Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το σύνδρομο του πιθήκου (του Π. Λεμοντζή)

Ημέρα:

spot_img

Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν πιστεύω ούτε στα ζώδια ούτε στα πλανητικά μαγειρέματα. Πολλώ δε μάλλον, δεν παραδέχομαι ως αξιόπιστους προφήτες τους διάφορους –άνδρες, γυναίκες- που κερδίζουν μπόλικο, εύκολο χρήμα, αραδιάζοντας σχόλια αστείας ποικιλίας από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Σε αντίθεση με μένα, υπάρχει μεγάλη μερίδα πολιτών που ευλαβικά ακούει κι ακολουθεί τις επιταγές των επιτηδείων.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και, αν δεν υπήρχαν οι αφελείς, πώς θα κέρδιζαν οι πονηροί; Θα λέγατε με το δίκιο σας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Κατά του Κινέζους, που έχουν τη δική τους αμπελοφιλοσοφία με τα ζώδια και, σαφώς, τους δικούς τους αστρο -μελλοντολόγους της καθημερινότητάς τους, ο πίθηκος είναι ένα από τον ετήσιο κύκλο των ζώων – ζωδίων τους. Βέβαια, η ζωή των ανθρώπων πάνω στη γη έγινε ευκολότερη από τις κινέζικες ανακαλύψεις, αλλά έγινε και βασανιστική εξαιτίας των ξενιστών θανατηφόρων ιών, που έλκουν την καταγωγή τους από την τεράστια αυτή χώρα.

Ωστόσο, οι Κινέζοι αναλυτές του χρονικού κύκλου επιμένουν ότι ξέρουν τι τους γίνεται και ορίστε τι λένε για το έτος «Πιθήκου»: «Οι Πίθηκοι είναι περίεργοι, πονηροί, με χιούμορ, καινοτόμοι και γενικά εύστροφοι άνθρωποι.

Επίσης, τους αρέσουν οι φάρσες και τα πειράγματα στους συναδέλφους και τους φίλους τους. Οι Πίθηκοι, τείνουν να προκαλέσουν αναστάτωση από βαρεμάρα ή εξαιτίας της αλαζονείας που δείχνουν ορισμένες φορές, η οποία, μάλιστα, μπορεί να καταλήξει πολύ πιο άσχημα από ό,τι περίμεναν».

Όλη αυτή η παραφιλολογία στις μέρες μας, στεφάνωσε και την επιστημονική κοινότητα και, όλως αιφνιδίως, εμφανίστηκε στην πιάτσα νέος ιός, ονόματι πιθηκο-ιός κι έδωσε τροφή σε δελτία ειδήσεων, σε τηλεοπτικά πορτο – παράθυρα και καφενόβιες κουβεντούλες ανάμεσα σε εξάρες, σε «ντόρτια» και σε ένα «ναι και όχι».

Το επιχειρηματικό μυαλό των ανθρώπων, τοποθέτησε μπροστά από το συμπαθές μεν, καταραμένο δε ζωάκι, και το ουσιαστικό «ευλογιά» για τους κοινούς θνητούς και «ευλογία» για τις φαρμακοβιομηχανίες και για όλο το κύκλωμα πέριξ αυτών.

Χαρακτηρίζεται, επιστημονικώς, σπάνια ασθένεια, ενδημεί στην Αφρική, αλλά εμφανίστηκαν ένα-δυο κρούσματα σε όλες τις ηπείρους κι όπως έλεγε η γιαγιά μου: έκανε κι η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο», με το μπαρδόν, κιόλας. Γέμισαν τα σπίτια μας εικόνες με καρούμπαλα – εξανθήματα στο σώμα ασθενών κι ένας τρόμος ξεχύνεται -εδώ και μέρες- στις κάμαρες, επειδή ο λόγος του εκφωνητή απλώνεται σε όλα τα τετραγωνικά μας.

Παρότι «ο παλιός είναι αλλιώς» και τα αποφθέγματά του λογίζονται ως «σοφά», θέτουμε επιπόλαια στο περιθώριο τις ρήσεις γιαγιάδων και τεντώνουμε αυτιά στις ειδήσεις, τις οποίες κάποιοι αποκαλούν «κεκαλυμμένη προπαγάνδα» από τον μανδύα της εγκυρότητας ενός μεγάλου καναλιού, ενώ άλλοι προσεύχονται για την αποτελεσματικότητα του επόμενου εμβολίου.

«Η παράνοια του εμβολιασμού ρίχνει νερό στον μύλο των φαρμακευτικών», λέγει ένας δύσπιστος, αλλά και ο πρόεδρος του παγκοσμίου ιατρικού συνδέσμου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία (SWR) για την περίπτωση του κορωνοϊού, στηλίτευσε τα «ανήθικα κέρδη εκείνων που παρασκευάζουν το εμβόλιο».

Είναι εξίσου αλήθεια, ότι ο τζίρος των φαρμακευτικών εταιρειών αυξάνεται διαρκώς εδώ και 20 χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο παγκόσμιος τζίρος του κλάδου στην περίοδο 2001-2020 έχει αυξηθεί από τα 390 δις δολάρια στα 1,27 τρισεκατομμύρια δολάρια! Η εταιρεία συμβούλων Ernst & Young (ΕΥ) εκτιμά πάντως ότι μία αύξηση τζίρου λόγω πανδημίας αποτελεί μάλλον παροδικό φαινόμενο. «Το 2021 ο τζίρος των πέντε πιο σημαντικών εμβολίων ανερχόταν σε 57 δις δολάρια, αλλά η προβολή των στοιχείων αυτών στο μέλλον μας δείχνει ότι το 2026 δεν θα ξεπεράσει τα 15 δις δολάρια» λέει στην DW ο αναλυτής της EY Αλεξάντερ Νιούκεν. Για να συγκρίνουμε τα μεγέθη: Σύμφωνα με την EY το 2021 τα πέντε πιο σημαντικά παρασκευάσματα για τον καρκίνο απέφεραν τζίρο 40 δις δολαρίων, ενώ η πρόγνωση για το 2026 κάνει λόγο για 68 δις δολάρια.

Επομένως, το γλέντι δισεκατομμυρίων γύρω από την υπόθεση πανδημία ή ανίατη ασθένεια, δεν είναι μύθος. Από την άλλη μεριά: «απώτερος στόχος της δουλειάς μας είναι να προστατεύσουμε τον παγκόσμιο πληθυσμό, ώστε ο κόσμος να μπορεί να βγαίνει έξω, να επισκέπτεται τους συγγενείς του, να πηγαίνει διακοπές, να ταξιδεύει, να έχει ξανά μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Γι’ αυτόν τον σκοπό εργαζόμαστε» δηλώνουν οι επιστήμονες της όποιας φαρμακοβιομηχανίας και δεν είναι λάθος.

Προσωπικά, ανήκω στη μερίδα των εμβολιασμένων. Όσον αφορά τη νέα πρεμούρα με τη νόσο των πιθήκων, όπως ξεκάθαρα φαίνεται, ξεφούσκωσε το σήριαλ «Πισπιρίγκου» και, παρότι αυτή η τραγωδία είναι πολύ μεγάλη για να τελειώσει εδώ, πέρασε σε δεύτερο πλάνο, επειδή δεν πουλάει τόσο, μιας και κουράστηκε ο κόσμος να βλέπει και να ακούει τα κατορθώματα της κατηγορούμενης, του καθόλου άμωμου πρώην της και της οικογενείας της. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης χρειάζονται φρέσκο υλικό για τηλε -αποβλάκωση. Τι να σου κάνουν και τα ριάλιτι εντός και εκτός Ελλάδος; Παράγιναν σκουπίδια, όλα.

«Θα πιθηκίσουμε κι εμείς», σκέφτηκαν τα σαΐνια – αρχισυντάκτες κι έτσι πλημμύρισαν τα μάτια μας από πιθηκοφουσκάλες συνοδευόμενες από σχόλια: «δεν είναι θανατηφόρα νόσος, έχει ήπια συμπτώματα, δε νοσεί κανείς στην Ελλάδα κι ένας που νομίσαμε ότι ήταν ασθενής, μας ξεγέλασε, καθότι Κεφαλλονίτης, ανεμοβλογιά είχε ο άνθρωπος, αλλά δώστε προσοχή!».

Μια βδομάδα πέρασε και καθημερινά μας κυνηγάει ένας πιθηκο-ιός μέσα από φωτογραφίες. Αυτό το σύνδρομο πιθήκου δεν πρόκειται να σταματήσει σε έναν ιό. Θα συνεχίζεται και σε άλλες μορφές είτε λέγονται τηλε- σαχλαμάρες είτε παιχνίδια – αηδίες τύπου σκοτεινό αποχωρητήριο, οτιδήποτε, τέλος πάντων, ξενόφερτο και ολωσδιόλου επιλήψιμο.

ΠΑΥΛΟΣ ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...

Κ. Σιμιτσής: Δεν ασχολούμαι με τον κανονισμό στάθμευσης της Παναγίας

Κατηγορηματικά διαψεύδει ότι θα αναλάβει ως νομικός τους επαγγελματίες...

Ολοκληρώθηκε στο Μετρό Συντάγματος η Έκθεση Τροφίμων & Ποτών

Με μεγάλη επιτυχία και την προσέλευση πολύ κόσμου της...

Κρας τεστ για τις αντοχές των υποδομών της Θάσου

Γιάννης Μαρκιανός: Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε και φέτος /...

«Σκηνές από έναν γάμο» του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στο «ΑΥΛΑΙΑ» Θεσσαλονίκης

Κριτική από τον Παύλο Λεμοντζή«O Αύγουστος Στρίντμπεργκ είπε κάποτε:...