Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
spot_img

Πως μπορείς να ωφεληθείς από το νόμιμο τεκμήριο 1/3 συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου;

Ημέρα:

Σήμερα θα σας αποκαλύψουμε τι αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του σε υπόθεση αποκτημάτων γάμου για την λειτουργία του τεκμηρίου του 1/3 σε σχετική δίκη. Αν είσαι σε διάσταση ή αν έχεις πάρει διαζύγιο και έχεις αξίωση στην αύξηση των αποκτημάτων του άλλου συζύγου, τότε το μοναδικό αυτό βίντεο είναι για σένα.

Είμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με  τα χρήσιμα  νομικά βίντεο οικογενειακού δικαίου που ανεβάζω στο κανάλι μου στο youtube. 

Εγγραφείτε στο κανάλι μου και κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου.

Αρχικά να σας υπενθυμίσουμε ότι οι υποθέσεις με τα αποκτήματα γάμου είναι από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Πάμε λοιπόν κατευθείαν και χωρίς καμιά καθυστέρηση να αναπτύξουμε το θέμα μας.

Βάσει του άρθρου 1400 Αστικού Κώδικα για την  αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα γάμου ισχύουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί ή σε περίπτωση διάστασης των συζύγων διάρκειας πάνω από τρία χρόνια και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Η αξίωση αυτή παραγράφεται δύο χρόνια μετά τη λύση ή την ακύρωση του γάμου.  Επίσης η αξίωση αυτή δεν γεννιέται, σε περίπτωση θανάτου, στο πρόσωπο των κληρονόμων του συζύγου που πέθανε, δεν εκχωρείται ούτε κληρονομείται, εκτός αν έχει αναγνωριστεί συμβατικά ή έχει επιδοθεί αγωγή.  (άρθρο 1401 ΑΚ). 

Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή του άλλου συζύγου ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Το τεκμήριο αυτό του 1/3 είναι μαχητό και μπορεί να καταρριφθεί στο δικαστήριο. Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ό,τι αυτοί απέκτησαν από δωρεά, κληρονομιά ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες.

Ο Άρειος Πάγος  με την πρόσφατη υπ΄ αριθ. 312/2023 απόφασή του  μας εξηγεί πως λειτουργεί το μαχητό τεκμήριο του 1/3 αναφορικά με τα αποκτήματα του γάμου και την σχετική αξίωση των συζύγων. Εν προκειμένω ισχύουν τα εξής:

Όταν ο ενάγων ή η ενάγουσα σύζυγος ζητά από το δικαστήριο να επιδικασθεί το τεκμαιρόμενο ποσοστό του (1/3) των αποκτημάτων, τότε θα δικαιούται το ένα τρίτο από την επαύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να επικαλεσθεί και αποδείξει οποιαδήποτε συμβολή του στην αύξηση αυτή, υπό  μία προϋπόθεση. Η βασική αυτή προϋπόθεση είναι βέβαια της επίκλησης και απόδειξης τέτοιας αύξησης της περιουσίας του άλλου συζύγου.

Επειδή το εν λόγω τεκμήριο είναι μαχητό ο εναγόμενος, ως υπόχρεος σύζυγος, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε με τη συμβολή του ενάγοντος συζύγου, μπορεί να προβάλει, μεταξύ άλλων, ότι η συμβολή του ενάγοντος ήταν κάτω από το ένα τρίτο ή ότι δεν υπάρχει καμία συμβολή.

. …. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo  blog μου:

https://kavala-lawyer.blogspot.com/2023/04/nomimotekmiriosymmetochisapoktimatagamou.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

Είμαστε ΧΟΡΗΓΟΙ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Την επιδότηση ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν οι επαγγελματίες

Τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί δεν εγκρίθηκαν...

«Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη / Πρεμιέρα στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του...

Το 25% του ΑΕΠ της Καβάλας καλύπτεται από τον τουρισμό

Κορίνα Γανίτου: Οι δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας...

86χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την θάλασσα στο Ραχώνι Θάσου

Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Γιορτή Καλαμποκιού στους Αντιφιλίππους

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αντιφιλίππων σας προσκαλεί στην...

Έκαναν αγορές με πλαστά 50αρικα σε Καβάλα και Δράμα

Συνελήφθησαν την Πέμπτη (11-7-2024) το μεσημέρι στη Δράμα, από...