Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημέρωση για το κάπνισμα

Ημέρα:

spot_img

Δωρεάν σπιρομετρήσεις σε καπνιστές συμπολίτες μας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, πραγματοποίησε την Παρασκευή (31/5) ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας στο πλαίσιο των ενημερωτικών – προληπτικών του δράσεων, σε συνεργασία με τις πνευμονολογικές κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Οι σπιρομετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, όπου δίνονταν παράλληλα οδηγίες στους συμπολίτες μας για τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, στη διάρκεια της εκδήλωσης παιδιά άφησαν στον ουρανό μπαλόνια με ονόματα σαν συμβολικό χαιρετισμό στις ψυχές που «έφυγαν» από τον καρκίνο.


Ξ. Κροκίδης: Το κάπνισμα μαζί με την υπέρταση αποτελούν δυο σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου

Στο πλαίσιο δηλώσεών του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης και παθολόγος του Γ.Ν. Καβάλας, ο Ξενοφών Κροκίδης δήλωσε: «Με αφορμή αυτή τη σημαντική ημέρα η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης όλο τον Μάιο μετρά την πίεση σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ταυτόχρονα καταγράφουμε άλλα επιδημιολογικά δεδομένα, όσον αφορά τη φαρμακοθεραπεία τους, τις καπνιστικές τους συνήθειες κ.ο.κ. Βρεθήκαμε σε Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη και Κρηνίδες και σε πολλά ΚΑΠΗ της Καβάλας. Έχουμε καταγράψει εκατοντάδες συμπολίτες μας, που μας εμπιστεύτηκαν τα στοιχεία τους, τα οποία θα μπουν σε μια βάση δεδομένων. Το κάπνισμα μαζί με την υπέρταση αποτελούν δυο σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Διακόπτοντας το τσιγάρο και αντιμετωπίζοντας σωστά την υπέρταση, μειώνουμε συνολικά τον κίνδυνο. Το τσιγάρο έχει σχέση με πλειάδα νεοπλασμάτων, όπως τον καρκίνο του πνεύμονα, του οισοφάγου, του φάρυγγα, του παγκρέατος, του νεφρού. Ευτυχώς τα νούμερα στη χώρα μας δείχνουν μείωση της καπνιστικής συνήθειας. Δυστυχώς όμως έχουμε μια πρωτιά στο παθητικό κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να μειώσουμε το ενεργητικό, όπως και το παθητικό κάπνισμα».

Οι δηλώσεις των Αλέξη Πολίτη, Παναγιώτη Φώτου και Νίκου Βάτκαλη

Από την πλευρά του ο επιμελητής πνευμονολόγος του Γ.Ν. Καβάλας και υπεύθυνος του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, Αλέξης Πολίτης, επισήμανε στις δηλώσεις του: «Μετέχουμε στη δράση του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου Καβάλας, που είναι ένας σύλλογος με πλούσια δράση. Έχει καθιερωθεί από τον εν λόγω σύλλογο στο πλαίσιο της ημέρας κατά του καπνίσματος να βρισκόμαστε στην κεντρική πλατεία για να κάνουμε δωρεάν σπιρομετρήσεις σε καπνιστές κατά βάση. Δίνουμε επί της ουσίας και αντικαπνιστικές συμβουλές, παροτρύνοντας τους καπνιστές να διακόψουν αυτή τη βλαβερή έξη. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και είμαστε χαρούμενοι για αυτό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου Παναγιώτης Φώτου τόνισε ότι «κάναμε αυτήν την εκδήλωση προσφοράς σπιρομέτρησης. Καλέσαμε τους Καβαλιώτες να κάνουν αυτήν την εξέταση καπνιστές και μη, για να ελέγξουν τα πνευμόνια τους και να δουν τις ζημιές που κάνει το κάπνισμα, το οποίο αποτελεί αιτία πολλών καρκίνων».

Τέλος, ο καρδιολόγος Νίκος Βάτκαλης, στη δήλωσή του προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισε: «Είμαστε εδώ για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο να διακόψει το κάπνισμα, το οποίο επηρεάζει παντού, δημιουργεί πολλούς καρκίνους, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο για να κάνει την έναρξη διακοπής καπνίσματος. Εκτός από τις σπιρομετρήσεις με τα φυλλάδια που έχουμε ενημερώνουμε τους πολίτες και για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...

Απεργία με κύρια αιτήματα την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της...