Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

ΠΩΣ Λύνει Δικαστής τον ΓΡΙΦΟ της Μεταβολής Τόπου Διαμονής Παιδιού (άρθ. 1519 Α.Κ);

Ημέρα:

Έχω δεχθεί πολλά ερωτήματα από γονείς και ιδίως μητέρες ανηλίκων τέκνων για το θέμα του αν επιτρέπεται να αλλάξουν μακριά τον τόπο διαμονής του ανήλικου παιδιού τους.

Εάν είσαι χωρισμένος γονέας το βίντεο αυτό είναι για σένα. Μείνετε μέχρι το τέλος.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – ειδικός δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.

🔔 Πριν προχωρήσουμε μη ξεχάσετε να εγγραφείτε στο κανάλι μου. Κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.

Με την απόφαση 304/2023 ΜΠΡ ΡΟΔΟΥ (ΑΣΦ) επί του θέματος αυτού το δικαστήριο έδωσε μεταξύ άλλων την απάντηση  πως θα πρέπει ο δικαστής να προσεγγίζει νομικά το σημαντικό αυτό θέμα και να επιλύει το δίλημμα που του τίθεται για την μεταβολή ή μη του τόπου διαμονής του παιδιού στην εκάστοτε περίπτωση.

Το ζήτημα της μεταβολής του τόπου κατοικίας ρυθμίζεται στη δεύτερη παράγραφο του ΑΚ 1519, που ορίζει ότι «για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτείται προηγούμενη έγγραφη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση που εκδίδεται μετά από αίτηση ενός από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο».

Αν ο δικαιούχος της άσκησης της επιμέλειας γονέας ή ακόμα και συνεπιμέλειας μεταβάλει τη διαμονή του παιδιού μονομερώς, κατά παράβαση του άρθρου 1519 παρ. 2 Α.Κ., προβαίνει σε κακή άσκηση της γονικής μέριμνας κατ’ άρθρο 1532 παρ. 2 περ. γ΄ Α.Κ. Επί μετακίνησης σε άλλο κράτος, αυτή θα αποτελεί παράνομή μετακίνηση και κατά την έννοια του άρθρου 3 της Σύμβασης της Χάγης του 1980 για τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών.

Σε περιπτώσεις διαφωνίας μεταξύ των γονέων για τη μεταβολή του τόπου διαμονής του παιδιού, ο δικαστής καλείται να λύσει ένα περίπλοκο γρίφο, λαμβάνοντας υπόψη πλήθος παραγόντων και θέτοντας στο επίκεντρο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.

Κριτήριο για την απόφαση του δικαστηρίου στις περιπτώσεις αλλαγής του τόπου κατοικίας του γονέα, με τον οποίον το παιδί διαμένει συνήθως, είναι η προαγωγή του συμφέροντος του παιδιού.

Θα πρέπει να αξιολογούνται τα κίνητρα του γονέα που ζητά τη μετακίνηση και να αποκλείεται η περίπτωση της καταχρηστικότητας του αιτήματος.

Το δικαστήριο πρέπει να συνεκτιμά για την απόφασή του και το εάν ο γονέας, που μεταβάλλει τον τόπο της κατοικίας του, έχει την πρόθεση με τον τρόπο αυτόν να δυσκολέψει ή να αποκλείσει την προσωπική επικοινωνία του άλλου γονέα με το παιδί.

Το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει μπορεί και να μην επιτρέψει τη μεταβολή του τόπου διαμονής του παιδιού και δεν δεσμεύεται από το αίτημα του γονέα. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο (ΑΚ 1519 παρ. 2 εδ. β`), με το οποίο προάγεται το συμφέρον του παιδιού.

Θα συνεκτιμήσει  τη συμπεριφορά του κάθε γονέα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ιδίως την ανάγκη για την ουσιαστική συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή και φροντίδα του παιδιού, την αποτροπή διάρρηξης των σχέσεών του με τους γονείς του, τους έως τότε δεσμούς του παιδιού με καθέναν από τους γονείς και τους αδελφούς του,  τη συμμόρφωσή των γονέων με τις νόμιμες υποχρεώσεις τους, δικαστικές αποφάσεις, εισαγγελικές διατάξεις, τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου που αφορούν το τέκνο, αλλά και την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα της καθημερινής ζωής του παιδιού, να μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον, να μην απομακρυνθεί από το κοινωνικό και συγγενικό περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα αυτό στο σχετικό άρθρο στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/05/metavolitopoudiamonis.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...