Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Πότε και πώς μπορεί να “σπάσει” η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας; 

Ημέρα:

Σε αυτό το video, θα ρίξουμε φως στις περιπτώσεις, όπου η κοινή γονική μέριμνα μπορεί να τροποποιηθεί ή και να αρθεί, εξώδικα ή δικαστικά.

Η κοινή επιμέλεια, θεσμοθετημένη πλέον στην Ελλάδα, φέρνει στο προσκήνιο την ισότιμη φροντίδα και ανατροφή των παιδιών από τους γονείς μετά το διαζύγιο ή τον χωρισμό.

Με το νέο νομικό καθεστώς μετά το νόμο 4800/21 σύμφωνα με το άρθρο 1513 Α.Κ. οι δύο γονείς, εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα στις ακόλουθες περιπτώσεις: διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου, λύσης ή ακύρωσης του συμφώνου συμβίωσης, διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης.

➜ Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εξαιρέσεις, όπου η κοινή επιμέλεια μπορεί να παρεκκλίνει ή να αναθεωρηθεί, είτε εξώδικα μέσω συμφωνίας των γονέων, είτε δικαστικά με παρέμβαση του δικαστηρίου, κατόπιν προσφυγής γονέα.

✔️ Περιπτώσεις άσκησης από κοινού επιμέλειας, που μπορεί να μην προάγουν το συμφέρον του τέκνου είναι όταν υπάρχει στην οικογένεια:

◻Επικοινωνιακό Χάος: Συνεχείς καυγάδες, αδυναμία συνεννόησης, έλλειψη σεβασμού. Η συνεργασία των γονιών γίνεται άθλος, θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχολογία του παιδιού.

◻Ενδοοικογενειακή Βία γονέων : Η σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία από τον ένα γονέα, απειλεί την ασφάλεια και την ευημερία του παιδιού.

◻Αδιαφορία ή Αμέλεια γονέων: Ο ένας γονέας αδιαφορεί για τις βασικές ανάγκες του παιδιού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξή του.

◻Ψυχικές Διαταραχές γονέων: Σοβαρές ψυχικές διαταραχές που επηρεάζουν δραστικά την κρίση και την ικανότητα φροντίδας του γονέα, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία του παιδιού.

◻Γεωγραφική Απόσταση κατοικιών γονέων: Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση δυσχεραίνει την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή του ενός γονέα στην ανατροφή του παιδιού.

Σήμερα θα απαντήσουμε στο τι μπορούν να κάνουν οι χωρισμένοι γονείς προκειμένου να ρυθμίσουν διαφορετικά την άσκηση γονικής μέριμνας.

Ποιες εναλλακτικές έχουν σε αυτό εξωδικαστικά ή δικαστικά.

➤ Α. Μπορούν οι γονείς χωρίς να προσφύγουν στο δικαστήριο να ρυθμίσουν διαφορετικά  την κατανομή της γονικής μέριμνας  παρεκκλίνοντας από τον παραπάνω κανόνα; Η απάντηση είναι ναι αυτό γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Με έγγραφη συμφωνία λύσης γάμου στα πλαίσια συναινετικού διαζυγίου με την έγγραφη συμφωνία που αφορά τα τέκνα τους και για ένα διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, που θα επικυρωθεί από τον αρμόδιο συμβολαιογράφο.

2. Με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας οι γονείς μπορούν να ρυθμίσουν διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα, σύμφωνα με το άρθρο 1514 παρ. 1 εδ. α΄ Α.Κ.

Το ανωτέρω έγγραφο ισχύει τουλάχιστον για δύο (2) έτη και παρατείνεται αυτοδικαίως, εκτός αν κάποιος από τους δύο γονείς δηλώσει εγγράφως στον άλλο γονέα, πριν τη λήξη του συμφωνημένου χρόνου, ότι δεν επιθυμεί την παράτασή του, όπως και στην περίπτωση συναινετικού διαζυγίου.

3. ο καθένας από τους γονείς προσφεύγει αν θέλει σε διαμεσολάβηση, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας, όπως ο νόμος ορίζει και επιλύεται το θέμα με πρακτικό διαμεσολάβησης.

➤ Β. Μπορεί ένας από τους γονείς να προσφύγει στο δικαστήριο για να αποφασίσει παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/05/parekliseiskoinisgonikismerimas.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...