Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ πατέρα με επιμέλεια τέκνου σε υπόθεση παρεμπόδισης επικοινωνίας

Ημέρα:

spot_img

Το σημερινό θέμα μας είναι μια αληθινή, πραγματική ιστορία από δικαστική υπόθεση.

👉 Η προσωπική διαπίστωση μου σε οικογενειακές διαφορές είναι η εξής:

Συχνά ο ένας γονιός βρίσκεται στο στόχαστρο του άλλου γονιού με άδικες σοβαρές κατηγορίες σε αστικά και ποινικά δικαστήρια και ο αγώνας δικαίωσης είναι αρκετές φορές χρονοβόρος και ψυχοφθόρος. Μείνετε μέχρι το τέλος, το σημερινό θέμα μας ενδιαφέρει τους χωρισμένους γονείς και ιδιαίτερα τους πατέρες ανηλίκων τέκνων.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης νομικός σύμβουλος – δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω τακτικά όπως πάντα. Γραφτείτε στο κανάλι μου για να ενημερώνεστε με τα νέα άρθρα και βίντεό μου.

Στην πραγματική ιστορία μας που θα σας διηγηθώ εν συντομία, ο πατέρας είχε με οριστική δικαστική απόφαση την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου του. Δικαίως θα αναρωτηθείτε πως και συνέβη αυτό, αλλά παρακάτω στην πορεία θα το αντιληφθείτε από μόνοι σας.

Με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων Μονομελούς Πρωτοδικείου ρυθμίστηκε προσωρινά το δικαίωμα επικοινωνίας της μητέρας με το ανήλικο τέκνο της με υποχρέωση του πατέρα να ανέχεται την επικοινωνία αυτή με την απειλή προσωπικής κράτησης ενός μηνός και τη χρηματική ποινή 300,00 ευρώ για κάθε παράβαση των τεθέντων όρων επικοινωνίας με την ανωτέρω απόφαση. Ορίστηκε επίσης ότι η επικοινωνία θα πραγματοποιείται σε δημόσιο χώρο επιλογής της μητέρας στην πόλη τους με την παρουσία δύο Ψυχολόγων συγκεκριμένες μέρες και ώρες την βδομάδα.

Εν συνεχεία η μητέρα εφεσίβλητη άσκησε αγωγή στο αρμόδιο Μονομελές  Πρωτοδικείο κατά του πατέρα του ανηλίκου τέκνου ισχυριζόμενη ότι ο εναγόμενος πατέρας παρέβη την υποχρέωσή του επικοινωνίας, παρεμποδίζοντας την επικοινωνία αυτής με το τέκνο της συνεχώς κατά την διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος περίπου 5 μηνών. 

Με βάση το ιστορικό της αγωγής της, η μητέρα ζήτησε να βεβαιωθεί η εκ μέρους του εναγομένου παράβαση των διατάξεων της άνω αποφάσεως, αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε σ’ αυτόν νόμιμα, και να καταδικασθεί ο εναγόμενος πατέρας στη χρηματική ποινή και στην προσωπική κράτηση με την παραπάνω απόφαση για κάθε μία παράβαση. Επί της απόφάσεως, που εκδόθηκε και δέχθηκε εν μέρει την αγωγή της μητέρας άσκησε έφεση ο πατέρας η οποία έγινε δεκτή, εξαφάνισε την παραπάνω απόφαση και απέρριψε την αγωγή της.

Το Εφετείο που δίκασε την υπόθεση σχετικά με το θέμα παρεμπόδισης ή μη επικοινωνίας του τέκνου από τον πατέρα δέχθηκε τα ακόλουθα:

Κατά τη σαφή έννοια της ανωτέρω διατάξεως του άρθρου 950 παρ. 2 ΚΠολΔ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της, το γεγονός ότι εκείνος που παρεμποδίζει το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο ενεργεί με πρόθεση ματαιώσεως και αποτροπής αυτής, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται και όταν ο υπόχρεος παροτρύνει ή εξωθεί το τέκνο να αποφύγει την επικοινωνία. Όταν όμως η επικοινωνία ματαιώνεται λόγω αρνήσεως του τέκνου να επικοινωνήσει με το γονέα του, η ματαίωση αυτή δεν οφείλεται αναγκαστικά, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, σε επίδραση του γονέα που έχει υποχρέωση από το Ουσιαστικό Δίκαιο (άρθρο 1520 ΑΚ) να ανεχθεί την επικοινωνία, εφαρμόζοντας τη σχετική δικαστική απόφαση. Εξάλλου, δεν θεσπίζεται με οποιοδήποτε κανόνα υποχρέωση του γονέα αυτού να κάμψει την ανωτέρω άρνηση, πειθαναγκάζοντας προς το σκοπό αυτό το τέκνο του με κάθε μέσο.

Το Εφετείο έκρινε την υπόθεση και από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία κατέληξε ότι:

Η επικοινωνία της μητέρας με το ανήλικο τέκνο της, κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν κατέστη δυνατή, παρά μόνο μία ή δύο φορές και μάλιστα μετ` εμποδίων. Αυτό συνέβη, όχι όμως από υπαιτιότητα του εναγομένου πατέρα, αλλά διότι το ανήλικο τέκνο αρνήθηκε πεισματικά, έστω και να δει τη μητέρα του, αντιδρώντας με φωνές και κλάματα και επικλήσεις για βοήθεια, όταν γίνονταν προσπάθειες να επικοινωνήσει με τη μητέρα του, παρά τις αντίθετες υποδείξεις του πατέρα του. Η εντονότατη αυτή αντίδραση του ανηλίκου οφείλεται στις τραυματικές και επώδυνες εμπειρίες του κατά το διάστημα της παραμονής στο παρελθόν με τη μητέρα του.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/03/dikaiosi-patera-efeteio.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/02/paraviasi-diatrofis-358pk.html https://youtu.be/Tp-VNhJeDi8

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΠΕΔ-ΑΜΘ λέει ξεκάθαρα όχι στη συνένωση των ΔΕΥΑ

Σάββας Μιχαηλίδης: Αναγκαστική συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων που δεν δημιουργεί...

Οι «Μοναδικές Γεύσεις» της Καβάλας ταξίδεψαν στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα

Υπό τον τίτλο «Μοναδικές Γεύσεις», εγκαινιάστηκε την Τετάρτη (10/4)...

Ο Δήμος Καβάλας απειλεί με πρόστιμα για τα μέτρα πυροπροστασίας

Μέχρι 10 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να υποβάλλουν...

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της ΕΝΠΕ

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής...

Μακάριος Λαζαρίδης: «Δημιουργούμε ένα νέο Ε.Σ.Υ., πιο φιλικό προς τον πολίτη»

Τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για να ενισχύσει και να...

Διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ για τη φορολογική μεταχείρισή των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων...

Τα μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές

Με απόφαση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας...

9 υποψήφιοι για 2 θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ

Από την Ν.Ε. Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε το ακόλουθο...