροές των φυτοφαρμάκων στον άνθρωπο, στα φυτά, στους υδάτινους όγκους, γενικότερα μέσα στην διατροφική αλυσίδα. Οι έλεγχοι λοιπόν είναι περισσότεροι. Για προϊόντα ευρωπαϊκά, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα και αλιεία είμαστε πιο ασφαλείς, δεν πρέπει όμως ποτέ να επαναπαυόμαστε. Πρέπει να προτιμάμε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, πολλά εκ των οποίων μάλιστα αναφέρουν ακόμη και το όνομα του παραγωγού στις ετικέτες που φέρουν».

Από τα πιο ασφαλή της Ευρώπης τα αγροτικά προϊόντα της Π.Ε. Καβάλας!

Για το επίπεδο συνεργασίας, ανάμεσα σε γεωπόνους και παραγωγούς στην Π.Ε. Καβάλας, ο Ζαφείρης Μυστακίδης υπογράμμισε: «Υπάρχει καλή θέληση και από τις δυο μεριές, για να παράγονται ασφαλή προϊόντα για τους ίδιους τους αγρότες, τους καταναλωτές, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Το επίπεδο συνεργασίας αγροτών και γεωπόνων στην περιοχή μας, είναι πολύ ικανοποιητικό. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών της Π.Ε. Καβάλας έχουν εξαγώγιμο χαρακτήρα, σε αυστηρές αγορές, με υψηλά στάνταρ ασφάλειας. Τα προϊόντα μας είναι από τα πιο ασφαλή στην Ευρώπη, καθώς γίνεται πολύ καλή δουλειά, με μεγάλη ευαισθητοποίηση από όλους, ενώ υπάρχει και η απαιτούμενη τεχνογνωσία από τους γεωπόνους. Βέβαια, η χρήση των φυτοφαρμάκων γίνεται με φειδώ, λόγω και της οικονομικής κρίσης, συν την ευαισθητοποίηση για ασφαλή γεωργικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σπατάλη, αλλά να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι ψεκασμοί, την κατάλληλη στιγμή και με το κατάλληλο φυτοφάρμακο».

Μόνο πιστοποιημένοι αγρότες θα μπορούν να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα

Να επισημανθεί τέλος, ότι μετά τις 26 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οποιοσδήποτε παραγωγός, για να μπορεί να αγοράσει γεωργικά φάρμακα, θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, ότι έχει δηλαδή την ικανότητα ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Εγκύκλιος που έχει σταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι ένα άτομο από κάθε οικογένεια θα μπορεί να πιστοποιηθεί, καταβάλλοντας παράβολο 25 ευρώ, ώστε στην συνέχεια να εξεταστεί σε πολλές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μυστακίδη, πρόκειται για μια ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία, όπως τόνισε, έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πολλά χρόνια πριν.

Πηγή: Ενήμερος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Συλλυπητήρια του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για τον Θόδωρο Ταβλαρίδη

Τη βαθύτατη του θλίψη για τον θάνατο του χειρούργου...

Ο Χρήστος Χαραλαμπίδης υποψήφιος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κορυφών με τον Γιάννη Εριφυλλίδη

Ο Χρήστος Χαραλαμπίδης συστρατεύεται ως υποψήφιος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας...

Το πρόγραμμα των τελικών αγώνων του 34ου Πρωταθλήματος Μίνι Μπάσκετ Δημ. Σχολείων Δήμου Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας...

Θάνατος κτηνοτρόφου Ποδοχώρι: Επίθεση από το κριάρι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας στην υπόθεση θανάτου της...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...