Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την δολοφονία στην Χρυσούπολη

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας και...

Ένοπλη ληστεία με θύμα 18χρονο στο Ελαιοχώρι 

Ένοπλη ληστεία με θύμα 18χρονο έγινε σε σπίτι στο Ελαιοχώρι του...

Για τη Χρυσούλα (του Δημήτρη Εμμανουηλίδη)

spot_img

Ακολούθησε μας

Γράφει ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Αφετηριακή σκέψη με το άκουσμα του θανάτου της Χρυσούλας Βακιρτζή η ρήση του Λυσία στον «Υπέρ αδυνάτου» λόγο του. «…Δει τα του σώματος δυστυχήματα τοις της ψυχής επιτηδεύμασιν ιάσθαι». Που πάει να πει πως η δικαίωση της ανθρώπινης ύπαρξης βρίσκεται στη δύναμη του ανθρώπου να σταθεί μοίρα στη μοίρα του.

Έχοντας την τύχη να γνωρίζω από χρόνια τη Χρυσούλα στέκομαι στο μεγαλείο της ψυχής της να νικήσει την ανθρώπινη οδύνη και με τον αδιάκοπο –και εξ ίσου επώδυνο- πνευματικό της μόχθο να μας δείξει το δρόμο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η αξιοπρέπεια, η περηφάνεια, το ψυχικό της σθένος ήταν τα αγκωνάρια της ύπαρξής της. Πάνω σ’αυτά πάτησε στέρεα η πνευματικότητά της, η σμιλεμένη μέσα απ’την πολύχρονη σωματική μα και ψυχική της οδύνη. Ο δρόμος της αληθινής δικαίωσης, της λύτρωσης εν τέλει για τη Χρυσούλα περνούσε μέσα απ’τις αντιθέσεις της ζωής. Ολη της η διαδρομή πάνω σ’αυτόν τον αντιθετικό άξονα χαράχτηκε. Το ομηρικό « ο τρώσας και ιάσεται» αποτέλεσε γι’αυτήν τη νοηματοδότηση της ύπαρξής της.

Αναλογίζομαι σε μέρες όπως οι σημερινές –όπου όλοι μας λίγο πολύ ζούμε το δράμα της έγκλειστης ψυχής μας  -ελάχιστοι μπορούν να καταδυθούν και να ενδοσκοπήσουν τα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης. Κι’αυτοί δεν είναι άλλοι απ’τους μοναχικούς ανθρώπους που κατορθώνουν τελικά μέσα απ’την απέραντη μοναξιά και την άφατη οδύνη να κατακτούν τη βαθιά αυτογνωσία και ταυτόχρονα να αναδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη για ουσιαστική ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Σ’αυτή την εναγώνια αναζήτηση δεν εμπιστεύονται τα λόγια, παρά το λόγο και μάλιστα στην πιο καθαρτήρια εκδοχή του, το λόγο τον ποιητικό. Και η Χρυσούλα με το έργο της αυτόν το λόγο αναδεικνύει.

Αποχαιρετώντας τη Χρυσούλα, νιώθω την ανάγκη να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου για την αφειδώλευτη πνευματική προσφορά της.

Καλό Παράδεισο, Χρυσούλα

Δημήτρης Εμμανουηλίδης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα