Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Δύο νεκροί σε τροχαίο στην παραλία Οφρυνίου

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο που συνέβη...

Βασάνιζε γάτα, αλλά τον «πρόδωσε» το βίντεο

Ταυτοποιήθηκε το άτομο που απεικονίζεται σε βιντεοληπτικό...

«Άδειασαν» τους λογαριασμούς επιχειρηματιών σε Καβάλα και Δράμα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών...

Θα παραμείνουν διορισμένοι οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες;

Ακολούθησε μας

Στον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν γίνεται καμία αναφορά για το θα ισχύσει με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες. Οπότε (προς το παρόν) παραμένει το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή ο διορισμός τους από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη.

Ο διορισμός, αντί της εκλογής, χωρικών Αντιπεριφερειαρχών ήταν άλλη μια… μεταρρυθμιστική καινοτομία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να εκλέγεται ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου σε κάθε νομό όπως ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο, τον διορίζει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Περιφέρειας.

Πρόκειται για σαφή υποβάθμιση του ρόλου του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, αφού ο εκάστοτε Περιφερειάρχης μπορεί να τον αντικαταστήσει όποτε θέλει. Έτσι, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης καθίσταται ανίσχυρος να προασπίσει τα συμφέροντα της περιφερειακής ενότητας που εκπροσωπεί και εξ ανάγκης «εναρμονίζεται» με τη γενική γραμμή που επιβάλλει ο Περιφερειάρχης. Με τον τρόπο αυτό όμως, χάνεται και η έννοια της περιφερειακή ενότητας (του πρώην νομού δηλαδή). Ουσιαστικά υπάρχει μία κεντρική διοίκηση της Περιφέρειας και οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι εκπρόσωποι του Περιφερειάρχη, απλά με διεκπεραιωτικό ρόλο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως πρέπει να συζητηθεί το θέμα των χωρικών Αντιπεριφερειρχών. Ο διορισμός τους από τον Περιφερειάρχη, τους κατατάσσει στην ίδια θέση με τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και αλλοιώνει τον θεσμικό χαρακτήρα της θέσης τους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διάβασε κι αυτό

Δημοφιλέστερα Θέματα