Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σύνδρομο ψευδών κατηγοριών γονέα για σεξουαλική κακοποίηση τέκνων από τον άλλο γονιό (του Γιώργου Γιαγκουδάκη) – Βίντεο

Ημέρα:

spot_img

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας καλωσορίζω σε ακόμη ένα ενημερωτικό βίντεο μου. 

Σήμερα θα μιλήσουμε  και θα επισημάνουμε καίρια σημεία, που αφορούν  ένα άλλο σοβαρό σύνδρομο, πέραν αυτού  της γονεϊκής αποξένωσης, θα τοποθετηθούμε επ΄αυτού και θα προτείνουμε λύσεις. Πρόκειται για το σύνδρομο των ψευδών ισχυρισμών και καταγγελιών  για σεξουαλική κακοποίηση ή ασέλγεια των ανηλίκων τέκνων από τον ένα γονιό  κατά του άλλου Τα τελευταία χρόνια το σύνδρομο αυτό συναντάται ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα στα πλαίσια δικών  διαζυγίων και επιμέλειας ανηλίκων τέκνων.  

Το σύνδρομο αυτό οδηγεί στη γονεϊκή αποξένωση και ειδικότερα  στον αποκλεισμό της  επιμέλειας και επικοινωνίας του γονιού, που κατηγορείται ψευδώς από τον άλλο γονιό και εν τέλει οδηγεί στην καταστροφή της οικογένειας με παιδιά και γονείς να υποφέρουν από την αποξένωση και σοβαρά ψυχοσωματικά προβλήματα.

Στο σύνδρομο αυτό οι ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί/καταγγελίες τις περισσότερες φορές προέρχονται από τη μητέρα των ανηλίκων, που έχει ή θέλει να έχει την αποκλειστική επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων προκειμένου να τα αποξενώσει από τον πατέρα  με κάθε τρόπο. Το σύνδρομο αυτό, όπως και της γονεϊκής αποξένωσης, συναντάται συνήθως σε γάμους με πολλές συγκρούσεις και καβγάδες μεταξύ των γονιών.  Να πούμε ότι έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις πατεράδων με τέτοιες ψευδείς καταγγελίες κατά μητέρων. 

Πρόκειται για βαριές ψευδείς κατηγορίες συνήθως σε βαθμό κακουργήματος με τεράστια ηθική απαξία. Αυτές στιγματίζουν  δια βίου το γονέα – στόχο, που συνήθως είναι ο πατέρας, αφού σε ποσοστό πάνω από 90% η αποκλειστική επιμέλεια δίνεται μέχρι σήμερα από τα δικαστήρια στη μητέρα. Τα παιδιά, τραγικά θύματα της νοσηρής αυτής κατάστασης, χρησιμοποιούνται συχνά σαν πιόνια από τον ένα γονέα αποξενωτή, που προσπαθεί  να εκμηδενίσει οικονομικά  τον άλλο γονέα – στόχο  ή  και να τον εκδικηθεί. 

Κατά τη γνώμη μου οι ειδικοί επιστήμονες ψυχικής υγείας, παιδοψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι  κ.λ.π.,  όταν καλούνται να ασχοληθούν σε τέτοιες περιπτώσεις καταγγελίας σεξουαλικής κακοποίησης  ανηλίκων στα  πλαίσια  αντιδικίας σε δίκες διαζυγίων ή επιμέλειας παιδιών ή ποινικών διαδικασιών  θα πρέπει  να διαθέτουν ειδική εμπειρία και  να γνωμοδοτούν κατόπιν μεγάλης περίσκεψης και  σοβαρότητας με επαρκή τεκμηρίωση της γνώμης τους, κατόπιν πολλών συνεδριών ατομικών ή ομαδικών όλης της οικογένειας. Θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξετάζουν και την περίπτωση ύπαρξης ψυχικών διαταραχών ή διαταραχών προσωπικότητας στο πρόσωπο των γονέων, που κάνουν αυτές τις καταγγελίες για να ξεσκεπάσουν την πραγματική αλήθεια. Έτσι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν τις ανακριτικές και δικαστικές αρχές στο έργο τους, που είναι η απονομή δικαιοσύνης.

Γενικά όταν ένας πολίτης κατηγορείται ψευδώς θα μπορούσε να υποβάλλει κατά περίπτωση μήνυση για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση και να ζητήσει αποζημίωση για ηθική βλάβη από τα πολιτικά δικαστήρια. Οι γονείς, που ψευδώς κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση των τέκνων τους θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να συμβουλεύονται τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους για τις ενδεδειγμένες νομικές κινήσεις στην εκάστοτε περίπτωση. Επίσης μπορούν με τη συνδρομή του δικηγόρου τους να ζητούν την βοήθεια των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών  ή άλλων κρατικών υπηρεσιών, που μπορούν να συνδράμουν στη περίπτωσή τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Γιώργος Γιαγκουδάκης, 

Ειδικός Δικηγόρος Διαζυγίων – Οικογενειακού δικαίου

https://dikigoros-diazygion.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...