Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος, παραχώρησαν την Παρασκευή (1/12) συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, το AIDS έφυγε από την επικαιρότητα ως θέμα, ενώ ο κίνδυνος και η απειλή από τη συγκεκριμένη ασθένεια παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν χαθεί εξαιτίας της συγκεκριμένης νόσου 35 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον πλανήτη.
16.000 ασθενείς με AIDS ζουν στη χώρα μας, κάποιοι και στην Π.Ε. Καβάλας
«Μόνο το 2016 μολύνθηκαν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι από το AIDS. Υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα για το ότι έχουν μειωθεί τα περιστατικά σε παιδιά, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός όσων έχουν πρόσβαση σε θεραπεία. Συνολικά 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του AIDS στον κόσμο και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι κάτι ώστε να αφυπνιστούμε και να προσπαθήσουμε για τη μείωση της ασθένειας», σημείωσε σχετικά ο κ. Μαρκόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 16.000 ασθενείς με AIDS, ενώ ανέφερε ότι όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στην Π.Ε. Καβάλας υπάρχουν κρούσματα και φορείς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ηλικίες που έχουν πλέον αυξημένα κρούσματα AIDS είναι από 40 μέχρι και 55 ετών.
Το τεστ για την ανίχνευση του AIDS σώζει ζωές
«Μόνο με συντονισμό θα καταφέρουμε κάτι. Η επιδημία του AIDS είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει εξαφανιστεί το AIDS. Για αυτό πρέπει να κάνουμε το τεστ γιατί είναι καλύτερο να ξέρουμε. Δυστυχώς η χώρα μας υστερεί στο ποσοστό της διάγνωσης. Υπήρξε μια έξαρση στη χώρα μας τα έτη 2011 – 2013, κυρίως στην κατηγορία όσους κάνουν ενδοφλέβια ναρκωτικά, ενώ ομάδα υψηλού κινδύνου συνεχίζουν να αποτελούν οι ομοφυλόφιλοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε κρούσματα και σε ετεροφυλόφιλους», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας ότι το τεστ γίνεται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ δωρεάν είναι και η θεραπεία για όσους διαγνωστούν με AIDS.
Κυριότερο μέτρο προστασίας από τον ιό παραμένει το προφυλακτικό
Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κυριότερο εξ αυτών είναι η χρήση του προφυλακτικού, αλλά και η αποφυγή επικίνδυνων σεξουαλικών σχέσεων, χωρίς να μας νοιάζει τι μπορεί να συμβεί ή να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να τύχει σ’ εμάς.
«Το AIDS υπάρχει και δεν είναι σπάνιο. Γι’ αυτό πρέπει να γίνεται η εξέταση, που είναι απλή και διακριτική, ενώ καλό θα είναι το τεστ να κάνουν και τα νέα ζευγάρια, ειδικά όσοι παντρεύονται και θέλουν να κάνουν παιδιά», ανέφερε καταληκτικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Καβάλας.