Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Νόμος 5090/2024 Ταράζει τα Νερά στο Οικογενειακό Δίκαιο με τις επερχόμενες αλλαγές!

Ημέρα:

spot_img

Σημαντικές αλλαγές και πολυεπίπεδες επέφερε ο νέος νόμος 5090/2024, πέραν αυτών που αφορούν την αυστηροποίηση των ποινών, το θεσμό της αναστολής αυτών και έκτισης μέρους τους ακόμα και σε πλημμελήματα. Σήμερα θα αναφερθούμε για τις αλλαγές του άρθρου 169Α παραβίασης δικαστικών αποφάσεων κ.λ.π, του αδικήματος της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής του άρθρου 358 Ποινικού Κώδικα και ορισμένων τροποποιήσεων του νόμου  3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας, που ενδιαφέρουν σημαντικά το οικογενειακό δίκαιο.  Μείνετε μέχρι το τέλος.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω συνεχώς με  χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.

🔔 Να σας υπενθυμίσω όπως πάντα, να κάνετε μια εγγραφή στο κανάλι μου και ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Μπαίνουμε κατευθείαν στο σημερινό θέμα μας.

✅ Α. Με το άρθρο 34 για παραβίαση συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο και πρακτικού διαμεσολάβησης επήλθε τροποποίηση του  άρθρου 169Α Ποινικού Κώδικα.

Συγκεκριμένα στην παρ. 1 του εν λόγω άρθρου, που εν προκειμένω μας ενδιαφέρει προστέθηκε η φράση “ή παραβιάζει πρακτικό διαμεσολάβησης που αφορούν στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων” και έχει ως εξής:

«Άρθρο 169Α Παραβίαση δικαστικών αποφάσεων, συμφωνιών που επικυρώθηκαν από συμβολαιογράφο και πρακτικού διαμεσολάβησης

1. Όποιος δεν συμμορφώθηκε σε προσωρινή διαταγή ή διάταξη δικαστικής απόφασης πολιτικού δικαστηρίου ή σε εισαγγελική διάταξη, που αφορούν τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με το τέκνο και τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων ή την απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δεν συμμορφώθηκε σε συμφωνία που επικυρώθηκε από συμβολαιογράφο κατά το άρθρο 1441 του Αστικού Κώδικα ή παραβιάζει πρακτικό διαμεσολάβησης που αφορούν στην επικοινωνία των ανήλικων τέκνων.

✅ Β. Με το Άρθρο 52 έγινε επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης στο αδίκημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής με την τροποποίηση του άρθρου 358 Ποινικού Κώδικα. Συγκεκριμένα στο άρθρο 358 του Ποινικού Κώδικα διαγράφηκε το δεύτερο εδάφιο δηλ. η φράση “Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.” και το άρθρο 358 διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

«Άρθρο 358 Παραβίαση της υποχρέωσης διατροφής – Όποιος κακόβουλα παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής που την επιβάλει σε αυτόν ο νόμος και έχει αναγνωριστεί, έστω προσωρινά, με εκτελεστό τίτλο, με τρόπο τέτοιο ώστε ο δικαιούχος να υποστεί στερήσεις ή να αναγκαστεί να δεχτεί την βοήθεια άλλων, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή.»

✅ Γ. Πέραν αυτών των δύο αλλαγών  μας ενδιαφέρουν οι τροποποιήσεις που επέφερε ο εν λόγω νόμος στο Ν. 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

➤ 1. Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν. 3500/2006 με Άρθρο 119 ν.5090/24 -Η αύξηση του ελάχιστου ύψους του ποσού της χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης του παθόντος κατ΄ άρθρο 932 Α.Κ. για μία από τις πράξεις του νόμου ενδοοικογενειακής βίας από 1000 ευρώ αυξήθηκε σε 2000 ευρώ, εκτός αν ο ίδιος ο παθών ζήτησε μικρότερο ποσό.

➤ 2. Με το άρθρο 118 έγινε τροποποίηση του άρθρου 4 ν. 3500/2006 και έτσι μετά από τις λέξεις «επί ασκήσεως σωματικής» προστίθενται οι λέξεις «ή ψυχολογικής» και έχει ως πλέον το άρθρο 4 ως εξής: “Σωματική και ψυχολογική βία σε βάρος ανηλίκων – Επί ασκήσεως σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος ανηλίκου, στο πλαίσιο της ανατροφής του, εφαρμόζεται το άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα. Η 30ή Απριλίου κάθε χρόνου ορίζεται ως ημέρα κατά της σωματικής τιμωρίας ανηλίκων.» 

Εδώ είχε γίνει παρανόηση σε πολλούς γονείς ότι εισάγεται η γονική αποξένωση με την πρόσθεση της φράσης ψυχολογικής βίας πράγμα όμως που δεν συμβαίνει. Το άρθρο αυτό με την μνεία εφαρμογής του άρθρου 1532 Α.Κ.(κακή άσκηση γονικής μέριμνας) ουσιαστικά από ποινικής πλευράς θα έλεγα ότι είναι παντελώς αδιάφορο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/03/allagesnomos5090-2024.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αισιοδοξία για το έργο στο λιμάνι της Ηρακλείτσας

Γιώργος Καλλινικίδης: Η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές...

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από 19.04.2024

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα: Σύμφωνα με έκτακτο...

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Mercedes

ΠΩΛΕΙΤΑΙ: Mercedes C180 Elegance, Αυτόματο, 6/99,  Βενζίνη/Υγραέριο, 260.000 km.ΑτρακάριστοΆριστη...

Καταρρέει η στέγη του παλιού Πρωτοδικείου

Κωστής Σιμιτσής: Ο δήμαρχος κάνει έναν μοναχικό αγώνα, χρειάζεται...

Κάθετα αντίθετοι στον «κανονισμό πυροπροστασίας» οι κάτοικοι του Κρυονερίου

Την κάθετη αντίθεσή της στον «κανονισμό πυροπροστασίας εντός ή...

ΑΝΚΑ: Επιπλέον 7,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Leader στον νομό Καβάλας

Σε συνέχεια των με αριθ. πρωτ.: 927/11.04.2024 και 1041/18.04.2024...

Μάκης Παπαδόπουλος: Θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: ·         Θα λειτουργήσει φέτος...

Απάντηση του Χρ. Τοψίδη στον Μ. Λαζαρίδη για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους της ΠΕ Καβάλας

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης απαντώντας στον βουλευτή ΝΔ...