Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

Πατέρας τέκνου γεννημένου εκτός γάμου μέχρι πότε μπορεί να το αναγνωρίσει;

Ημέρα:

Μια κυρία στα social media μας ζήτησε να κάνουμε ένα βιντεάκι σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση που υπάρχει ένα παιδί και δεν το έχει αναγνωρίσει ο βιολογικός πατέρας του. Αν κάποια στιγμή θελήσει να το κάνει, αν μπορεί να απαιτήσει να αναγνωρίσει το παιδί;

Eίμαι ο Γιώργος Γιαγκουδάκης, νομικός σύμβουλος – δικηγόρος οικογενειακού δικαίου και σας ενημερώνω με χρήσιμα βίντεο.

Πριν προχωρήσουμε να σας υπενθυμίσω να εγγραφείτε στο κανάλι μου. Κάντε ένα κλικ στο καμπανάκι για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα νέα βίντεο μου. Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στο θέμα μας.

Σήμερα λοιπόν θα απαντήσουμε συνοπτικά στο ερώτημα σχετικά με την προθεσμία αναγνώρισης τέκνου για τον βιολογικό πατέρα τέκνου γεννημένου εκτός γάμου. Μέχρι πότε μπορεί να αναγνωρίσει το τέκνο του; Θα μιλήσουμε για την περίπτωση που ζουν και οι δύο γονείς του γεννημένου εκτός γάμου παιδιού, εκείνου του παιδιού, που δεν καλύπτεται από τεκμήριο παιδιού καταγωγής από γάμο, οπότε δεν θα χρειάζονταν πρώτα αμετάκλητη απόφαση προσβολής πατρότητας και για το εκτός γάμου παιδί, που δεν έχει αναγνωριστεί εκούσια ή δικαστικά από άλλον άνδρα.

Ο πατέρας μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 1475 Α.Κ., να ζητήσει εκούσια αναγνώριση, δηλ. να αναγνωρίσει ως δικό του το τέκνο, που γεννήθηκε χωρίς γάμο, εφόσον συναινεί σ` αυτό και η μητέρα του. Ισχύουν εν προκειμένω οι ρυθμίσεις των διατάξεων 1475-1478 και 1484 Α.Κ. Δήλωση αναγνώρισης του πατέρα, χωρίς την συναίνεση της μητέρας είναι άκυρη.

Η αναγνώριση από τον πατέρα γίνεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή με διαθήκη. Η Συναίνεση της μητέρας, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, παρέχεται με δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου. Οι δηλώσεις της αναγνώρισης και της Συναίνεσης γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσμία. Ανάκληση των δηλώσεων είναι ανίσχυρη. (Άρθρο 1476 ΑΚ.).

Όταν όμως η μητέρα αρνείται την προβλεπόμενη από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 1475 Α.Κ. συναίνεσή της για εκούσια αναγνώριση τέκνου από τον πατέρα του, τότε δικαίωμα δικαστικής αναγνώρισης έχει και ο πατέρας του παιδιού. Τότε μπορεί να κινηθεί η διαδικασία της δικαστικής αναγνώρισης με σχετική αγωγή του πατέρα. Η μητέρα μπορεί να αρνηθεί την συναίνεσή της για εκούσια αναγνώριση μόνο αν αυτός που ζητά την συναίνεσή της δεν είναι ο πατέρας. Αν η μητέρα αρνείται αυτή την συναίνεσή της για άλλους λόγους η άρνησή της αυτή δεν είναι παραδεκτή από τον νόμο.

Το δικαίωμα του πατέρα να ζητήσει την δικαστική αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου του αποσβήνεται, όταν περάσουν δύο έτη, αφότου αρνήθηκε τη συναίνεσή της η μητέρα (Αρθρο 1479 και 1483 ΑΚ.).

. …. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στo blog μου
https://kavala-lawyer.blogspot.com/2023/04/ekousia-anagnorisi-mexri-pote.html

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ
https://youtu.be/aRSTRjqQh2g

Γιώργος Γιαγκουδάκης
Δικηγόρος Καβάλας
Ειδικός Νομικός Σύμβουλος Διαζυγίων & οικογενειακού δικαίου
https://giagkoudakis-dikigoros.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Προτεραιότητα ο αθλητισμός για τη διοίκηση της Περιφέρειας

Στέλιος Ιγνατιάδης: Είμαστε δίπλα σε κάθε δήμο που ζητά...

Δεν είναι και στα καλύτερά της η κίνηση στον κλάδο της εστίασης

«Δεν θα έλεγα ότι είναι και στα καλύτερά της...

«ΑΜΛΕΤ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την «5η Εποχή» στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΛΕΜΟΝΤΖΗ Ο « Άμλετ», κορυφαίο έργο...

Εξώδικο της ΔΕΥΑΑΠ στον ΔΕΔΔΗΕ για τις συχνές διακοπές ρεύματος

Γιώργος Καλλινικίδης: Δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, τεράστια η ζημία...

Ενοικίαση ακινήτου στην Καβάλα

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ πρώην φαρμακείο σε κεντρικό σημείο της Καβάλας. Πληροφορίες τηλ:...

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Μαύρη επέτειος 50 χρόνων από την τραγωδία

Γράφει ο Αθανάσιος Πάσχου Ξημέρωμα Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974, γιορτή...

Διαμαρτυρία των επαγγελματιών της Περάμου για τις διακοπές ρεύματος

Την διαμαρτυρία του για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος εκφράζει...