Σάββας Αργυράκης: Δεν μας βρίσκει αντίθετους, αλλά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου
«Το μεγάλο αρδευτικό έργο της Ξάνθης δεν μας βρίσκει αντίθετους, αλλά μας προξενεί μεγάλη ανησυχία εδώ και δυο χρόνια. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στους φορείς και στο υπουργείο επειδή βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τη μείωση των ποσοτήτων νερού στο φράγμα Θησαυρού και τη μη ικανοποιητική ποσότητα των κυβικών που αρδεύουν την πεδιάδα του Νέστου».
Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, σχετικά με το μεγάλο αρδευτικό έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
«Εδώ δεν φτάνουν σε μας τα νερά, αν δημιουργηθεί και ένα καινούργιο αρδευτικό δίκτυο από την πλευρά της Ξάνθης πώς θα είναι επαρκή και για την Ξάνθη και για τον Νέστο;», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Αργυράκης.
«Φέτος είχαμε 70 εκατομμύρια κυβικά νερού για όλη την αρδευτική περίοδο. Πριν τέσσερα χρόνια ήταν 165 εκατομμύρια κυβικά. Υπάρχει μία μείωση την τελευταία τετραετία…»
«Αυτή τη στιγμή από τα νερά που παίρνει για άρδευση η Καβάλα και η Ξάνθη, γιατί αρδεύεται και μία πολύ μικρή περιοχή του δήμου Τοπείρου από τον Τ.Ο.Ε.Β. Θαλασσιάς, φέτος είχαμε 70 εκατομμύρια κυβικά νερού για όλη την αρδευτική περίοδο. Πριν τέσσερα χρόνια ήταν 165 εκατομμύρια κυβικά. Υπάρχει μία μείωση την τελευταία τετραετία κι αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι έχουμε ήπιους χειμώνες, χωρίς χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις ανάντη του φράγματος και δη στα βουνά της Βουλγαρίας, απ’ όπου γεμίζει το φράγμα του Θησαυρού. Οπότε μας ανησυχεί αυτό το φαινόμενο και μας ανησυχεί επίσης η δημιουργία ενός φράγματος, το οποίο θα ζητάει νερό για άρδευση στην πεδιάδα της Ξάνθης, που όμως δεν υπάρχει πλέον», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.
«Είναι στρατηγικής σημασίας το έργο στην Ξάνθη, αλλά παράλληλα θα πρέπει να γίνουν και κάποια έργα, τα οποία θα εξοικονομούν και θα αποθηκεύουν νερό…»
«Οπότε αυτό που είπαμε στο υπουργείο είναι ότι εμείς καταλαβαίνουμε ότι είναι στρατηγικής σημασίας το έργο στην Ξάνθη και θα πραγματοποιηθεί, αλλά παράλληλα με το έργο της Ξάνθης θα πρέπει να γίνουν και κάποια έργα, τα οποία θα εξοικονομούν και θα αποθηκεύουν νερό, ώστε να μπορούμε να αρδεύουμε όλοι φυσιολογικά. Ζητήσαμε τη δημιουργία ενός καινούργιου φράγματος από τον υφυπουργό τον κ. Σταμενίτη, σε μία συνάντηση που είχαμε με τον δήμαρχο Νέστου τον κ. Μιχαηλίδη και τον βουλευτή Καβάλας τον κ. Πασχαλίδη. Ο υφυπουργός είπε ότι είναι δεκτό το οποιοδήποτε αίτημα γίνει για φράγμα, απλά θα πρέπει η μελέτη και η προκήρυξη να γίνουν από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., οπότε αυτό που έχουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα είναι να οργανώσουμε συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές Καβάλας και Ξάνθης και να αιτηθούμε μία τέτοια μελέτη για ένα νέο φράγμα που θα αφορά και θα κατασκευαστεί μόνο για την άρδευση των εκτάσεων, ώστε να μην πληγούν οι καλλιέργειές μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ακόμη ο Σάββας Αργυράκης.
«Οι ήπιοι χειμώνες δεν δημιουργούν αποθέματα νερού, οπότε κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς…»
«Δυστυχώς η κλιματική κρίση υπάρχει. Οι ήπιοι χειμώνες δεν δημιουργούν αποθέματα νερού, οπότε κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς. Τα μηδαμινά αυτά νερά που φεύγουν από την παραγωγή ενέργειας από το φράγμα του Θησαυρού στον ποταμό Νέστο, πρέπει να τα κρατήσουμε σε ένα νέο φράγμα που θα δημιουργηθεί πιο κάτω ή ακόμη να γίνουν και τέτοια έργα στο αρδευτικό του κάμπου του Νέστου, ώστε να γίνεται εξοικονόμηση νερού και ανακύκλωση υδάτων, η οποία γίνεται από τους δύο Τ.Ο.Ε.Β. στη Χρυσούπολη και στο Χρυσοχώρι, αλλά να γίνουν και άλλα τέτοια έργα για να γίνεται μεγαλύτερη ανακύκλωση των νερών», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.