Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

3 Κρίσιμες κατηγορίες αποφάσεων επιμέλειας για Χωρισμένους Γονείς: Μην Ρισκάρετε Κατηγορίες για Κακή Γονική Μέριμνα!

Ημέρα:

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Το σημερινό θέμα ενδιαφέρει τους χωρισμένους γονείς. Σήμερα θα ξεκαθαρίσουμε τις αποφάσεις και τις πράξεις επιμέλειας, που δικαιούνται με το νέο καθεστώς οι χωρισμένοι γονείς.

Γειά σας είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο και σας ενημερώνω όπως πάντα με ενημερωτικά βίντεο. Να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεό μου. Ξεκινάμε κατευθείαν χωρίς χρονοτριβή στο θέμα μας.

Ο χωρισμός των γονιών μια δυσάρεστη και ανεπιθύμητη συναισθηματικά κατάσταση για την οικογένεια, φέρνει πολλές προκλήσεις και η επιμέλεια των παιδιών είναι ίσως η πιο δύσκολη.

Κάθε χωρισμένος γονέας, κατά τον χρόνο που του ανατίθεται η επιμέλεια, ασκεί μόνος του κάθε φορά τις πράξεις επιμέλειας του παιδιού για όλα τα θέματα (ανατροφή, επίβλεψη, μόρφωση, εκπαίδευση, διαμονή στην οικία του), με εξαίρεση εκείνα που αφορούν στον πυρήνα της επιμέλειας, κατ’ άρθρο 1519 παρ. 1 ΑΚ για τα οποία θα λαμβάνονται αποφάσεις από τους γονείς από κοινού.

Ειδικότερα υπό το νέο δίκαιο από τα άρθρα 1513, 1516 εδ. 1 και 1519, όπως ισχύουν σήμερα μετά το ν.4800/2021, και την επισκόπηση της πρόσφατης νομολογίας συνάγεται η διάκριση σε τρεις κατηγορίες των αποφάσεων επιμέλειας των χωρισμένων γονιών:

Στο ένα άκρο τοποθετούνται οι αναφερόμενες αποφάσεις του άρθρου 1516 εδ. 1 Α.Κ., που μπορούν να γίνουν από τον ένα γονέα μόνο και στον αντίποδα οι προβλεπόμενες του άρθρου 1519 Α.Κ., που προϋποθέτουν τη συναπόφαση και των δύο γονέων, ανεξάρτητα από το πώς ασκείται η γονική μέριμνα ή η επιμέλεια. Ενδιάμεσα υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πράξεων και αποφάσεων, που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των δύο άλλων κατηγοριών.

Ειδικότερα, προς άρση τυχόν αμφισβητήσεων από τους χωρισμένους γονείς, διακρίνουμε τις ακόλουθες τρείς κατηγορίες αποφάσεων και αντίστοιχων πράξεων επιμέλειας ανηλίκων τέκνων:

➤ 1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: οι πράξεις του άρθρου 1519 παρ. 1 Α.Κ. συναποφασίζονται και διενεργούνται από κοινού υποχρεωτικά από αμφότερους τους συνασκούντες τη γονική μέριμνα γονείς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η επιμέλεια ανατίθεται στον ένα γονέα αποκλειστικά,  διότι η κρίση για σημαντικά αυτά ζητήματα παραμένει στο πυρήνα της γονικής μέριμνας, που εν προκειμένω ανήκει και στους δύο γονείς.  Αυτές οι πράξεις είναι η ονοματοδοσία του ανηλίκου, επιλογή θρησκεύματος, ζητήματα που αφορούν την ιθαγένεια, ζητήματα υγείας εκτός από τα επείγοντα και εντελώς τρέχοντα (λ.χ. χειρουργικές επεμβάσεις, εμβολιασμός), ζητήματα εκπαίδευσης που επιδρούν αποφασιστικά στο μέλλον τους (λ.χ. επιλογή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου, επιλογή σχολείου, ξένης γλώσσας, αριθμού ή προτεραιότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών κλπ.), μεταβολή του τόπου διαμονής τους, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας.

Για τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις εγγράφως από τους γονείς από κοινού και να καταρτίζεται έγγραφο βεβαίας χρονολογίας με θεώρηση γνησίου υπογραφής τους.

➤ 2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: οι αναφερόμενες στο άρθρο 1516 παρ. 1 Α.Κ. πράξεις διενεργούνται από τον γονέα με τον οποίο διαμένουν τα τέκνα, έστω και προσωρινά κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, άρα κατά τον χρόνο επικοινωνίας π.χ. με τον πατέρα διενεργούνται από τον τελευταίο. Αυτές οι πράξεις είναι:

α) συνήθεις πράξεις επιμέλειας του προσώπου των τέκνων που αφορούν στην καθημερινότητα τους (λ.χ. επιλογές διατροφής, ένδυσης και ψυχαγωγίας, ωράριο μελέτης και ύπνου, επίσκεψη σε φίλο, μεταφορά του σε εξωσχολική δραστηριότητα κλπ.),

β) τρέχουσα διαχείριση περιουσίας τους (λ.χ. επιδιόρθωση πραγμάτων που ανήκουν στα παιδιά κλπ.),

γ) πράξεις με επείγοντα χαρακτήρα (λ.χ. θέματα υγείας όπως χορήγηση αντιπυρετικού, μεταφορά στο νοσοκομείο σε περίπτωση τραυματισμού κλπ.), λήψη δήλωσης βούλησης απευθυντέα προς τα τέκνα..

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2024/03/3-katigories-apofaseon-epimeleias.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...