Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Τι πρέπει να ξέρεις οπωσδήποτε για το έγκλημα της παραβίασης υποχρέωσης   διατροφής;

Ημέρα:

spot_img

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Σήμερα θα σας αποκαλύψω ό,τι πρέπει να ξέρετε για ένα διαχρονικό θέμα που απασχολεί τους χωρισμένους γονείς και ιδιαίτερα τους πατέρες και δεν είναι άλλο από την παραβίαση υποχρέωσης διατροφής, που τιμωρείται ως έγκλημα από τον ποινικό κώδικα.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος – δικηγόρος Καβάλας, οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με  ενδιαφέροντα και χρήσιμα βίντεο. Γραφτείτε στο κανάλι μου και στo ενημερωτικό δελτίο μου για να ενημερώνεστε με τα νέα άρθρα και βίντεό μου. Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα μας.

Κατά το άρθρο 358 Π.Κ. υπό τον τίτλο “Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής”: “Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.”

ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΔΩ γιατί για την ποινική δίωξη πλέον δεν θα απαιτείται έγκληση μετά την τροποποίηση του άρθρου 358 Π.Κ., μετά την πρόσφατη ψήφιση του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ με τον τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας” και ισχύ του νέου νόμου, αφού το έγκλημα αυτό θα διώκεται αυτεπάγγελτα.

Το εύλογο ερώτημα είναι τι χρειάζεται για να τελεστεί το παραπάνω έγκλημα. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 223/2023 ΑΠ (ΠΟΙΝ) για την στοιχειοθέτηση του ανωτέρω εγκλήματος απαιτείται:

➤ α) υποχρέωση διατροφής από το νόμο, που ιδρύεται με βάση τον δεσμό του γάμου μεταξύ των συζύγων, διαζευγμένων συζύγων, συγγενών εξ αίματος κατ` ευθείαν γραμμή ή αδελφών και θετών τέκνων,

➤ β) η υποχρέωση να έχει αναγνωρισθεί με δικαστική απόφαση, με εκτελεστό τίτλο, έστω και προσωρινά, που διατηρεί την ισχύ της μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση διατροφής, ακόμα και αν μεταβληθούν οι όροι διατροφής. “Να αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο” η υποχρέωση διατροφής (άρθ. 358 Π.Κ.)

➤ γ) κακόβουλη παραβίαση της υποχρέωσης αυτής, δηλαδή δεδηλωμένη παράλειψη του φερόμενου ως υπόχρεου προς διατροφή και ενδιάθετη βούληση αυτού να μη συμμορφωθεί προς την υποχρέωσή του, η οποία οφείλεται σε κακεντρέχεια, κακότητα και κακή θέληση, ώστε να στερηθεί ο δικαιούχος από τα αναγκαία προς το ζην, παρότι ο δράστης είχε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει το χρηματικό ποσό που επιδικάσθηκε για την κάλυψη των αναγκών επιβίωσης του δικαιούμενου προσώπου για το προσδιορισμένο χρονικό διάστημα.

 Δεν αρκεί λησμοσύνη ή οικονομική αδυναμία. Η οικονομική δυνατότητα του υπόχρεου διατροφής κρίνεται σε σχέση με την οικονομική του κατάσταση και την επαγγελματική του δραστηριότητα,

➤ δ) ο δικαιούχος να υποστεί πράγματι στερήσεις ή να αναγκασθεί να ζητήσει ή να δεχθεί βοήθεια άλλων. Οι στερήσεις αναφέρονται γενικά στην διατροφή σε όλη της την έκταση και όχι μόνο στα απολύτως αναγκαία μέσα συντήρησης. Ως βοήθεια νοείται η υλική βοήθεια άλλων, έστω και απώτερων υπόχρεων προς διατροφή, συγγενών ή μη, φίλων κ.λ.π. ή κρατικής κοινωνικής πρόνοιας ή ιδρυμάτων,

➤ ε) δόλος, καθόσον, εκτός της κακοβουλίας απαιτείται και δόλος, έστω και ενδεχόμενος, του δράστη. Στο δόλο του δράστη περιλαμβάνεται και η γνώση της υποχρέωσης για διατροφή, βάσει όμως ήδη εκδοθείσας σε βάρος του δικαστικής απόφασης και γνώση ότι ο δικαιούχος θα περιέλθει σε στερήσεις ή θα αναγκασθεί να δεχθεί τη βοήθεια άλλων για τη διατροφή του.

Σημειωτέον ότι η παραβίαση της υποχρέωσης προς διατροφή τελείται κατ` εξακολούθηση για απέχοντα χρονικώς διαστήματα (μηνών).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/02/paraviasi-diatrofis-358pk.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/02/paraviasi-diatrofis-358pk.html https://youtu.be/Tp-VNhJeDi8

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΠΕΔ-ΑΜΘ λέει ξεκάθαρα όχι στη συνένωση των ΔΕΥΑ

Σάββας Μιχαηλίδης: Αναγκαστική συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί...

Οι «Μοναδικές Γεύσεις» της Καβάλας ταξίδεψαν στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα

Υπό τον τίτλο «Μοναδικές Γεύσεις», εγκαινιάστηκε την Τετάρτη (10/4)...

Ο Δήμος Καβάλας απειλεί με πρόστιμα για τα μέτρα πυροπροστασίας

Μέχρι 10 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλλουν...

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της ΕΝΠΕ

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Δημιουργούμε ένα νέο Ε.Σ.Υ., πιο φιλικό προς τον πολίτη»

Τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για να ενισχύσει και να...

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείρισή των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων...

Τα μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας...

9 υποψήφιοι για 2 θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ

Από την Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε το ακόλουθο...