Συνέντευξη στην Ειρήνη Μυτιληναίου
“Το σκάκι δεν είναι για μια ζωή, ΕΙΝΑΙ η ζωή, κάθε μέρα παίζεις σιμουλτανέ”, τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “ΕΝΗΜΕΡΟΣ” η καβαλιώτισσα σκακίστρια Εβελίνα Τσίρλη.
Η νεαρή σκακίστρια, η οποία στα 20 της χρόνια έχει ήδη στο ενεργητικό της πολλές και σημαντικές διακρίσεις πανελλαδικά, μιλά για την απόφασή της να ασχοληθεί με το σκάκι σε επαγγελματικό επίπεδο, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και πως συνδυάζει τις αθλητικές της υποχρεώσεις με την προσωπική της ζωή και τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο.
Σήμερα σπουδάζει στη Λάρισα στη Σχολή Τεχνολογίας, στο τμήμα Περιβάλλοντος. Έχοντας περάσει από διάφορα αθλήματα και χορούς, ξεκίνησε το σκάκι μιμούμενη τον αδερφό της Παντελή, ο οποίος ήταν και η αφορμή να μυηθεί στον κόσμο του σκακιού και τελικά να το αγαπήσει. Η σκακιστική της πορεία άρχισε πολύ νωρίς. Ασχολείται εδώ και 15 χρόνια και από την παιδική της ηλικία μέχρι και σήμερα, καταφέρνει να εξισορροπεί την καθημερινότητά της και τον πρωταθλητισμό. Κατά τη διάρκεια της πρωταθλητικής της πορείας δεν στερήθηκε ούτε τους φίλους της, ούτε τις σπουδές.
Το σκάκι ως επάγγελμα
Οι επαγγελματικές θέσεις που προβλέπονται για έναν σκακιστή πέρα από τη θέση του παίκτη είναι: προπονητής, διαιτητής ακόμα και εκπαιδευτής σε σχολεία και ΚΔΑΠ. Από όλες αυτές τις θέσεις έχει περάσει η δική μας σκακίστρια και ευελπιστεί στο μέλλον να συνεχίσει επαγγελματικά να ασχολείται με το σκάκι παράλληλα με το αντικείμενο που έχει σπουδάσει. Φέτος, εργάστηκε ως προπονήτρια σε ΚΔΑΠ στην Λάρισα και πρόκειται να είναι διαιτητής στο 31ο Open – Διεθνές Τουρνουά Σκάκι, που θα διεξαχθεί στην Καβάλα την περίοδο 26/07-02/08.
Το πρόγραμμα
Μαθήματα κάνει 2 φορές την εβδομάδα και μάθημα προετοιμασίας όταν έχει αγώνες. Καθημερινά παίζει 2 αγώνες στο ίντερνετ για να μην χάσει επαφή, διαβάζει θεωρία και κάνεις ασκήσεις που τις δίνει ο προπονητής, όπως τα “ανοίγματα”.
Πριν από τους αγώνες, τα βήματα που ακολουθεί είναι τα εξής:
- Προπόνηση από την προηγούμενη μέρα ή το πρωί της μέρας που παίζει.
- Παρακολούθηση ανακοίνωσης αντιπάλου, των ανοιγμάτων και των δυνατών και αδύναμων σημείων του.
- Φαγητό μέχρι πριν 2 ώρες και όχι βαριά.
Ανταγωνισμός
Που μπορείς να βρεις αντίπαλους για σκάκι;
Σε αγώνες, τουρνουά και σε φιλικά παιχνίδια στον Όμιλο.
Στους αγώνες ισχύει ο υγιής ανταγωνισμός, η ευγενής άμιλλα και δημιουργούνται φιλίες. Χαρούμενη τόνισε πως “Οι νέοι έχουν μάθει να διαχωρίζουν τον αγώνα από τη ζωή.”
Η Εβελίνα μας εξηγεί το σκάκι με λίγα λόγια, για τους μη σκακιστές
“Το σκάκι χρειάζεται τόσο ταλέντο όσο και προπόνηση” τονίζει η Εβελίνα. “Είναι ένα άθλημα που βασίζεται στο μυαλό και για την εξάσκησή του χρειάζεται η θεωρία. Ο προπονητής ως θεωρία σου μαθαίνει τις πρώτες κινήσεις, τις κινήσεις που μπορείς να κάνεις ανάλογα την περίσταση, την σκέψη και την οργάνωση των κινήσεων γύρω από το την αρχή, το μέσο και το “φινάλε” (δηλαδή το τέλος μιας παρτίδας)”. Σε αυτό το άθλημα δηλώνει ότι υπάρχει “ευγενής άμιλλα” και κίνητρο για κοινωνικοποίηση. Το πιο αναγκαίο εφόδιο που πρέπει να έχει ο παίκτης βέβαια, είναι η φαντασία.
Υπάρχουν έπαθλα για κορίτσια και αγόρια ξεχωριστά στην κατηγορία των νέων. Τα κορίτσια όσο ανεβαίνουν θέση μετά μπορούν να αναβαθμιστούν συμμετέχοντας στην κατηγορία των αγοριών δημιουργώντας μεικτούς αγώνες.
Με 3 λέξεις, η Εβελίνα Τσίρλη μας περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά του παίκτη που χρειάζονται στο σκάκι. Και όχι, δεν είναι μόνο μόνο το ταλέντο… είναι και η λογική, η φαντασία, η αφοσίωση και η συνεχής προπόνηση. Από την άλλη, το σκάκι, θα του προσφέρει τρόπο σκέψης, φαντασία, λογική, τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων και των συνεπειών τους αλλά θα διαμορφώσει και ολόκληρη την προσωπικότητά του. “Το σκάκι είναι ο γονιός που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Σου δίνει ελευθερία αλλά σου μαθαίνει και πως να σκέφτεσαι”, λέει χαρακτηριστικά.
Ο Σκακιστικός Όμιλος της Καβάλας
Η Εβελίνα Τσίρλη ξεκίνησε ως μέλος του Σκακιστικού Ομίλου της Καβάλας με προπονητή τον Σπύρο Μαλγαρινό που την έκανε να αγαπήσει το άθλημα και έπειτα ανέβηκε στο επίπεδο που είναι τώρα ως παίκτρια, με την προπόνηση του Γιάννη Μπότσαρη.
Ο Όμιλος υποδέχεται νέους, νέες και μεγαλύτερους σε ηλικία. Ο πιο μεγάλος είναι 80 χρονών και ακόμα πηγαίνει σε αγώνες ως παίκτης αλλά και ως βοηθός και συμβουλεύει σκακιστικά τα μικρότερα μέλη. Άλλωστε το σκάκι δεν κοιτάει ηλικία, συνεχίζεις και εξελίσσεσαι.
“Η ιστορία της Καβάλας στο σκάκι υπάρχει αλλά… δεν υπάρχει μέλλον.”
Υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις οι οποίες υπερισχύουν συγκριτικά με άλλους ομίλους στην Ελλάδα, ωστόσο το σκάκι δεν προωθείται αρκετά από τον Όμιλο (ίσως να ευθύνεται γι’ αυτό ο κορωνοϊός), με αποτέλεσμα να μην έχει νέα μέλη. “Χρειάζεται προώθηση… να ενταχθούν νέα μέλη γιατί αλλιώς θα εκλείψει”, λέει η Εβελίνα.
(Μήπως είναι η στιγμή να οργανώσει κάποιες δράσεις και να δεχτεί νέο αίμα;)
Η γυναικεία ύπαρξη στο σκάκι
Ο αριθμός των ανδρών σκακιστών υπερισχύει των γυναικών. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε το Queen’s Gambit* για να αναδειχθεί το γυναικείο φύλο στο σκάκι… Ή απλώς να αρχίσουν οι γονείς να σκέφτονται ότι το σκάκι είναι ένα άθλημα όπως όλα τα υπόλοιπα και είναι για όλους.
Το γυναικείο φύλο φαίνεται να εκλείπει από τον χώρο του σκακιού στην Καβάλα. Μικρό ποσοστό των μελών του Ομίλου είναι γυναίκες και μόνο νέες σε ηλικία. Συγκεκριμένα, η Εβελίνα περιγράφει ένα γεγονός που έζησε. Εντόπισε τις προοπτικές που έδειχνε ένα κοριτσάκι, το είπε στους γονείς του και εκείνοι συνέχισαν να φέρνουν μόνο τον γιό τους.
Στο τέλος, η Εβελίνα τόνισε ότι το σκάκι δεν είναι για μια ζωή, ΕΙΝΑΙ η ζωή” κάθε μέρα παίζεις σιμουλτανέ. Παίζεις σε πολλές σκακιέρες ταυτόχρονα και η κάθε σκακιέρα χρειάζεται κάτι διαφορετικό”.
*Σειρά για σκάκι στην πλατφόρμα Netflix.