Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Εκλογές στη λήξη τετραετίας, για λόγους εθνικής ασφάλειας

Ημέρα:

Γράφει ο Αθανάσιος Πάσχου

Το προεκλογικό κλίμα και η πόλωση άρχισαν να φορτίζουν την Ελληνική κοινωνία, ενώ :

-Η πανδημία και η γρίπη ευρίσκονται και πάλι σε έξαρση

 -Η ακρίβεια, οι τιμές ενέργειας-καυσίμων, ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα

 -Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος & απάνθρωπος

-Ο χειμώνας δεν έκανε ακόμα την εμφάνισή του στην Ελλάδα

-Η Τουρκικές απειλές και προκλήσεις σε άνευ προηγουμένου επίπεδο

-Επικείμενες πολύ κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

-Πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια Νότια της Κρήτης

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που εξελίσσονται δυναμικά η κυβέρνηση έχει δύσκολο έργο να επιτελέσει και ταυτόχρονα θα προετοιμάζεται για εκλογές με «απλή αναλογική» και εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση, όπως αναμένεται, θα επαναληφθούν.

Από την προκήρυξη των πρώτων εκλογών και μέχρι τις επαναληπτικές απαιτείται ελάχιστο χρονικό διάστημα δυόμισι-τριών μηνών περίπου. Στις δεύτερες εκλογές η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αδυναμία αντιμετώπισης των σοβαρών καταστάσεων που προαναφέρθηκαν, με σχετική πολιτική αστάθεια, αλλά κυρίως απέναντι σε μια Τουρκία «σε παροξυσμό» που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τις όποιες αδυναμίες, υλοποιώντας «Δεδηλωμένες Απειλές».

Η Τουρκία ιστορικά μας έχει αποδείξει ότι αξιοποιεί τις ευκαιρίες που της παρέχει κάθε φορά η υφιστάμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, όπως π.χ. τελευταία στα Ίμια το 1996, που κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο status quo «γκριζάροντας» την κυριαρχία νησιών μας σε Αιγαίο-Ν.Κρήτη.

Ανακύπτει λοιπόν το ΔΙΛΗΜΜΑ, για το αν είναι Εθνικά Ασφαλές, οι εκλογές να γίνουν τον Απρίλιο, όπως φημολογείται, ή στη λήξη της τετραετίας, τον Ιούνιο ή Ιούλιο 2023, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός.

Ο χρόνος διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών είναι ή όχι αδιάφορος;

Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ συνεχώς τονίζουν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τις απειλές εναντίον της Ελλάδας για να αυξήσει την εκλογική επιρροή του και δεν αποκλείεται, να επιτεθεί στρατιωτικά για ασήμαντη αφορμή εναντίον μας, έχοντας «κτίσει» συστηματικά το τελευταίο διάστημα ένα αφήγημα περί «αδικημένης Τουρκίας, επιθετικής Ελλάδας που εξοπλίζεται και παρανόμως προέβη σε στρατικοποίηση των νησιών της, Casus Belli σε τυχόν επέκταση των χωρικών μας υδάτων και την σταθερά επαναλαμβανόμενη απειλή: “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”».

Ας θυμηθούμε ότι, ακριβώς ένα χρόνο πριν, οι ηγέτες σε ΗΠΑ-Ευρώπη-Γαλλία-Γερμανία απέκλειαν με βεβαιότητα το ενδεχόμενο να εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία και κατόπιν διαψευστήκαν όταν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο ένας καταστροφικός πόλεμος που ακόμα  συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Δεν είναι απαραίτητο να «συρθούμε» σε έναν πόλεμο με την Τουρκία, γιατί αν τυχόν συμβεί, εκτός των δεινών ενός πολέμου, θα ανακόψει την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μετά από δεκαετή οδυνηρή οικονομική ύφεση. ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ δηλ. κατά την άποψή μας και για λόγους εθνικής ασφάλειας οι εκλογές να γίνουν μετά από τις Τουρκικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας, Ιούνιο ή Ιούλιο 2023.

Μπροστά στην εθνική ασφάλεια της χώρας είναι πολύ αδύναμα και μη πειστικά άλλα δευτερεύοντα επιχειρήματα, ότι δηλ. οι εκλογές πρέπει να επισπευσθούν διότι παρεμβάλλονται, το Πάσχα, οι πανελλαδικές, ή νέα τουριστική περίοδος κ.α.

Πρόωρες εκλογές για λόγους μικροπολιτικής και κομματικών συμφερόντων πρέπει να αποφευχθούν. Γιατί εκλογές πριν τις 7/7/2023 είναι πρόωρες και «δώρο» στους γείτονες, με ταυτόχρονη ανακοπή της προόδου βελτίωσης της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών. Θα ήταν μάλλον έξυπνο να αντιστρέψουμε το «δώρο» υπέρ ημών, γινόμενοι ήρεμοι παρατηρητές των Τουρκικών πολιτικών διεργασιών και εξελίξεων.

Χρήσιμο είναι τέλος, να ληφθεί υπόψη ότι έχουν γίνει πρόσφατα αναφορές σε ΜΜΕ, περί του ότι έχει διερευνηθεί με συμμάχους μας (πχ ΗΠΑ-Γαλλία) η διεξαγωγή κοινών αεροναυτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης στην νοτιοανατολική μεσόγειο προς αποτροπή τυχόν επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Αν υφίστανται τέτοιες αμοιβαίες διεργασίες, που πρέπει να είναι και απόρρητες, τότε κακώς συζητάμε δημόσια για τον χρόνο  διενέργειας των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων που θα έχουν ήδη καθοριστεί, ευτυχώς με γνώμονα την εθνική ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή πέρα από κομματικά συμφέροντα και «μπράβο» σε όσους το προσπάθησαν.

Αθανάσιος Πάσχου

Υποπτέραρχος ε.α. (ΟΙΚ)

Msc Διεθνές-Ανθρωπιστικό Δίκαιο

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η οικογένεια του άτυχου κυνηγού ευχαριστεί όσους συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του

Η οικογένεια του 86χρονου Γεώργιου Ποταμιάνου, του κυνηγού ο οποίος...

Αναβαθμίζεται σε Ταξιαρχία η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας

Την αναβάθμιση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καβάλας είχαν...

Η πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παληού “Μέγας Αλέξανδρος”

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παληού “Μέγας...

Ματθαίος μέρος 3ο

της Αναστασίας Τερζόγλου Ο Ματθαίος, ανταποκρινόμενος απόλυτα στο όνομά που...

Δημοφιλή

ΚΑΒΑΛΑ: Ο Θανάσης Συρόπουλος ζητά τη βοήθεια μας για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει

Ο συμπολίτης μας Θανάσης Συρόπουλος έστειλε μια επιστολή στην...

Τι είναι αυτοδικία κατά το Ποινικό Κώδικα. (του Γιώργου Γιαγκουδάκη)

Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι σήμερα προς ενημέρωση σας...

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο σκοτώθηκε σε τροχαίο

Ζευγάρι από τη Νέα Πέραμο Καβάλας σκοτώθηκε σε τροχαίο...

Δεν τα κατάφερε τελικά ο Λάκης – Αύριο Δευτέρα η κηδεία του

Ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Λάκης Ανθίμου δεν τα κατάφερε...