Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
spot_img

Πως να “εκμεταλλευτείς” το νέο νόμο 4800/21 για να διεκδικήσεις ως γονιός τα δικαιώματά σου – (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Ημέρα:

Σε λίγες μέρες θα ισχύει ο νέος νόμος. Αν είσαι γονιός γνωρίζεις πραγματικά το νέο πολυσυζυτημένο νόμο και πως μπορείς να ωφεληθείς από τις διατάξεις του?

Μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος για να πάρετε όλες τις απαντήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τα δικαιώματά σου, πότε και πως μπορείς να τα ασκήσεις προς όφελός σου.

Να σας υπενθυμίσω για όσους δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα να εγγραφείτε στο κανάλι μου κάτω δεξιά στο κόκκινο κουμπί,  και να κάνετε ένα κλικ στο καμπανάκι για να ενημερώνεστε αμέσως για τα νέα βίντεο μου. 

Γειά σας να σας συστηθώ για όσους δεν με γνωρίζετε είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης δικηγόρος Καβάλας, ειδικός για διαζύγια και οικογενειακό δίκαιο από αυτό το κανάλι παρουσιάζω ενδιαφέροντα και χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου.

Οι διατάξεις του νόμου αυτού για τις σχέσεις γονέων τέκνων, γονική μέριμνα, επιμέλεια, επικοινωνία τίθενται σε ισχύ από 16/9/2021, δηλ. σε λίγες μέρες, βάσει του άρθρου 30  για την έναρξη της ισχύος του.

Ο εν λόγω νόμος επιφέρει μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων. Ο νόμος αυτός βάσει του άρθρου 1 αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος του τέκνου διά της ενεργού παρουσίας και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του και την εκπλήρωση της ευθύνης τους έναντι αυτού. Οι διατάξεις του ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη Χώρα, ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση Κωνσταντινούπολης) και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι δικαιολογούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτές.

ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΡΘΡΑ 18 ΚΑΙ 19 ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Με το άρθρο 18 ορίζεται εφαρμογή των Κεφαλαίων Β’ και Γ’ (δηλ. για επιμελεια, γονική μέριμνα) σε εκκρεμείς υποθέσεις επί των οποίων δεν έχει εκδοθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος (δηλ. μέχρι 16/9/21), αμετάκλητη δικαστική απόφαση. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση επικαλούμαστε προς όφελός μας τις νέες διατάξεις του νόμου που θα ισχύουν από 16/9/21.

Συμφωνίες των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας, ή την επικοινωνία με το τέκνο που έχουν καταρτιστεί μέχρι την έναρξη ισχύος των Κεφαλαίων Β’ και Γ’ (δηλ. μέχρι 16/9/21) ισχύουν, εκτός αν το δικαστήριο προβεί σε διαφορετική ρύθμιση, ύστερα από αίτηση ενός εκ των γονέων, η οποία υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε αν μέσα στη διετή αυτή προθεσμία μπορούμε να αλλάξουμε κάτι προς όφελός μας με δικαστική απόφαση κατόπιν σχετικής αίτησής μας.

Με το άρθρο 19 για τα τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος ορίζεται ότι το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα (Τέκνα χωρίς γάμο των γονέων τους) εφαρμόζεται και σε τέκνα που αναγνωρίστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 18 που προαναφέραμε και αφορά συμφωνίες πριν από 16/9/21 εφαρμόζεται αναλόγως. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς με εκούσια αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου,  αποκτούν δικαιώματα και επίσης θα πρέπει να δουν αν  μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς όφελός τους  σε περίπτωση δε συμφωνητικών όπως παραπάνω μέσα στη διετή  προθεσμία από την έναρξη ισχύος του νόμου με δικαστική απόφαση κατόπιν σχετικής αίτησής τους.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ  

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι τουρίστες αυξάνονται, αλλά τα έσοδα μειώνονται

Μάρκος Δέμπας: Τα μέχρι σήμερα στοιχεία αποτελούν ένα μήνυμα...

Συζήτηση για το κλείσιμο του Κ.Ε.Π. στο Διοικητήριο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε την...

Περί υδατοδεξαμενών και αξιοποίησης τους…

Στη σημαντικότητα ύπαρξης ακόμη περισσότερων υδατοδεξαμενών, οι οποίες πέρα...

Επίδειξη λειτουργίας των απορριμματοφόρων περισυλλογής οργανικών αποβλήτων

Στην επίδειξη του τρόπου περισυλλογής οργανικών αποβλήτων και του...

Ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Παρατείνεται έως τις 2 Αυγούστου η προθεσμία για την...

Μεγάλη πίεση δέχεται το Νοσοκομείο Καβάλας

Γιώργος Τεπελόπουλος: Όσο αυξάνει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών...

Αποζημίωση για τις διακοπές ρεύματος θα ζητήσει ο δήμος Παγγαίου

Φίλιππος Αναστασιάδης: Τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο...