Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Σύνδρομο γονικής αποξένωσης αναγνωρίστηκε από δικαστήριο υπέρ μητέρας!

Ημέρα:

Το ενημερωτικό αυτό βίντεο αφορά ένα πολύ επίκαιρο θέμα και είναι πολύ χρήσιμο ιδίως για τους χωρισμένους γονείς ανηλίκων τέκνων. Μείνετε μέχρι το τέλος έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.

Να σας υπενθυμίσω όπως πάντα, να κάνετε μια εγγραφή στο κανάλι μου και ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.

Ξεκινάω λοιπόν αμέσως με το σημερινό θέμα μας. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου σε μια υπόθεση ασφαλιστικών μέτρων (158/2021) δικάζοντας αντίθετες αιτήσεις γονέων, πιθανολόγησε ότι συντρέχει περίπτωση «συνδρόμου γονικής αποξένωσης» σε βάρος του ασκούντος την επικοινωνία γονέα – μητέρας στον οποίο αφενός ανέθεσε προσωρινά την επιμέλεια του ανήλικου και αφετέρου παραχώρησε δικαίωμα επικοινωνίας στον  πατέρα με την υποχρέωση προσωρινώς να παραλείπει να προσβάλλει την προσωπικότητα της μητέρας. Περαιτέρω η απόφαση υποχρέωσε προσωρινά την μητέρα να πραγματοποιήσει μαζί με την ανήλικη θυγατέρα της συνεδρίες στον οριζόμενο παιδοψυχίατρο,  σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές και το σχετικό πρόγραμμα που αυτός θα της υποδείξει.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το σύνδρομο γονικής αποξένωσης και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

“Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της γονικής αποξένωσης έχει αμφισβητηθεί από μερίδα επιστημόνων της επιστήμης της ψυχολογίας, εντούτοις, σταδιακά γίνεται πλέον αποδεκτή η ύπαρξή του (ανεξαρτήτως εάν θα χαρακτηριστεί από τους ειδικούς επιστήμονες ως «σύνδρομο» εν στενή εννοία, ή ως «φαινόμενο») ενδεικτικά δε, αναφέρεται η αναγνώρισή του κατά το έτος 2002 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο Διεθνούς διάσκεψης. Σημειώνεται ότι με την από 16-6-2016 απόφαση του Α` τμήματος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία εκδόθηκε επί της από 2011 προσφυγής σε υπόθεση κατά Ελλάδος, αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του φαινομένου της γονικής αποξένωσης.”

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι το εν λόγω δικαστήριο όρισε το σύνδρομο γονικής αποξένωσης ως εξής:

«Σύνδρομο γονικής αποξένωσης» ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ο ένας γονέας προσπαθεί να «συμμαχήσει» με το παιδί και να το αποξενώσει μέσω της ψυχολογικής χειραγώγησης από τον άλλο γονέα. Η ψυχολογική χειραγώγηση περιλαμβάνει ύβρεις, ασύστολη δυσφήμηση και δημιουργία ψευδών αναμνήσεων εκ μέρους του αποξενωτή γονέα. Ως αποτέλεσμα το παιδί ουσιαστικά «εκπαιδεύεται» στο να απεχθάνεται τον «γονέα-στόχο». Δημιουργείται έτσι, το σύνδρομο γονικής αποξένωσης (Parental Alientation Syndrome, PAS), το οποίο επικεντρώνεται στη συμπεριφορά του παιδιού. Περιγράφεται δε, ως διαταραχή η οποία προκύπτει από την επίδραση του αποξενωτή γονέα και εκδηλώνεται μέσα από ένα σύνολο συμπεριφορών που εμφανίζονται στο παιδί.

✔️ Ενδεικτικά εκδηλώσεις αυτού του συνδρόμου όπου το παιδί:

α) Συμμετέχει σε μία «εκστρατεία δυσφήμησης» όπου συστηματικά και αδικαιολόγητα προσβάλλει κι επιτίθεται στον έτερο γονέα,

β) εμφανίζει απώλεια αμφιθυμίας,

γ) διατηρεί μόνο αρνητικά συναισθήματα για τον γονέα-στόχο και ακολουθεί μία λογική «άσπρο-μαύρο» (ήτοι ως ο «απόλυτα καλός γονέας» και ο «κακός γονέας»),

 δ) φαίνεται να «παπαγαλίζει» και να αναπαράγει τις απόψεις του αποξενωτή γονέα,

ε) προχωράει σε επιπόλαιους ορθολογισμούς προκειμένου να δικαιολογήσει την εχθρότητα στον αποξενωμένο γονέα, ε) εμφανίζεται ως «ελεύθερος στοχαστής», δηλαδή ότι η στάση προς τον αποξενωμένο γονέα είναι αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης,

στ) παρουσιάζει απουσία ενοχής για τη στάση του προς τον γονέα-στόχο, ενεργεί με αυξανόμενη εχθρότητα έναντι στον στοχοποιημένο γονέα, αρνούμενο τελικά οποιαδήποτε επαφή, άρνηση που επεκτείνεται σταδιακά και στην οικογένεια του αποξενωμένου γονέα,

ζ) επιδεικνύει αντανακλαστική υποστήριξη προς τον αποξενωτή γονέα.

➤ Στην υπόθεση που δίκασε το δικαστήριο αυτό, αναγνωρίζοντας το σύνδρομο γονικής αποξένωσης διαπιστώθηκαν και κατά την προσωπική επικοινωνία της Δικαστού με το ανήλικο τέκνο τα εξής:

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2023/12/syndromogonikispapoxenosis.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ανδρικό χάπι αντισύλληψης – Πώς λειτουργεί

Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα. Πειράματα υποδεικνύουν ότι...

Συμβουλές για να μην γερνάει ο λαιμός σας

Ο λαιμός είναι μια περιοχή του σώματός μας όπου...

Νέο ενδοσκοπικό σύστημα εντοπίζει τους καρκίνους με ακρίβεια 90%

Η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για...

Μάνθος Κλεανθίδης: Έχουμε έναν πολύ δυναμικό Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 11 Μαρτίου...

Θα στενάξει η Καβάλα από το κυκλοφοριακό το καλοκαίρι

Νίκος Ίμβρος: Για μας τους κατοίκους της πόλης, έτσι...

Όλα είναι έτοιμα για την 19η «Αλφαβητοπαρέλαση»

Πανέτοιμη δηλώνει, μέσω του προέδρου της, Βασίλη Μαυρομμάτη, η...

Εντός των ημερών θα πληρωθούν οι υπάλληλοι των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Καβάλας

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λυθεί το πρόβλημα...