«Λειτουργεί με πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών / Αναγνώριση της αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει σύγχρονες πρακτικές / Είναι κάτι πολύ άδικο και θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα»
«Δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας, εφόσον ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο που στο επίμαχο άρθρο προβλέπει τεκμαρτό προσδιορισμό ελάχιστου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις. Στην ουσία δημιουργεί ένα κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και λειτουργεί με πρακτικές, οι οποίες υπήρχαν πριν όλες δεκαετίες, όταν ακόμα οι Δ.Ο.Υ. λειτουργούσαν με μολύβι, χαρτί και καρμπόν».
Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιοio δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», το μέλος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας και φοροτεχνικός, Γιάννης Παναγιωτίδης, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και ψηφίστηκε στη Βουλή από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
«Η αναγνώριση της αδυναμίας της ηγεσίας του υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει αυτές τις σύγχρονες πρακτικές, είναι η ψήφιση του εν λόγω άρθρου του νομοσχεδίου…»
«Αυτό το νομοσχέδιο παραβλέπει τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις προσπάθειες που έγιναν από τους προηγούμενους υπουργούς Οικονομικών στο να διαμορφώσουμε ένα ψηφιακό μετασχηματισμό της Οικονομίας, όπου η Α.Α.Δ.Ε μπορεί πολύ εύκολα την ίδια ώρα και στιγμή να ελέγχει τις επιχειρήσεις. Άρα λοιπόν η αναγνώριση της αδυναμίας της ηγεσίας του υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει αυτές τις σύγχρονες πρακτικές, είναι η ψήφιση του εν λόγω άρθρου του νομοσχεδίου, γιατί το νομοσχέδιο περιέχει και κάποια άλλα άρθρα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παναγιωτίδης.
«Έγιναν κάποια πασαλείμματα να το πω έτσι στις διορθώσεις, αλλά δεν άλλαξαν την ουσία του νομοσχεδίου, που θα οδηγήσει σε περισσότερο παραοικονομία…»
Ερωτηθείς γιατί δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση οι αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών απάντησε: «Δεν εισακούστηκαν όλοι όσοι διαμαρτύρονται γιατί προφανώς ήταν κάτι πρόσχεδιασμένο. Δεν ξέρω ποια είναι τα βαθύτερα αίτια αυτής της απόφασης. Έγιναν κάποια πασαλείμματα να το πω έτσι στις διορθώσεις, αλλά δεν άλλαξαν την ουσία του νομοσχεδίου, που θα οδηγήσει σε περισσότερο παραοικονομία κατά τη δική μου άποψη. Αυτό που ισχυρίζονται οι κυβερνώντες ότι θα συγκεντρωθούν περισσότερα έσοδα στην ουσία δεν θα γίνει. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
«Αν αυτό εδώ ξαφνικά λογίζεται ως δίκαιη φορολογική μεταχείριση, εγώ λέω ότι αυτό λογίζεται ως νόμιμο τσουβάλιασμα επαγγελματιών, που μας κατατάσσει όλους ως φοροφυγάδες…»
«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το παράλογο της υπόθεσης είναι η αναδρομικότητα που θα ισχύσει για το 2023. Αυτό γεννάει και πολλά άλλα ερωτήματα και θα πρέπει να απαντήσει σε αυτό τον παραλογισμό το υπουργείο Οικονομικών. Μπορεί επαγγελματίας να κληθεί να πληρώσει 8.000 με 9.000 ή και 10.000 ευρώ επιπλέον φόρο, χωρίς την προκαταβολή. Αν αυτό εδώ ξαφνικά λογίζεται ως δίκαιη φορολογική μεταχείριση, εγώ λέω ότι αυτό λογίζεται ως νόμιμο τσουβάλιασμα επαγγελματιών, που μας κατατάσσει όλους ως φοροφυγάδες και διαχωρίζει λίγες επιχειρήσεις με διαφορετική νομική μορφή που δεν υπόκεινται σε αυτό το καθεστώς. Είναι κάτι πολύ άδικο, ήταν αιφνιδιαστικό και θα δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα και μάλιστα έγινε χωρίς καθόλου διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτίδης.