Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η «ιδιόμορφη» σχέση της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη

Ημέρα:

spot_img

Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Σκιές που έρχονται από το 2016 και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο, την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο πρωτοφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου δεν είναι η πρώτη φορά που υπαινίχθηκε με σαφήνεια ότι το ΣτΕ δέχθηκε πιέσεις από την κυβέρνηση. Έχει δημοσίως καταγγείλει από το βήμα της 33ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, «την ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» και δήλωνε τότε ότι «υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά» καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Υπάρχουν όρια στα λόγια». Άρα δεν πρόκειται μόνο για σκιές αλλά για καταγγελθείσες παρεμβάσεις.
* Η κ. Γεροβασίλη κατηγόρησε δημοσίως το ανώτατο δικαστήριο ότι λόγω της απόφασής του (και εξαιτίας των χρημάτων που θα στερηθεί το δημόσιο από τις τηλεοπτικές άδειες) θα στερήσει νοσηλευτές από τα νοσοκομεία και πόρους για τους παιδικούς σταθμούς.
* Ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος δηλώνει πως οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να είναι «δεσμευτικές αλλά όχι και σεβαστές». Χαρακτηρίζει μάλιστα την απόφαση του ΣτΕ «ριφιφί».
* Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του αναφέρει επί λέξη ότι «αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού».
* Η εφημερίδα «Αυγή», μέτοχος της οποίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ευτυχώς, δεν κυβερνούν οι δικαστές», κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή πολιτική απόφαση του ΣτΕ που επαναφέρει το καθεστώς ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο».
* Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης κάνει λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα».
* Ο αναπληρωτής Γραμματέας των ΑΝΕΛ κ. Αθανάσιος Μπέλτσος, προτρέπει τον Πρωθυπουργό και τον κ. Πάνο Καμμένο να «τσακίσουν τη δικαιοσύνη».
Ποιες άλλες αποδείξεις χρειάζονται για να καταλάβει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνον δεν σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αλλά τελεί σε πλήρη σύγχυση για την αυτονόητη σε κάθε δημοκρατία διάκριση των εξουσιών;
Στις 15 Ιουνίου 2017 μάλιστα ο κ. Τσίπρας αποκαλεί δημόσια τη Δικαιοσύνη «θεσμικό εμπόδιο» (!). Κατά δήλωσή του: «Εμείς οι αστοιχείωτοι καταφέρνουμε και ξεπερνάμε πολλές φορές, ακόμα και θεσμικά εμπόδια, αυτών που έχουν ιδιαίτερη στοιχείωση και να μας στήνουν τέτοια εμπόδια, θα τα ξεπερνάμε». Παρά την αντίδραση του νομικού κόσμου, ο κ. Τσίπρας δεν ανασκεύασε ποτέ τη δήλωσή του.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία»

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ "Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη...

Για να μην ξεχνούν, για να θυμούνται…

του Κώστα Παπακοσμά Στην Βέροια στο “Βλαχογιάννειο” Μουσείο δημιούργησαν έναν...

Εμπορικός Σύλλογος: Δηλώστε τις εκδηλώσεις για την «Λευκή Νύχτα»

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο...

Αποδοτική η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις ΗΠΑ

«Η 4η επιχειρηματική αποστολή της Kourtidis Group στις Η.Π.Α....

Σπουδαστές/τριες του ΙΕΚ ΔΥΠΑ Καβάλας επισκέφτηκαν το «Κωνστάντειο»

Οι μαθητευόμενες και μαθητευόμενοι του τμήματος Κομμωτικής υπό την...

Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Καπναποθήκες, Εθνολογικό Μουσείο Ν. Καρβάλης και Κάστρο Μ. Αλεξάνδρου εκπέμπουν SOS»

Τη δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στους Φιλίππους ζήτησε από...

Δήμος Παγγαίου: Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Στέργιος Κεχαγιάς: Ζήσαμε ένα παρατεταμένο φθινόπωρο και αυτό μας...