Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γ. Παναγιωτίδης: Φτιαγμένος στο πόδι ο νόμος για τα POS

Ημέρα:

spot_img

Περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου, σε επιχειρήσεις 12 κλάδων, προκειμένου να εγκαταστήσουν τερματικά POS για πληρωμές με πλαστικό χρήμα δίνει υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Αυγή».

Τις έντονες επιφυλάξεις του ωστόσο για το αν τελικά μπορεί να προχωρήσει ένα τέτοιο μέτρο, εκφράζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο» και το Kavala Web News, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Βγήκε ένας νόμος στο πόδι…»

«Ο χρόνος για να εγκαταστήσει ένας επαγγελματίας το POS μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι μεν αρκετός, όμως το θέμα για εμάς είναι ότι βγήκε ένας νόμος στο πόδι. Ξεκίνησε με το ότι από την 1η Φεβρουαρίου πρέπει να μπει υποχρεωτικά το ενημερωτικό αυτοκόλλητο στις προθήκες των καταστημάτων, έγινε ένα μπέρδεμα και προέκυψαν ερωτηματικά και τώρα το υπουργείο βγάζει νέα απόφαση υποχρεώνοντας 12 κατηγορίες επαγγελματιών να βάλουν POS. Υπάρχουν πολλές παράμετροι που καθιστούν αυτήν την εφαρμογή τελείως αυθαίρετη, η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτίδης.

Η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. θα κινηθεί νομικά εναντίον του νόμου για το πλαστικό χρήμα

«Το μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι αν ο λογαριασμός όπου θα μπαίνουν τα χρήματα θα είναι ακατάσχετος, γιατί όπως είναι γνωστό, πολλές επιχειρήσεις οφείλουν σε ταμεία και εφορία κι αυτό θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, οδηγώντας μας στο κλείσιμο, αλλά και στο ότι αντί να παταχθεί η φοροδιαφυγή να χάσει περισσότερα έσοδα το κράτος. Η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του νόμου για το πλαστικό χρήμα, με τη λογική ότι στην ουσία το κράτος νομοθετεί υπέρ ενός ιδιώτη που δεν είναι άλλος από τις τράπεζες που εισπράττουν υπερβολική προμήθεια σε σχέση με άλλες χώρες. Στην ουσία μπαίνει συνέταιρος στην τσέπη του επαγγελματία, εισπράττοντας μια υπερβολική προμήθεια με κόστη κι έξοδα στην επιχείρηση», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Καβάλας.

«Αν θέλει το κράτος να πετύχει το μέτρο ας διαθέσει δωρεάν POS, ας εφαρμόσει σύστημα που να μην έχει προμήθεια μέχρι 1,5% και μετά να μιλά για υποχρεωτικότητα…»

«Αν δεν αρθούν όλα αυτά, η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης των POS, δεν θα φέρει αποτέλεσμα, αλλά μεγαλύτερη παραοικονομία και φοροδιαφυγή κι όσοι το εφαρμόζουν θα έχουν ένα δυσβάσταχτο βάρος που θα οδηγήσει σε προβλήματα λειτουργίας, ενώ παλεύουν να επιβιώσουν. Με τη δεσμεύση λογαριασμών δεν θα έχει τύχη το μέτρο. Στην περιοχή μας πολλοί είναι οι επαγγελματίες που δεν έχουν POS, αρκετοί όμως έχουν και είχαν και πριν το μέτρο. Αν θέλει το κράτος να πετύχει το μέτρο ας διαθέσει δωρεάν μηχανάκια POS, ας εφαρμόσει σύστημα που να μην έχει προμήθεια που φτάνει μέχρι 1,5% και μετά να μιλά για υποχρεωτικότητα», τόνισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

Ποιοι είναι οι κλάδοι που πρέπει να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 30/6

Οι 12 κλάδοι είναι: Εστίαση – μπαρ – καφέ, επισκευές, εκπαίδευση, ένδυση –υπόδηση, ενοικιάσεις, κομμωτήρια, γυμναστήρια, νομικές δραστηριότητες, ιατρικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, τυχερά παιχνίδια. Τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, και τα μπακάλικα, αναμένεται να ενταχθούν στο δεύτερο «κύμα» επιχειρήσεων που θα πρέπει να εγκαταστήσουν POS μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...