Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευρυδίκη (της Αναστασίας Τερζόγλου)

Ημέρα:

spot_img

της Αναστασίας Τερζόγλου

Η Ευρυδίκη προέρχεται από την Μήλο. Το νησί που γέννησε την Αφροδίτη. Έφτασε στο Μόντρεαλ μικρό παιδί. Οι γονείς της απόκτησαν άλλα δύο αγόρια μετά από αυτήν. Οι ανάγκες της μεγάλης οικογένειας τους υποχρέωναν να εργάζονται σκληρά. Αλλά, «Της καλομάνας το παιδί, το πρώτο είναι κορίτσι».

Η Ευρυδίκη εκτός από το σχολείο, ασχολήθηκε πολύ με το μεγάλωμα των δύο αδελφών της. Και το νοικοκυριό στο σπίτι.  Μαγειρέματα, καθάρισμα από άκρη σε άκρη του σπιτιού και διάβασμα. Οι γονείς πάντα έκαναν υπερωρίες στις εργασίες τους. Έπρεπε κάποιος να έχει τον νου του στα μικρότερα αδέλφια. Έπρεπε κάποιος να τα διαβάζει και να συμμαζεύει, έτσι ώστε όταν έλθει η μητέρα να  έχει καιρό να προσφέρει στα παιδιά θαλπωρή και χάδια που τόσο τους έλειπαν. Αφού συνεχώς οι γονείς εργάζονταν, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στα πολλά και μεγάλα έξοδα της πενταμελούς οικογένειας. Όπως επίσης, να αποταμιεύουν. Αυτός ήταν ο στόχος καθενός που ξενιτεύονταν παλαιότερα.

Σήμερα, οι άνθρωποι ξενιτεύονται ώστε να βρουν καλοπληρωμένη εργασία, αλλά και για να μορφωθούν. Η εκμάθηση μιάς ξένης γλώσσας σου αυξάνει τις πιθανότητες να βρεις καλή εργασία. Επίσης, σε διευκολύνει στα ταξίδια σου. Που μπορεί να μην είναι μόνο τουριστικού περιεχομένου. Αυξάνεται η εθνική σου υπερηφάνεια. Διότι διαπιστώνεις ότι δύο χιλιάδες λέξεις και περισσότερες, έχει δανείσει η Ελληνική γλώσσα ώστε να δημιουργηθούν οι υπόλοιπες. Και όχι μόνο αυτή η ειρηνική παραχώρηση. Η κλοπή του εθνικού μας πλούτου είναι η πιο βέβηλη. Όπως και η έμμεσα, κλοπή ανθρώπινου δυναμικού, εξαιτίας των συχνών πολέμων και των διαρκών απειλών, λόγω της στρατηγικής μας θέσης στον πλανήτη. Θα υπήρχε ανάγκη άραγε, η Ελλάδα  να είναι μοιρασμένη μισή εκτός συνόρων και μισή εντός; Θα άδειαζαν τα πανέμορφα χωριά της, πλημμυρισμένα από το άρωμα της ρίγανης και του θυμαριού; Είναι το αναπάντητο ερώτημα του μετανάστη, που όλα τα χρόνια του μεταναστευτικού του βίου τον βασανίζει. Το παίρνει μαζί του στον τάφο. Μαζί και τα δύσκολα, αλλά στον τόπο που γεννήθηκε, παιδικά του χρόνια, που εκτυλίχθηκαν στην Ελλάδα και που τον κάνουν να δακρύζει και να ανεβαίνει κόμπος στον γέρικο πλέον λαιμό του. Οι αγώνες του εδώ στην ξενιτιά, τον έκαναν να πονά και να αιμορραγεί η ψυχή του για τα δεινά της πατρίδας που άφησε. Καθώς και η νοσταλγία. Γιατί η πολυπολιτισμικότητα της χώρας που ζεί, αλλά και ο πλούτος που απόκτησε με ακατάπαυστη εργασία στο εξωτερικό, αντί να τον αποκόβουν, τον κάνουν περισσότερο Έλληνα.

Η οικογένεια της Ευρυδίκης είναι μία από τις χιλιάδες οικογένειες που αγωνίσθηκε και αγωνίζεται. Οι γονείς έχουν φύγει.  Διότι «η πολλή δουλειά, τρώει τον αφέντη».  Κοιμούνται στο βουνό, όπως  λένε οι Έλληνες της παροικίας για τους νεκρούς τους. Εννοώντας το Μον Ρουαγιάλ. Από ψηλά ατενίζουν τον τόπο της πλάνης τους, αλλά και τον τόπο που κύλησε η ζωή τους. Εδώ βρίσκεται η δημιουργίας τους. Εδώ ξεκίνησαν όταν ο τόπος ήταν παρθένος. Κάθε παρθένος τόπος προϋποθέτει άγριο αγώνα μέχρι να διαμορφωθεί. Οι Έλληνες ήταν, είναι και θα είναι δυναμικά μέλη του εξωραϊσμού κάθε τόπου που μεταναστεύουν. Και ο κάθε ένας θα έχει μία ιδιαίτερη ιστορία, που μπορεί να περιέχει και τραγικά συμβάντα, όπως της οικογένειας της Ευρυδίκης.

Η Ευρυδίκη όταν πάει στο βουνό δεν ανάβει τα καντήλια μόνο των γονέων της, άλλα και του αδελφού της. Διότι παρ’ όλο που τον μεγάλωσε με όλη της την αγάπη και την φροντίδα, αν και μικρό κορίτσι, της τον έκλεψε η ζωή με όλη την απρόβλεπτη εξέλιξή της.  Δεκαεννιά ετών ήταν το παλικάρι, όταν αρρώστησε από καρκίνο. Κι όταν είναι νέος ο οργανισμός εξελίσσεται ραγδαία η ασθένεια. Κοιμήθηκε νέος ο άγγελος, πριν ανοίξει τα φτερά του. Λέγεται, ότι όταν οι ψυχές φεύγουν νέες είναι επειδή αργότερα θα χάσουν τον Παράδεισο. Πάντα, στο αβάσταχτο υπάρχει παρήγορη εκδοχή. Και ο χρόνος.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΝΙΣ  –  ΣΕΡΒΙΑΣ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακάριος Λαζαρίδης: Ως εδώ με τους «πρόθυμους» πολιτικούς αρχηγούς

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας με αφορμή...

Νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των υγρών καυσίμων

Φώτης Πούλος: Κάθε φορά βρίσκεται μια αφορμή να αισχροκερδούν...

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης...

Κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα ανακαλύφθηκε στους Φιλίππους

Ανασκαφική έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση...

Εξαφανίστηκε νεαρός Καβαλιώτης

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ Χρήστος Θώμος από Καβάλα εξαφανίστηκε στις 27-3-2024...

Δύο μουσικές παραστάσεις του συλλόγου «Αμφίων»

Ο Πολιτιστικός Μουσικός Σύλλογος «Αμφίων», με έδρα τις Κρηνίδες...

Έκλεψαν ράγες και πασσάλους από σιδηροδρομική γραμμή

Συνελήφθησαν την 27-3-2024 το πρωί σε αγροτική περιοχή της...

«Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»: Μία επιπλέον παράσταση

Επειδή τα εισιτήρια και για τις τρεις μέρες τείνουν...