Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ποιοτικά και ασφαλή τα καβαλιώτικα σταφύλια

Ημέρα:

spot_img

«Το καβαλιώτικο σταφύλι είναι από τα πλέον ασφαλή αγροτικά προϊόντα της χώρα μας που εξάγονται, γιατί παράγεται με τέτοια στάνταρ παραγωγής που έχουν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση φυτοφαρμάκων», δηλώνει στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., Ζαφείρης Μυστακίδης. 

Σχετικά με την πορεία της εξαγωγικής περιόδου, ο κ. Μυστακίδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε ήδη προς το τέλος της συγκομιδής της πρώιμης ποικιλίας βικτόρια, ενώ δειλά – δειλά έχει αρχίσει η συγκομιδή των χωρίς κάλυψη σταφυλιών της περίφημης ποικιλίας σουλτανίνα που αποτελεί και το «βαρύ πυροβολικό» για τους παραγωγούς του δήμου Παγγαίου.

Στα 60 με 65 λεπτά το κιλό οι τιμές για τη σουλτανίνα χωρίς κάλυψη

Αναφορικά με την ποικιλία βικτόρια, ενώ οι τιμές πριν από ένα μήνα είχαν αρχίσει από 40 με 45 λεπτά το κιλό, σήμερα πλέον έχουν πέσει περίπου κατά 10 λεπτά. Όπως τόνισε ο κ. Μυστακίδης ρόλο σε αυτό παίζουν οι ποσότητες που φτάνουν στις ξένες αγορές από τις ανταγωνίστριες χώρες, κυρίως από την Ιταλία.

«Παρά το ότι δεν υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα στα συγκεκριμένα σταφύλια και μιλάμε για μια πολύ καλή χρονιά, εντούτοις είμαστε 30% πιο κάτω στην τιμή σε σχέση με την αρχή διάθεσης των βικτόρια. Δειλά – δειλά έχει αρχίσει και η συγκομιδή για τις σουλτανίνες που είναι χωρίς κάλυψη, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 60 με 65 λεπτά ανά κιλό. Επίσης έχει αρχίσει και η ποικιλία ιτάλια, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 50 λεπτά. Γενικότερα φέτος δεν υπάρχουν ποιοτικά προβλήματα. Είναι ευκαιρία και για τους εξαγωγείς να αξιοποιήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά και να διατηρηθούμε στις αγορές με καλύτερες τιμές», τόνισε σχετικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

Με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση φυτοφαρμάκων παρήχθησαν φέτος τα σταφύλια στο δήμο Παγγαίου

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι αυτές κατά τις οποίες θα αρχίσει κανονικά η εξαγωγική διαδικασία για την σουλτανίνα, με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές, όπως στην  Κρήτη και στην Κόρινθο, ειδικά στη δεύτερη, που αποτελεί βαρόμετρο για τη συγκεκριμένη ποικιλία.

«Στο βαθμό που υπάρχουν προβλήματα στη νότια Ελλάδα είναι κατά κάποιο τρόπο ευκαιρία για να αποκομίσουν εξαγωγείς και παραγωγοί της περιοχής μας κάτι περισσότερο στην τιμή αγοράς και πώλησης της σουλτανίνας και κατ’ επέκταση στη διατήρηση της καβαλιώτικης σουλτανίνας στις αγορές του εξωτερικού και στη διεκδίκηση, γιατί όχι, νέων αγορών. Φέτος τα σταφύλια της περιοχής μας έχουν παραχθεί με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση φυτοφαρμάκων και τα περισσότερα πληρούν τις απαιτήσεις της αγοράς του εξωτερικού, καθώς είναι χωρίς υπολείμματα με διαρκείς ελέγχους και αναλύσεις», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ε» ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αυξημένες οι απαιτήσεις για νερό στη Θάσο φέτος

Κώστας Μανίτσας: Ο χειμώνας πέρασε χωρίς βροχές, ήταν μακράν...

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που...

Εξιχνιάστηκαν 5 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Καβάλας

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος...

Έκανε το σπίτι του θερμοκήπιο καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθη χθες (24-4-2024) το μεσημέρι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης,...

Κάνε ότι κοιμάσαι!

του Παύλου Λεμοντζή Αυτό έκανα. Δήθεν κοιμόμουν, με ανοικτά τα...

Κυκλοφοριακό: Τα χειρότερα έρχονται μετά το Πάσχα!!!

Αντώνης Μαστοράκης: Ζούμε πλέον εποχές που δεν υπήρχε ο...

Ευρωεκλογές: Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς

Μπάμπης Δράκος: Να μην επιτρέπουμε στη χώρα να επιστρέψει...