Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

Ημέρα:

spot_img

του Κώστα Παπακοσμά

Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν χώρο όπου τιμώνται οι πεσόντες αξιωματικοί και οπλίτες από τον Ν. Ημαθίας κατά την διάρκεια της εμπόλεμης περιόδου 1940-1941, με φωτογραφίες, βιογραφικά και με επίσημα έγγραφα. Με αφορμή αυτή την είδηση έρχεται στην μνήμη μου η πρωτοβουλία πριν 30 χρόνια του αειμνήστου Δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη να καταγραφούν και να τιμηθούν όλοι αυτοί που αγωνίσθηκαν στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο αλλά και στις μάχες των Οχυρών.

Ειδική ομάδα από τον Δήμο πήγε στην Αθήνα και από το ΓΕΕΘΑ πήρε όλα τα ονόματα των πολεμιστών που είχαν καταγωγή από την Καβάλα. Ο Δήμος εξέδωσε ένα βιβλίο όπου καταγράφηκαν όλα τα ονόματα, ενώ σε λαμπρή και συγκινητική εκδήλωση στο Δημοτικό Στάδιο, τον Ιούνιο του 1994, τιμήθηκαν με ειδικό μετάλλιο και δίπλωμα οι τότε εν ζωή αλλά και οι απόγονοι των θανόντων Ηρώων πολεμιστών.

Η Καβάλα “πότισε” με βαρύ φόρο αίματος το δένδρο της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας ενάντια στους εχθρούς του Έθνους μας. Στην διάρκεια της σκληρής Βουλγαρικής κατοχής οδηγήθηκαν στο θάνατο 1649 Εβραίοι συμπολίτες μας ενώ, 700 και πλέον Καβαλιώτες πέθαναν από τις κακουχίες και το φρικτό μαρτύριο της πείνας. Το Ηρώο τους βρίσκεται μέσα στο πρώην Στρατόπεδο “Ασημακοπούλου”. Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί όλη αυτή η μνήμη και η ιστορία πρέπει να είναι γνωστή στις νέες γενιές. Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται ότι η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ έχει κατακτηθεί με πόνο και αίμα από τους ένδοξους προγόνους μας.

Πρόθεση μου όλα αυτά να είναι με στοιχεία και τεκμήρια στο Πνευματικό μας κέντρο στην Καπναποθήκη. “Κτήμα” όλων των Καβαλιωτών, μαθήματα ιστορίας πρωτίστως στους νέους, αλλά και μνήμη για τους μεγαλύτερους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εκλογές ΤΕΕ: Ζητούμενο είναι η μεγάλη συμμετοχή

Απόστολος Παυλίδης: Τη συμμετοχή τη θέλουμε και μετά τις...

Μ. Λαζαρίδης: Ισχυρή Ελλάδα στις Βρυξέλες και πολιτική σταθερότητα

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές έχουν δύο διαστάσεις, οι οποίες είναι...

Πόνος και Δικαίωση: Η ιστορία ενός πατέρα που κατηγορήθηκε ψευδώς

Σήμερα θα πούμε μια σύντομη ιστορία με ένα πατέρα...

Ίδια γεύση με πέρυσι αφήνει η σχολική χρονιά

Αργύρης Μυστακίδης: Στις πανελλαδικές εξετάσεις κανείς δεν προσέρχεται έχοντας...

Ενημέρωσαν τον Θ. Μαρκόπουλο για τα θέματα του Αμυγδαλεώνα

Τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα του Αμυγδαλεώνα και...

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν

Το Παληό 3on3 επιστρέφει για την 6η του σαιζόν...

Στους 20 δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη η Θάσος

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Θάσος...