Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Είσαι εν διαστάσει σύζυγος και πιθανόν να μην σου το είπε κανείς αυτό!

Ημέρα:

spot_img

Η διάρκεια του γάμου είναι από τη τέλεσή του γάμου έως την αμετάκλητη λύση ή ακύρωσή του. Τέκνα γεννημένα σε γάμο θεωρούνται  και εκείνα που γεννήθηκαν σε γάμο που ακυρώθηκε.

Ο εν διαστάσει σύζυγος και μάλιστα με εκκρεμή δίκη διαζυγίου δύο πράγματα πολύ σημαντικά πρέπει να γνωρίζει, γιατί αν τα παραβλέψει είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθεί σε έξοδα και ταλαιπωρία ή να βρεθεί προ τετελεσμένων καταστάσεων.

Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να είσαι σε διάσταση και πως νιώθεις, αλλά πρέπει να μάθεις και αυτό: Υπάρχει από το νόμο ένα τεκμήριο (μαχητό) που ορίζει ότι τέκνο που γεννήθηκε από τη σύζυγο κατά τη διάρκεια του γάμου ή μέσα σε 300 μέρες από την αμετάκλητη λύση ή ακύρωση του γάμου τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα το σύζυγο της μητέρας (εδώ εν διαστάσει συζυγο).

Το τεκμήριο αυτό επειδή λειτουργεί και κατά το χρόνο διάστασης των συζύγων, αλλά και 300 μέρες μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου σημαίνει ότι σε περίπτωση εξωσυζυγικών σχέσεων της συζύγου και πιθανόν γέννησης τέκνου ο εν διαστάσει ή πρώην σύζυγος νομίμως θεωρείται πατέρας αυτού του τέκνου, του οποίου βιολογικός πατέρας μπορεί να είναι τρίτο πρόσωπο, με όλες τις συνεπαγόμενες νόμιμες συνέπειες και υποχρεώσεις.

Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει προσβολή πατρότητας δικαστικώς, αλλά  απαιτεί προσφυγή στη δικαιοσύνη, αρκετά έξοδα και η προθεσμία είναι μικρή μόλις (1) έτος από τότε που ο σύζυγος έμαθε για τη σύλληψη και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι δεν έγινε από αυτόν η σύλληψη και σε κάθε περίπτωση  όταν περάσουν 5 χρόνια από τον τοκετό.

Ένα δεύτερο μαχητό επίσης τεκμήριο ορίζει ότι το τέκνο που γεννήθηκε μέσα σε 300 μέρες από την αμετάκλητη λύση (ή ακύρωση) του γάμου, αν η μητέρα του τέλεσε νέο γάμο θεωρείται ότι έχει πατέρα το δεύτερο σύζυγο, εκτός και αν έγινε δεκτή αγωγή προσβολή πατρότητας από τον πρώτο σύζυγο (περίπτωση σύγκρουσης τεκμηρίων).

Μερικές φορές μπορεί οι εν διαστάσει σύζυγοι να αμελούν για το θέμα του κατά πόσο έχει καταστεί αμετάκλητη η απόφαση του διαζυγίου, με αποτέλεσμα η εν διαστάσει/διαζευγμένη σύζυγος να αποκτήσει  από τρίτο άτομο (βιολογικό πατέρα) τέκνο, του οποίου πατέρας είναι βάσει νόμιμου τεκμηρίου (άρθρο 1465 Α.Κ.) ο πρώην σύζυγός της, είτε διότι γεννήθηκε μέσα στο γάμο (κατά τη διάσταση) ή μέσα σε 300 μέρες μετά την αμετάκλητη λύση του γάμου. Στην περίπτωση αυτή αρχίζουν τα δύσκολα, λόγω και της σύντομης προθεσμίας προσβολής της πατρότητας από μέρους του συζύγου, η οποία μπορεί να χαθεί για αυτόν, ή  αν δεν χαθεί να χρειαστεί  να προσβάλει δικαστικώς την πατρότητα του τέκνου.

Εν κατακλείδι ο εν διαστάσει σύζυγος, εφόσον δεν έχει μέλλον ο γάμος, θα πρέπει να αποβλέπει στην σύντομη διάρκειά του με έκδοση απόφασης διαζυγίου, την οποία θα καταστήσει όσο το δυνατόν πιό γρήγορα αμετάκλητη για να λυθεί ο γάμος. Αυτό πρέπει να γίνει και για τον παραπάνω λόγο, αλλά και για έναν άλλο σημαντικό λόγο που θα σας εκμυστηρευτώ σε μελλοντικό μου άρθρο. Μέχρι τότε να είστε καλά και ψύχραιμοι!

– Σχετικές διατάξεις Αστικού κώδικα (άρθ. 1465 -1472 Α.Κ.)

Γιώργος Π. Γιαγκουδάκης,

Δικηγόρος Καβάλας

Ειδικός για Διαζύγια –

Ποινικά – Αστικά Θέματα

https://kavala-lawyer.blogspot.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024» της Καβάλας

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα...

Energean: Έκτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτήν την φορά στην Αίγυπτο

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική...

Με σαράντα εκδηλώσεις η «Λευκή Νύχτα» στην Καβάλα

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να παρουσιάσουν τις εκδηλώσεις που θα...

Τσουχτερά πρόστιμα για όσους ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο

Κυριάκος Μανδρανής: Είναι κλιμακωτά ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας...

Πονοκέφαλος για τους λογιστές οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Τον μπελά τους έχουν βρει λογιστές και φορολογούμενοι, με...

Επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Δήμαρχο Θάσου

Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, επισκέφθηκε τη Νήσο Θάσο...

Σωτήρης Λαζαρίδης: Προχωράμε για την επόμενη μέρα όλοι μαζί

«Η προσέλευση στις εκλογές του Τ.Ε.Ε. - Α.Μ. την...

Νέες βραβεύσεις από την Energean σε σχολεία του Δήμου Καβάλας

Στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση» Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η...